Kulttuuri

Taidemaalari Anne Ovaska suuntaa välillä kotiateljeestaan etätyöhuoneelle ulkomeren äärelle Utöseen

Taidemaalari Anne Ovaskan uusin maalaus Saaristo on vielä kuivumassa maalaustelineellä.

Anneli Tuominen-Halomo

Meri on rakas ja inspiroiva aihe Espoon Siikajärvellä asuvalle taidemaalari Anne Ovaskalle.

Monet ideat ja osa maalauksistakin syntyvät etätyöhuoneella Utön majakkasaarella. Ovaska jakaa sen usean eri alan taiteilijan, arkkitehdin ja suunnittelijan kanssa, ja hän viettää siellä muutaman viikon vuodessa.

Anne Ovaska on asunut Siikajärvellä 40 vuotta ja parikymmentä vuotta sitten kodin pihapiiriin valmistui työhuone.

– Työhuone rakennettiin omin käsin ja talkoilla ystävien avustuksella. Rakennuspuut ovat omasta ja naapurin pihasta.

Jossain vaiheessa Anne Ovaska alkoi kaivata avarampaa horisonttia. Lintuharrastuksen kautta hän päätyi linturetkelle Jurmoon ja sitten myöhemmin Utöhön. Nyt hänellä on ollut etätyöhuone Utössä jo kuusi vuotta.

Utön työhuone on varattu Ovaskalle neljä viikkoa vuodessa, mutta lisäviikkoja saa, jos kollegat eivät pysty käyttämään omia viikkojaan.

Tänä vuonna hän on työskennellyt saarella kaksi viikkoa sekä tammikuussa että vapun jälkeen ja sinne hän suuntaa taas syyskuussa, ehkä vielä joulukuun alussakin.

5505067-n.jpg

Anne Ovaska työskentelee kodin yhteyteen rakennetulla työhuoneella, mutta etätyöhuone Utössä on myös tärkeä tila. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo

Utössä työskentelyä varten Anne Ovaska vie mukanaan valmiita, pieniä maalauspohjia, öljyvärit, siveltimet ja palettiveitsen.

Vuosien varrella Ovaska on huomannut, että meri on hiipinyt hänen maalauksiinsa enemmän ja enemmän. Juuri avatun näyttelyn kutsukortissakin on merimaisema.

– Meri on parhaimmillaan aina. Meri on rauhoittava, mutta myrskysäällä se on jännittävä ja pelottava ja tyynellä hämmentävä.

 Yöllä näen työhuoneen ikkunasta Ruotsin-laivat kuin pieninä lyhtyinä merellä. Päivällä veteen heijastuvat pilvet ja saaret ovat kiinnostavia.

Utössä ollessaan Anne Ovaska ehtii maalata valmiiksi muutaman maalauksen.

Hän tallentaa maisemia ja tunnelmia myös valokuvaamalla. Niistä ja muistikuvista voi syntyä maalauksia työhuoneella kotona.

Utö on Anne Ovaskan mielestä epätodellinen paikka ja hän kokee olevansa siellä ikään kuin irti kaikesta.

– Saarella työskentely avaa ajatuksia ja siellä tulee kokeiltua rennommin erilaisia asioita. Kotona maalaaminen on enemmän työtä.

Anne Ovaskan Jokin näkyy -näyttely on nähtävillä Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksessa (Hietalahdenranta 17, Helsinki) 7.–25. elokuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu