Kulttuuri

Montako Mörköä löydät? – hiekkaveistokset ilahduttavat Oittaan uimarannalla

Ivan Loktiukhinin hiekkaveistoksen pääasiat ovat Mörkö ja jäätelö.

Anneli Tuominen-Halomo

Hiekanveistäjät palasivat Oittaan Ulkoilukeskuksen uimarannalle 15 vuoden tauon jälkeen. Mistä mahtaa johtua, että Mörkö näytti innostavan veistäjiä erityisen paljon...

 

Oittaan hiekanveistotapahtuma on toteutettu Jäälinna ry:n ja Oittaan Ulkoilukeskuksen ravintolan voimin. Yhteistyökumppanina on Espoon kaupunki, joka toimitti rannalle riittävän määrän veistämiseen sopivaa silttihiekkaa.

Hiekkaveistokset jäävät koko kesäksi Oittaalla kävijöiden iloksi.

– Itse asiassa hiekanveistokilpailut aloitettiin täältä. Sitten Lappeenrannassa keksittiin myös hiekanveistotapahtuma ja siitä on tullut siellä ihan matkailun ykkösjuttu, Oittaan tapahtuman puuhamies ja Jäälinna ry:n puheenjohtaja Tuomo Jantunen sanoo.

 

Helle helli hiekanveistäjiä. Veistäminen olisi ollut helpompaa pilvisellä ja kolealla säällä, koska aurinko kuivatti hiekan nopeasti.

Kun hiekkaveistos on valmis, sen pintaa suihkutetaan nestettä, jossa on seitsemän osaa vettä ja yksi osa liimaa. Näin käsiteltynä veistos kestää kovaakin sadetta.

Oittaalle syntyi neljän päivän aikana kolme kookasta hiekkaveistosta. Veistäjät ovat Ivan Loktiukhin Venäjältä, Gennadi Titov Ukrainasta, Zigmunds Vilnis Latviasta ja Bonggi Park Etelä-Koreasta. He kävivät kilpailemassa Joensuussa ja pysähtyivät kotimatkallaan veistämään Oittaalle.

– Vinkkasin heille, että olisi kivaa, jos veistoksissa olisi jotain suomalaisille tunnistettavaa. Veistäjät ovat ottaneet asioista selvää, kun he ovat päätyneet Mörköihin.

Enonkoskella järjestetään tänä vuonna hiekanveiston IV EM-kilpailut. Enonkoskella on saatu kokemuksia siitä, että kesällä tehdyt veistokset säilyvät parhaimmillaan jouluun asti.

 

4882311-n.jpg

Taitavissa käsissä hiekkaveistokseen muotoutuu runsaasti yksityiskohtia. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo

 

 

Hiekanveistoidea rantautui Suomeen Amerikasta. Tuomo Jantunen työskenteli Suomen Ladun toiminnanjohtajana, kun Amerikasta otettiin yhteyttä ja ehdotettiin, että he voisivat tulla Suomeen opettamaan hiekanveistotaitoa.

– Innostuin tietysti heti, kun ajattelin, että Oittaalle pitää saada kaikenlaista toimintaa.

–Toivon, että voisimme järjestää Espoossakin ensi vuonna kansainväliset hiekanveistokilpailut, nyt jo eläkkeellä oleva Jantunen miettii.

Ivan Loktiukhin Murmanskista lähti tekemään veistostaan jääkiekon MM-kisat mielessään.

– Mietin, mitä Mörkö tekee kesällä. Syö jäätelöä tietysti, hän perustelee aihettaan.

Loktiukhin työsti veistostaan kymmenen tuntia päivässä. Hänen mielestään tunnelma Oittaalla oli hieno.

– Järvi, kesä ja sauna!

Hiekka on Loktiukhinille kesämateriaali. Talvella hän tekee jääveistoksia, mutta myös puu ja metalli ovat hänelle mieluisia materiaaleja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nyt niitä saa! Mörkö-postimerkki saapui postin valikoimiin6.6.2019 12.41
Mörkö ilmestyi työmaa-aitaan Leppävaarassa4.6.2019 11.10
Oittaan frisbeegolfradalla saa onnistumisia ja mukavaa ulkoliikuntaa 7.6.2018 07.50
Oittaan ulkoilukeskus avautuu vihdoin27.1.2018 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu