Koulukiusaus voi olla syy lapsen kauneusleikkaukseen

Plastiikkakirurgi Eeva Siitari (oik) leikkaa Orto-lääkäreiden leikkaussalissa Keravan terveyspuiston tiloissa. Vasemmalla leikkaussalin hoitaja, erikoissairaanhoitaja Sirkku Sipilä.

Anton Soinne

– Kuunnelkaa lasta. Vaikka hörökorvat eivät ole lääketieteen näkökulmasta ongelma, saattaa lapsi joutua kiusaamisen kohteeksi ulkonäkönsä vuoksi, plastiikkakirurgi Eeva Siitari neuvoo.

Yhdysvalloissa lasten kauneusleikkaukset ovat jos nyt eivät ihan arkipäivää, niin kohtuullisen tavanomaisia kuitenkin – ja yhä useammin leikkauksen syy on koulukiusaaminen.

Kaikki ei kuitenkaan ole sillä selvää. Vaikka vanhemmat kallistuisivatkin teininsä kannalle, leikkaukseen pääseminen ei ole varmaa, koska Suomessa kauneuskirurgian raja menee 18 ikävuodessa. Jokainen tapaus mietitään erikseen.

– Jos ongelma on senlaatuinen, että se ratkaistaisiin aikuisena todennäköisesti leikkaushoidolla, 18 vuoden iästä on mahdollista joustaa.

Ikärajaa ei ole kirjoitettu lakiin; se perustuu lääkäreiden etiikkaan, joka sekin vaihtelee maasta toiseen.

– On maita, joissa lasten ulkonäöllä tehdään bisnestä ja joissa lapsuus uhrataan vanhempien toiveisiin sekä ihanteisiin, Siitari kertoo.

– Täyteaineilla on helppoa tehdä kenestä tahansa pehmeän ja suloisen tai maskuliinisen näköinen. Fyysistä haittaa aineista ei ole, koska ne poistuvat ennen pitkää elimistöstä, mutta uhkana on, että lapselle syntyy riippuvuus tiettyyn ulkonäköön.

Kauneusleikkauksella ja kauneusleikkauksella on eroa. Suuren yleisön on helpompi hyväksyä hörökorvien leikkaaminen kuin silikonit, vaikka molemmat tehdään ulkonäkösyistä.

Hörökorvia useammin lapsilta leikataan iholuomia. Toiset luomista ovat sellaisia, että reppu tai vaikkapa housujen vyötärönauha hankaavat niitä, toiset taas ovat muista syistä poikkeavia ja jotkut leikataan pelkästään ulkonäkösyistä.

– Läpimitaltaan yli kymmensenttiset karvaluomet ja kaikki luomet, joiden sisällä on musta piste, on otettava pois olivatpa ne suuria tai pieniä. Ihosyövän väri on aina musta – tai vähintäänkin 98-prosenttisesti. Olen tänä vuonna leikannut vain kaksi muunväristä melanoomaa.

Myös uimapukuluomet pitää aina poistaa. Nimensä uimapukuluomi on saanut siitä, että se kehittyy keskivartaloon, ei raajoihin eikä päähän.

– Uimapukuluomiin sisältyy niin suuri ihosyöpäriski, että ensimmäinen leikkaus tehdään jo synnytyslaitoksella, kun lapsi on alle viikon ikäinen.

Käytännössä leikkaus tarkoittaa vauvan ihon kuorimista. Kuulostaa hurjalta, mutta vastasyntyneen iholla on erinomainen kyky uusiutua.

Kaikkiin leikkauksiin sisältyy riski. Pelätään, että leikkaus epäonnistuu tai nukutuksesta ei herätä, mutta Siitarin mukaan niitä realistisempi riski on leikkaushaavan tulehtuminen. Prosentuaalisesti riskin suuruus on kaksi prosenttia.

– Osassa leikkauksista seuranta jatkuu pitkään. Arpileikkaukset ovat tyypillisesti sellaisia, että leikkauksen jälkeen odotetaan vuosi ennen kuin lopputulos on selvillä. Jos se ei tyydytä, niin kudoksia tasoitetaan vielä lisää.

Nukutuksestakaan ei sen enempää terveen aikuisen kuin lapsenkaan ole syytä huolestua. Kaikkia kauneusleikkauksia ei edes tehdä nukutuksessa. Viime kuussa Siitari poisti ärtyviä iholuomia kolmelta noin kymmenvuotiaalta lapselta, jotka halusivat, että toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa.

– Kun kuhunkin leikkauskohtaan oli ennen toimenpidettä laitettu puudutusvoidetta ja toinen vanhemmista piti vielä lapsen kädestä kiinni, kaikki meni oikein hyvin.

Aivan pienet lapset nukutetaan, koska potilas ei saa liikehtiä.

– Leikkaukset tehdään puolen millin tarkkuudella ja siitä ei ole varaa livetä. Etenkin kehon näkyvillä alueilla leikataan vain sen verran kuin on välttämätöntä, sillä alaluomet ovat kehon ainoa osa, jossa iho on niin ohut, ettei leikkauskohtaan jää arpea.

Leikkauksen jälkeisestä ajasta kriittisin on ensimmäinen vuorokausi haavan verenvuotoriskin takia. Pienen potilaan on pidettävä tauko ulkoleikeissään ja vähän vanhempi voi ilman omantunnontuskia linnoittautua telkkarin tai päätteen eteen.

– Teini-ikäiset ovat oikein tyytyväisiä, kun heille määrätään oman huoneen kahden viikon siivouskielto, Siitari hymyilee. Urheilu-, uinti- ja saunomiskielto ovat vaikeammin nieltävissä.

Lähikuukausina Siitari leikkaa yksitoistavuotiaan pojan, joka kärsii rintarauhasten liikakasvusta, poikien naisnisäisyydestä.

– Kysymyksessä on kohtuullisen yleinen haitta, sillä se koskee joka kolmatta poikaa ja voi alkaa jo heti yhdeksännen ikävuoden jälkeen.

Siitarin nuorella potilaalla haitta on B-kuppikokoa. Vapaaehtoisesti poika ei paitaa pois päältänsä riisu.

– Se vaikuttaa lapsen koko elämään. Hänen mielipahansa määrä sitoo valtavat määrät energiaa, jonka voisi käyttää johonkin muuhun.

Tässä perheessä rintarauhasten liikakasvu on perinnöllistä. Siitari on jo aikaisemmin leikannut perheen vanhemman pojan, jonka elämänlaatu parani huomattavasti leikkauksen jälkeen.

Nuorin Siitarin leikkaama lapsi on ollut puolitoistavuotias. Häneltä leikattiin leuan alaosasta möykky, joka kasvoi ihon alla.

– Möykky ei ollut vaarallinen, mutta hankala. Leikkauspäivänä se oli puolitoistasenttinen, mutta kasvoi koko ajan. Mitä myöhäisempään aikaan leikkaus olisi siirretty, sitä isompi arpi leikkauksesta olisi jäänyt.