Puheenaihe

EVA: Yritysjohtajien näkemykset Suomen kilpailukyvystä pysyvät synkkinä – "Jäykät työmarkkinat ovat iso työllistämisen tulppa"

Jäykät työmarkkinat ja kireä verotus ovat Suomen kilpailukyvyn merkittävimmät rasitteet, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n yritysjohtajille tekemästä kyselytutkimuksesta.

Vastausten mukaan pahimmat yksittäiset kilpailukyvyn heikkoudet Suomessa ovat palkkojen joustamattomuus, ansiotuloverotuksen taso, työmarkkinajärjestelmä, osaavan työvoiman heikko saatavuus sekä omistamisen verotus.

– Yritysjohdon polttavin ongelma liittyy työehdoista sopimiseen. Jäykät työmarkkinat ovat selvä kasvun este ja iso työllistämisen tulppa, sanoo EVAn johtaja Emilia Kullas.

EVA teki vastaavan kyselyn johtajille vuonna 2013. Yritysjohtajien näkemykset ovat kehittyneet myönteisempään suuntaan, mutta pysyvät siitä huolimatta synkkinä. Peräti 38 prosenttia johtajista arvioi, että yritykset työllistävät kolmen vuoden päästä vähemmän ihmisiä kuin nykyään.

– Monessa asiassa Oy Suomi Ab on kilpailukyvyssä lähes muiden kehittyvien länsimaiden tasolla, mutta kun olemme viennissä saari, valuuttanamme on euro ja työmarkkinat ovat kolmikannasta jäykkinä, niin kilpailukyky ei vain kokonaisuutena riitä, yksi kyselyyn vastannut johtaja toteaa.

Suomen kilpailukyvyn kirkkaita vahvuuksia ovat ICT-infrastruktuuri, omaisuuden suoja, perus- ja toisen asteen koulutus, yliopistot sekä liikkeenjohdon toimintatavat, kyselystä selviää.

Kyselyyn vastasi 1 263 yritysjohtajaa. Arvioita pyydettiin suhteessa kilpailijamaihin. Tiedot kerättiin viime marras- ja joulukuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu