Puheenaihe

Kuntaliitto varoittaa: Rinteen hallitus kasvattaa kuntien menoja 250 miljoonaa yli arvion

Hoitajien työaikaa menee edelleen muuhun kuin itse hoitotyöhön. Kuvituskuva.

Arkisto / Päivi Tuovinen

Uuden hallituksen myötä kuntien menot kasvavat useilla sadoilla miljoonilla euroilla, arvioi Kuntaliitto.

Antti Rinteen (sd.) johdolla laadittu hallitusohjelma tuo kunnille uusia tehtäviä muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Kuntaliitto on laskenut, että esimerkiksi vanhusten hoivan hoitajamitoitus, hoitotakuun kiristäminen ja tuhat uutta lääkäriä maksaisivat kunnille noin 450 miljoonaa euroa, mikä on noin 180 miljoonaa euroa enemmän kuin hallitusohjelmassa on arvioitu.

Myös muun muassa oppivelvollisuusiän nostaminen, lukiokoulutuksen yksikköhinnan nostaminen ja subjektiivinen varhaiskasvatus maksaisivat hallitusohjelman mukaan parisataa miljoonaa euroa.

Pelkästään uusien hallitusohjelmakirjausten myötä kuntien menot kasvavat Kuntaliiton mukaan 650–700 miljoonaa euroa. Kuntaliiton ensitietojen perusteella vajausta hallitusohjelmassa esitettyihin kustannusarvioihin on noin 250 miljoonaa euroa.

Kuntatalouden kannalta positiivista on pitäytyminen aiemmissa kehyslinjauksissa, jotka palauttavat kuntiin vajaat miljardi euroa, Kuntaliitto huomauttaa.

Myönteistä kehitystä tapahtuu etenkin työllisyyspalveluissa ja liikenneinfrassa.

Perusväylänpitoon on Kuntaliiton ja kuntien toiveiden mukaisesti tulossa vuosittainen 300 miljoonan euron tasokorotus. Kunnat voivat jatkossa järjestää ja toteuttaa työllisyyspalveluja itse tai yhteistyössä muiden kuntien kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu