Puheenaihe

Haluatko pienet häät nopeasti? Espoon tuomiokirkon vihkiajat on lähes varattu, mutta yhtä viikonloppua hääparit vierastavat

– Moni pariskunta valmistelee kovin kalliita hääjuhlia ja ottaa lainaa. Eikö pienemmille ja vähemmän prameille juhlille voisi olla tilausta? pohtii Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Antti Kujanpää.

Sirkku Aalto

Kesä on suosittua aikaa kirkkohäille, mutta juhannushäät innostavat harvempia pareja.

Ilmiö näkyy myös Espoon tuomiokirkossa, joka on Espoon seurakuntien suosituin vihkikirkko.

Yli 500-vuotiaassa Espoon tuomiokirkossa vihitään vuosittain noin 100–110 pariskuntaa, arvioi Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Antti Kujanpää.

Monet haluavat juhlia kirkkohäitä lauantaisin. Tuomiokirkossa on kesäaikaan joka lauantai viisi vihkiaikaa kello 13–17.

– Tämän kesän lauantait ovat varsin täynnä aina syyskuun puoliväliin saakka, Kujanpää sanoo.

Myös Espoon tuomiokirkon ensi vuoden kesän lauantaiden vihkiajoista noin 60–70 prosenttia on Kujanpään mukaan jo varattu.

Poikkeuksen Espoon tuomiokirkon kesän varaustilanteeseen tekevät juhannusaatto ja juhannuspäivä. Vapaita vihkiaikoja olisi vielä sekä tulevalle juhannusaatolle että -päivälle.

– Juhannuspäivänä vihitään näillä näkymin kaksi paria. Juhannus on toki jo aika lähellä, mutta pienet hääthän voi aina pitää, Kujanpää sanoo.

Juhannushäiden suosio alkoi Kujanpään mukaan laskea pääkaupunkiseudulla jo 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa.

Juhannuksen lisäksi Espoon tuomiokirkossa voi kesällä päästä viettämään kirkkohäitä nopealla aikataululla toisestakin syystä.

– Kun vihkiaika varataan yli vuosi etukäteen, niin joskus sukset voivat siinä ajassa mennä ristiin niin pahasti, että häät perutaan, Kujanpää sanoo.

Espoon tuomiokirkossa häitä perutaan vuosittain muutamia.

Espoon seurakunnilla on kaikkiaan viisi kirkkoa. Niistä Leppävaaran kirkko on parhaillaan remontissa, eikä siellä vihitä tänä kesänä pariskuntia.

Leppävaaran seurakunnan kirkkoherra Kalervo Salo muistuttaa, että kirkkojen lisäksi häitä voi viettää kappeleissa. Niitä on yli 20 eri puolilla Espoota, muun muassa Perkkaalla, Suvelassa ja Kauklahdessa.

Lisäksi Espoonlahden kirkossa pidetään 30. elokuuta Hääyö-tapahtuma, jossa vihkiaikoja on puolen tunnin välein kello 21–00.

Viime vuoden lopussa evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului hieman alle 59 prosenttia espoolaisista. Suomen- ja ruotsinkielisestä väestöstä seurakuntien jäseniä on noin 70 prosenttia.

Viime vuonna Espoon seurakuntalaiset avioituivat kirkollisin menoin 468 kertaa.

Espoon seurakunnissa oli vuodenvaihteessa 166 494 jäsentä. Niiden jäsenmäärä laski viime vuonna 1 532 henkilöllä.

Antti Kujanpää arvioi, ettei seurakuntien pudonnut jäsenmäärä juuri vaikuta kirkkohäiden suosioon.

– Kirkkohäiden suosio on alkanut vähentyä jo ennen kuin kirkosta eroaminen voimistui. Ei-kirkkohäitä pidetään enemmän kuin ennen, vaikka niihin olisi edellytykset, hän sanoo.

Espoon tuomiokirkossa kirkkohäiden määrä on Kujanpään mukaan pysynyt korkeana, mutta muissa kirkoissa vihkimisiä on aiempaa vähemmän.

Kirkossa vai ei?

Siviilivihkiminen on viime vuosina ollut Suomessa kirkollista vihkimistä suositumpi tapa solmia avioliitto.

Esimerkiksi vuonna 2017 siviilivihkimisellä solmittiin 12 797 avioliittoa. Kirkollisia vihkimisiä oli 10 907.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Isot häät, kohtuullinen budjetti – yhtälö ei ole mahdoton2.5.2019 06.30
Hääbudjeteissa paukkuu jo 15000 euron raja – näin Emilia ja Erno puristivat 120 vieraan juhlamenot alle puoleen keskimääräisestä2.5.2019 06.25
Kirkolliset kesähäät säilyvät Suomessa – luterilainen kirkko ei luovu vihkioikeudestaan17.5.2018 18.19

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu