Puheenaihe

Liki 500 jäkälälajia uhkaa kadota Suomesta

Uhanalaisten jäkälien määrä on kasvanut yli 200 lajilla.

Pirjo Nenola

Uudessa uhanalaisarvioinnissa Suomen jäkälistä on uhanalaisia 477 (24 %) ja silmälläpidettäviä 265 (14 %), kertoo Ympäristökeskus. Hävinneiksi luokiteltiin 47 lajia (2 %) ja puutteellisesti tunnettuihin 399 (20 %). Elinvoimaisia lajeja on arvioiduista vain 39 prosenttia. Jäkälät ovat lintujen ja sammalien ohella merkittävimmin uhanalaistunut eliöryhmä.

Uhanalaisten lajien osuus on selvästi kasvanut ja elinvoimaisten vähentynyt edelliseen arviointiin verrattuna. Uhanalaisuuden pääsyy on elinympäristöjen muutokset. Tärkein ja edelleen voimistunut uhanalaisuuden syy on metsätalous, joka vaikuttaa etenkin vanhojen puiden ja lahopuiden jäkälälajistoon. Ilmansaasteiden, etenkin typpilaskeuman, vaikutus on osoittautunut aiemmin arvioitua merkittävämmäksi.

Metsälajien uhanalaistuminen johtuu etenkin hakkuiden lisääntymisestä sekä uhanalaisiin jäkäliin kohdistuneiden täsmäsuojelutoimien vähäisyydestä. Kallioilla kasvaa 40 % uhanalaisista jäkälistä, ja niistä 75 % harvinaisilla kalkkikallioilla. Kalkkikallioiden uhkana ovat muun muassa rakentaminen, louhinta ja metsätaloustoimet.

Ympäristökeskus ja jäkälätyöryhmä toteavat tiedotteessaan, että jäkälien suojelua on tarpeen tehostaa kaikissa elinympäristöissä, mutta painottaa suojelu- ja hoitotoimia etenkin vanhoihin lehtipuuvaltaisiin metsiin ja kalkkikallioihin. Kalkkikalliot ja vanhat kalkkilouhokset olisi myös lisättävä luonnonsuojelulain luontotyyppeihin.

– Tutkimusrahoituksen leikkaukset ovat johtaneet siihen, että jäkälien uhanalaisuuden arviointia hyödyttävät maastotutkimukset uhkaavat Suomesta loppua kokonaan, tiedotteessa lisäksi arvostellaan.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu