Puheenaihe

Suomalaismissi joutui seksuaalisen ahdistelun kohteeksi koulussa – "Opettaja sanoi, että kerjäsin sitä"

Erika Helin

Erika Helinin arkisto

Sä olet niin ruma, että et koskaan tule saamaan poikaystävää!

Erika Helin muistelee tuijottaneensa viestiä teini-ikäisenä suhteellisen epäuskoisesti. Viestin oli lähettänyt hänen kanssaan samalla luokalla oleva poika.

– Samanlaisia viestejä tuli useita. Hän myös aina viestin lähettämisen jälkeen esti minut, joten en voinut vastata, hän muistelee.

Helin oli kahdeksannella luokalla vaihtanut koulua ja huomasi heti, että uuteen ympäristöön pääseminen sisään oli hankalaa. Nuorta naista ei otettu mukaan ja hänen sanomistaan väännettiin vitsejä.

Hän myös joutui ilkeiden pilojen kohteeksi.

– Alemmalla luokalla olevat pojat tekivät monta kertaa niin, että seisoessani pihalla he tulivat vetämään housuni nilkkoihin. Seisoin siinä sitten pelkissä alushousuissa. Heitä saattoi käydä monta päälle samaan aikaan. Silloin sille jotenkin yrittin naureskella, mutta nykyään se olisi kyllä selvästi seksuaalistä häirintää.

– Pahinta oli se, että sen kerran kun menin pyytämään opettajilta apua, sain kuulla kerjänneeni sitä.

Kiusaamisella ja ulos jättämisellä oli monia kerrannaisvaikutuksia. Helinin numerot laskivat ja sitä kautta opinto-ohjaaja sanoi naiselle suoraan, että lukioon ei kannattaisi yrittää.

Hän myös alkoi itse kiusata.

– Sinne tuli minun jälkeeni uusi tyttö ja aloin vuorostani kiusaamaan häntä. Jotenkin nuoruuden tyhmyydessäni koin, että se miten minua oli kohdeltu, oikeuttaisi sen. Vuosia myöhemmin tapasimme yksissä kotibileissä ja pyysin anteeksi. Hän ei kuitenkaan antanut. Ja ymmärrän kyllä sen.

Koska hänelle oli sanottu, että lukioon ei olisi asiaa, Helin uskoi sen. Hän meni ammattikouluun.

– Olin niin hirveä teini kuin olla ja voi. Tein vanhemmilleni varmaan ne kaikki asiat, mitä lapselta ei toivoisi. Silloin tuntui, että ammattilaisten ainoa ratkaisu oli uhkailla lastenkodilla. Nytkin vähän ihmetyttää, että miksi he eivät osanneet puhua minulle.

Naisen elämä kuitenkin lähti rullaamaan. Opintoputken jälkeen hän pääsi töihin IT-alalle, jossa työskentelee nyt sovellusneuvojana.

Rumaksi haukkuminen näyttäytyy myös tänä päivänä vielä entistäkin naurettavammassa valossa. Helin nimittäin haki mukaan Miss Suomi -kilpailuun, jossa nainen oli viime vuonna 10 finalistin joukossa.

– Toivon vain, että se poika joka noita kommentteja silloin heitti, häpeää tekemisiään ja sanomisiaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu