Kulttuuri

Palkittu Jussi Helminen: Uusi teatteritalo olisi eduksi koko Suomelle

Jussi Helminen sai Vuoden kaupunkiteko 2011 -palkinnon.

Else Kyhälä

Espoon kaupunginteatterin teatterinjohtaja Jussi Helminen arvioi oppineensa yhdentoista johtajuusvuotensa ainakin yhden asian: odottamisen. Uudesta talosta haikailtiin jo silloin, kun Helminen otti pestinsä vastaan.

– Hanasaaren tuntumaan mietittiin rakennuskompleksia, johon teatterikin olisi sijoittunut. Ajatus tyrmättiin nopeasti. Sitten teimme kartoituksen teatteriväen ja virkamiesten kesken. Päädyimme Tapiolaan ja Vesiputoustalon tonttiin. Nykyinen Tuulten allas ei edes pidä vettä vaan kasvaa kaislaa ja on hanhien levähdyspaikka.

Revontulihallin vuokrasopimus on päättymässä ja taloa uhkaa purkaminen 2013. Nykyrakennus ei muutenkaan ole riittävä vierailuteatterin luonteen valinneelle Espoon kaupunginteatterille. Vierailuesitykset ovat pääosin Espoon kulttuurikeskuksessa. Yleisö ei edelleenkään aina tiedä, mihin mennä. Hyvin pukeutunutta kansaa ravaa iltaisin kulttuurikeskuksen ja Revontulihallin välillä.

– Koko Suomella on tarve kansainväliselle teatteritalolle. Näemme upeita esityksiä maailmalta – matkustetaanhan nytkin esimerkiksi Lontooseen teatteriin. Kulttuurimatkailu lisääntyisi kotimaassa. Voisimme myös järjestää suomalaisen teatterin markkinointimessuja.

Tarkoituksena ei ole rakentaa Helsingin kaupunginteatterin kilpailijaa. Oulun kaupunginteatterin mittakaava, alle 500 katsojan päänäyttämö ja 100–300 paikan sivunäyttämö riittäisi.

Kustannuksetkin ovat herättäneet vastarintaa. Helminen haluaa kaupungin takaavan investoinnin. Tulevat vuokrat kuolettaisivat investointeja 20 vuoden ajan. Vuokrat olisivat vuoden 2008 mittakaavassa noin 2,7 miljoonaa euroa vuodessa.

– Kaupungin avustustarve toimintaan olisi täydellä volyymilla 2,6 miljoonaa. Nyt saamme kaupungin tukea miljoonan vuodessa.

Kaupungin toiminta-avustuksen lisäksi Espoon kaupunginteatteri rahoittaa toimintaa omilla tuloilla ja valtionavuilla. Kaupunginapu on noin 46, valtionapu 22 ja oma tulonhankinta 26 prosenttia toimintabudjetista.

– Kaupungin tuki on säilynyt vuoden 1993 tasolla, kun valtionapu on kuusinkertaistunut samassa ajassa.

Helminen laskee, että uusi talo toisi kaksinkertaisesti pääsylipputuloja omista esityksistä. Lisätuloja toisivat tilojen vuokraukset esimerkiksi kongressi- ja kokouskäyttöön.

Kaupunginteatterilla on nykyisin 12 työntekijää. Uudessa talossa olisi jopa yli 30 työpaikkaa. Ulkopuolisten tilaisuudet takaisivat oman väen työllistymisen tasaisesti.

– Investoreita on tulossa, kunhan saamme päätöksen kaavasta sekä vuokratakuusta. Kun kaava on lainvoimainen, peruskiven muuraus voi alkaa.

Helminen toivoo nopeita ratkaisuja. Vaikka uusi talo valmistuisikin vasta vuosien päästä, varmuus tulevaisuudesta lisäisi motivaatiota ja henkilökunnan teatteriin sitoutumista. Välivaiheessa esitykset kyllä löytäisivät paikkansa lähistöltä, ja jatkuisihan yhteistyö kulttuurikeskuksen kanssa entiseen tapaan.

– Uskon tulevaisuuteen. Vaikka virallisesti on tapahtunut vähän, kulisseissa hanke on mennyt huikeasti eteenpäin, Helminen myhäilee.

Helmiselle ja teatterihankkeelle tunnustus

Espoon kaupunginteatterin teatterinjohtajan Jussi Helmisen uurastus uuden teatteritalon saamiseksi Espooseen on valittu Vuoden kaupunkiteoksi 2011. Valinnan teki Länsiväylä-lehti.

Mennyt vuosi on ollut muutenkin menestyksekäs Espoon kaupunginteatterille. Keväällä se valittiin Vuoden teatteriksi.

– Olen iloinen ja nöyrän ylpeä näistä valinnoista. Palkinnot kuuluvat koko henkilökunnallemme, Helminen korostaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu