Puheenaihe

Autolla pääsee keskelle idyllistä saaristoa – maakrapukin ehtii kesäretkelle Barösundiin, josta löytyy todellinen rantojen helmi

Degerbyläiset Petteri Pasanen ja Linda Hellström-Pasanen pyörittävät ravintola Scolaa Barösundissa - kuvassa näkyy taustalla Barölandetin ja Orslandetin väliä liikennöivä lossi.

Kai Jauhiainen

Emil Wiberg on paljasjalkainen barösundilainen.

– Olen asunut täällä koko ikäni. No, tosin neljä vuotta asuin Fagervikissä. Sitä kauemmaksi en ole täältä päässyt, nauraa Wiberg.

Eikä hän haluaisikaan. Helsinkiin hän ei muuttaisi mistään hinnasta.

– Konserteissa Helsingissä voi käydä neljä kertaa vuodessa, mutta ei muuten. Kaikilla on Helsingissä niin kiire. Barösundissa on rauhallista.

Keskikesällä Barösundistakin voi tosin olla rauhallisuus kaukana. Vakioasukkaita on noin 150, mutta kesällä väkiluku moninkertaistuu kun mökkiläiset, veneilijät ja karavaanarit täyttävät saaren. Myös päivämatkalaisia riittää, sillä Orslandetin saareen pääsee kätevästi lossilla.

1980-luvulle asti lossi kulki mantereelta Barölandetiin ja Orslandetiin pääsi vain veneellä. Sitten Orslandetiin rakennettiin mantereelta silta ja lossiyhteys siirtyi Barösundin salmeen. Lossi kolistelee Barölandetin ja Orslandetin väliä 24 tuntia vuorokaudessa. Matka kestää vain 2-3 minuuttia.

Heti lossirannan lähistöllä Orslandetissa sijaitsee ravintola Scola. Nimelle löytyy selitys: ravintola toimii vuonna 2009 lakkautetussa Barösundin koulussa. Parhaimmillaan Barösundin kahdessa koulurakennuksessa oli 70 oppilasta. Sinne tultiin veneillä kouluun laajalta alueelta lähisaarista. Nyt saariston asukasmäärä on vähentynyt ja lapsiluku suhteessa vielä enemmän. Kun koulu lakkautettiin, oli oppilaita enää kymmenkunta.

Inkoon Degerbyssä asuvat Petteri Pasanen ja Linda Hellström-Pasanen ovat nyt pyörittäneet Scolaa kuutisen vuotta.

– Kesäisin me asutaan täällä, kertoo yrittäjäpariskunta.

Ruokalistan kruunaa päivän kala.

– Se vaihtuu. Se voi olla ahventa, siikaa, kuhaa tai merilohta. Sen tuo lähiseudun kalastaja ja se on näistä vesistä ongittu, lupaa Pasanen.

Nälästä ei Barösundissa tarvitse muutenkaan kärsiä. Jo Barölandetin puolella ennen lossia on vuonna 1970 perustettu ”Barösundin Esso”. Ensi vuonna 50 vuotta täyttävää paikkaa pyörittää nyt ensimmäistä vuotta kolmikko Kari Paakkunainen, Keni Bäckström ja Paavo Määttä. Ruokalistan lippulaiva on Barösund Burger ja Barösund-oluttakin löytyy. Se on tosin tehty Espoossa.

– Barösund Burgereita menee kesässä sellaiset 1500 kappaletta, kertoo Kari Paakkunainen.

Orslandetin puolella Scolan alapuolella vierasvenesatamassa taas sijaitsevat Barösundin kyläkauppa ja sen kahvila.

Barösundin kupeessa kapean salmen takana Elisaaressa on kahvila ja ravintola sielläkin, mutta ne sulkivat ovensa tältä kesältä jo lauantaina 10.8.

Scolan lähellä sijaitsee Barösundin nuorisoseuran ylläpitämä vuonna 1902 rakennettu muhkea seuratalo Wallhalla. Sitä vuokrataan ulkopuolisille häihin, juhliin ja muihin tilaisuuksiin.

– Kesäisin viikonloput ja osin arkipäivätkin ovat varattuja, kertoo Barösundin nuorisoseuran puheenjohtaja Emil Wiberg.

Sen sijaan Barösundin kyläyhdistyksen omistama entinen kyläkauppa on kiinni ja kipeästi remontin tarpeessa.

Orslandetin saaren leveys on itä-länsi-suunnassa noin viisi kilometriä ja pituus pohjois-etelä-suunnassa noin kolme kilometriä, joten kävelijälle tai pyöräilijälle saari aukeaa kompaktisti. Yksityisalue-kylttejä kannattaa kuitenkin kunnioittaa. Karavaanari- ja leirintäalueille ei pidä mennä hortoilemaan, mutta tilaa on kaikille.

Lopuksi pieni vinkki: Uimapaikkana Bjursin kauimmaisin ”kolmosranta” on todellinen helmi. Lähelle pääsee autollakin. Parkkipaikalta on vain 200 metrin kävely luonnonhiekkarannalle. Viltin voi levittää niin sileille kallioille kuin hiekallekin.

Sitten vain silmät kiinni ja meren ääniä kuuntelemaan.

Lähimatkailua

Lossilla kellon ympäri

Barösundiin pääsee autolla kääntymällä Inkoossa Kantatie 51:ltä ensin kohti satamaa ja sitten heti Fagervikintielle. Ennen Fagervikia käännytään kohti Barösundia.

Ensimmäisenä ylitetään silta ja ollaan Barölandetin saaressa. Seuraavaksi saavutaan Barösundin salmeen ja mennään lossilla Orslandetiin. Koko kahden saaren aluetta kutsutaan puhekielessä Barösundiksi ja myös kapean salmen erottama Elisaari kuuluu alueeseen.

Orslandetin kapeat tiet ovat kuin luotuja patikointiin. Scolan nurkalta kävely esimerkiksi Bjursin paratiisimaiselle ”kolmosrannalle” ja takaisin tuo aktiivimittariin 5–6 kilometriä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu