Puheenaihe

Marko Bärn muutti Espooseen 2010 ja tuli samalla ulos kaapista – "Moni poisti minut Facebook-kavereistaan"

Julkisuuden mahdollisesti mukanaan tuoma kielteinen palaute ei pelota Marko Bärniä. – Tanssiharrastuksen kautta olen oppinut kestämään kritiikkiä. Olen valmis keskustelemaan kriitikoiden kanssa.

Johanna Erjonsalo

Espoolainen Marko Bärn poseeraa kuvaajan pyynnöstä ensin sateenkaarilipun ja sitten sateenkaaren värein kuvioitujen aurinkolasien kanssa.

Kesäkuun lopulla Bärn voi nousta lavalle puistojuhlassa, joka pidetään sateenkaarilippujen värittämän Pride-kulkueen jälkeen Helsingin Kaivopuistossa. Niin voi käydä, jos 28-vuotias Bärn voittaa Mr. Gay Finland -kilpailun ensi lauantaina.

Mr. Gay Finland -kilpailussa valitaan vuodeksi Suomen fiksuin ja persoonallisin homomies. Hänen tarkoituksenaan on toimia hyvän tahdon lähettiläänä ja esikuvana suomalaisille seksuaalivähemmistöille.

Bärn on ollut mukana Mr. Gay Finland -kilpailussa kerran aiemminkin – vuonna 2016. Hän kuvailee silloista finaalipäivää hauskaksi, vaikka se oli pitkä ja lavalla oleminen jännitti.

Bärn haki kilpailuun uudestaan, koska koki edellisellä kerralla olleensa mukana vääristä syistä.

– Silloin lähdin kisaan pikemminkin nostattamaan omaa egoa eikä ollut esikuvafiilis. Nyt voin olla voiton arvoinen, Bärn sanoo.

Jos voitto tällä kertaa tulisi, Bärn haluaisi Mr. Gay Finlandina nostaa esiin etenkin seksuaalivähemmistöihin kuuluvien nuorten yksinäisyyttä. Hän koki itsekin yksinäisyyttä etenkin nuorempana.

– Kokemus liittyi paitsi siihen, että tanssiharrastus vei paljon aikaa koulun jälkeen, myös siihen, että etsin itseäni, yli kymmenen vuotta kilpaa tanssinut Bärn kertoo.

Hän sai osakseen myös huutelua.

– Kouluaikoina minua haukuttiin homoksi tanssiharrastukseni takia. Silloin en ollut myöntänyt homouttani itsellenikään, Bärn sanoo.

Kilossa asuva Bärn muutti Espooseen vuonna 2010 Hattulasta, joka on hieman alle 10 000 asukkaan kunta Kanta-Hämeessä. Samoihin aikoihin hän tuli ulos kaapista.

– Kun tulin kaapista, moni poisti minut Facebook-kavereistaan, Bärn kertoo.

Uudella paikkakunnalla elämän saattoi kuitenkin aloittaa puhtaalta pöydältä.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on Suomessa parantunut vähitellen. Bärn pitää lähihistorian merkittävänä parannuksena vuonna 2017 voimaan tullutta tasa-arvoista avioliittolakia, joka sallii samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Bärn pitää lakia tärkeänä etenkin siksi, että sen myötä samaa sukupuolta olevien liitoista tuli tasavertaisia heteroliittojen kanssa eivätkä ne ole enää poikkeamia normista.

– Uusi avioliittolaki koskee tulevaisuudessa toivottavasti itseänikin, parisuhteessa oleva Bärn sanoo.

10. voittaja

Kilpailu pidetään ravintola DTM:ssä Helsingissä 15. kesäkuuta.

Voittajan ja kaksi perintöprinssiä valitsee tuomaristo, johon kuuluvat muun muassa näyttelijä Hannele Lauri, näyttelijä-muusikko Sebastian Rejman, stylisti Vesa Silver ja muotiyrittäjä Susanna Penttilä.

Yleisön suosikki valitaan tekstiviestiäänestyksen perusteella.

Kilpailua on järjestetty vuodesta 2010, joten nyt valitaan kymmenes Mr. Gay Finland.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Äänestäjä ällistyi Espoossa: vaalipaikalla liehuikin sateenkaarilippu – tästä liputuksessa oli kyse17.5.2019 20.45
Kirkko aloitti sateenkaarinuorten tapaamiset Espoossa – "Kaikki eivät edes mahdu mukaan leirille"9.5.2019 16.59
Espoo nosti sateenkaarilipun salkoon17.5.2018 10.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu