Kulttuuri

"Saan sanoa sanani niin kuin haluan" – Leena Sainio kirjoittaa runoja ikääntyvän naisen elämästä

Leena Sainio runoilee ronskisti ikääntyvän naisen näkökulmasta, huumoria unohtamatta.

Vuosikymmeniä Espoon musiikkiopistossa laulupedagogina työskennellyt Leena Sainio on laajentanut taiteellista työskentelyään runouteen. Hänen esikoisrunokokoelmansa Särmää serenadissa ilmestyi toukokuussa. Se on hiljattain perustetun feministisen asennekustantamo Pesä Kustantamon julkaisema. Runokirjan myötä Sainio hyväksyttiin myös Espoon kirjailijoiden jäseneksi.

Leena Sainio on peruskoulutukseltaan musiikinopettaja, mutta sanataide on aina kiinnostanut häntä. Sainio opiskeli laulujen kirjoittamista Heikki Salon kursseilla. Vähitellen hän siirtyi toisten kirjoittamien sanoitusten esittämisestä omien sanoitusten esittämiseen.

– Sanoituksista tuli niin roiseja ja kantaaottavia, että katsoin parhaaksi esittää niitä itse. Sitä varten loin alter egoni, Laina Sieniön hahmon.

Laulujen sanat eivät kuitenkaan riittäneet, vaan Sainio halusi laajentaa ilmaisuaan runouteen, koska se antaa enemmän ilmaisullisia vapauksia.

– Olen ihastunut runon keinoihin, koska pienessä tilassa voi sanoa paljon. Musiikilliset taidot auttavat runon rytmityksessä, Sainio perustelee.

Särmää serenadissa -kirjan runot kertovat elävästä elämästä. Ikääntyvä nainen suhtautuu asioihin huumorilla ja puhuu anteeksipyytelemättä. Maailma avautuu lukijalle värikkäänä ja kipeänäkin. Sainio kirjoittaa matematiikasta köyhille, karvanopista ja siitä, miten paljon samaa on untuvikkojen ja seniilien elämässä. He tarvitsevat avukseen poliisin, palokunnan ja Jumalan.

– Tämän ikäisellä on paljon asiaa. Minun ei tarvitse kaihtaa enää mitään, saan sanoa sanani niin kuin haluan.

– Naisen pitää ottaa oma tilansa. Runoni ovat ihmisen puolella, ne ovat humaaneja runoja.

Leena Sainio on esittänyt runojaan lavarunoustapahtumissa ja sieltä Pesä-kustantamon perustajat Nelli Ruotsalainen ja Jonna Nummela hänet löysivät.

– Lavarunoustapahtumissa ihmiset kuuntelevat runojen sanomaa tosi tarkkaan ja kaikkien sana on yhtä tärkeä. Ei tarvitse ryhtyä poliitikoksi ottaakseen kantaa asioihin ja saadakseen äänensä kuuluviin. Kantaa voi ottaa runojen kautta, Sainio painottaa.

Särmää serenadissa -kirjassa on kuvituksena Leena Sainion omia maalauksia. Kirja on myynnissä Helsingissä Rosebudissa ja Nide-kirjakaupassa.

Särmää serenadissa on Pesä Kustannuksen toinen julkaisu. Ensimmäinen oli vuonna 2018 ilmestynyt Nelli Ruotsalaisen esikoiskokoelma Täällä en pyydä enää anteeksi. Se on Ruotsalaisen esikoisteos.

Tässä teoksessa runoilija kertoo tyttönä kasvamisesta Espoossa, oman identiteetin pohtimisesta, sukupuolentutkimuksen opinnoista Yhdysvalloissa, ylisukupolvisista traumoista, häpeästä ja huolehtimisesta.

Täällä en pyydä enää anteeksi -teos on vuoden 2019 Tanssiva karhu -palkintoehdokkaana.

Tanssiva karhu on Ylen oma runouspalkinto, joka jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994. Palkinto jaetaan Kajaanin Runoviikon avajaisissa 3. heinäkuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu