Kulttuuri

Uutta lapsille: Viiru ja Pesonen viihdyttävät Teatteri Hevosenkengässä ja Juhannusmäen Sadunkertoja lukee klassikoita ja uusia satuja verkossa

Viiru ja Pesonen keskustelevat tärkeistä asioista, muun muassa siitä, mikä on kissan tehtävä.

Anneli Tuominen-Halomo

Teatteri Hevosenkenkä tuo näyttämölle lasten ja aikuistenkin rakastamat hahmot, Viirun ja Pesosen.

Ruotsalaisen kirjailijan ja kuvittajan Sven Nordqvistin luomat hahmot, vähän äreä ukko Pesonen ja puhuva kissa Viiru ovat ihastuttaneet lapsia jo 1980-luvulta lähtien. Ensimmäinen Viiru ja Pesonen -kirja, Pannkakstårtan (suom. Viirun syntymäpäivät) ilmestyi 1984.

Nyt Viiru ja Pesonen tulevat Teatteri Hevosenkengän näyttämölle. Tuttujen hahmojen avulla käsitellään opettavasti muun muassa ystävyyttä, yksinäisyyttä ja sitä, miten toisten kanssa ollaan.

– Tässä tarinassa hatusta ja takista kasvaa Viirun mielessä pelottava hirviö, ja sitten tulee Pesonen, joka pelastaa. Tarina antaa lapsille eväitä käsitellä omia pelkojaan, vaikkapa sitä, että pimeä pelottaa tai jotkut äänet pelottavat, ohjaaja Olka Horila kertoo.

 

5537486-n.jpg

Kun Viiru pääsee vauhtiin, Pesosen elämässä alkaa sattua ja tapahtua. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo

 

Rooleissa nähdään Krista Putkonen-Örn Viiruna ja Antero Nieminen Pesosena. Viiru-kissa on nukke ja Pesonen on näyttelijä rooliasussa. Tämä asetelma on Horilan mielestä tehnyt ohjaamisesta kiinnostavaa ja haastavaa.

Teatteri Hevosenkengän lavalla on lavastuksena muun muassa Pesosen keittiö ja pihamaata jättisuurine kukkineen. Lavastaja on Riikka Aurasmaa ja valosuunnittelija on Veijo Lindell.

– Ideat on poimittu Viiru ja Pesonen -kirjoista. Lavastuksen suunnittelussa on pitänyt miettiä sitä, miten nukettajat pystyvät toimimaan lavasteissa. Se on asettanut fyysisiä rajoituksia, Aurasmaa kertoo.

Lisähaastetta lavastukseen tuli Aurasmaan mukaan siitä, että dramaturgi on kirjoittanut tarinan tapahtuvaksi sekä sisällä että ulkona.

Silloin kun esitys lähtee kiertueelle, lavasteiden, teknikon ja kahden näyttelijän pitää mahtua pakettiautoon.

Näyttämöllä Viiru-nukke vastaa täydellisesti sitä mielikuvaa, joka Viirusta on syntynyt. Nukkien tekijä Fanni Lieto onkin katsonut tarkkaan kirjojen kuvitukset sekä vanhat piirretyt ja uudet animaatiot luodessaan Viirun ja muklat.

– Tärkeintä on se, että nukke toimii yhdellä näyttelijällä helposti ja elävästi.

 

5537487-n.jpg

Antero Nieminen tulkitsee mainiosti ukko Pesosen roolin. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo

 

 

Viiru ja Pesonen hauskuuttavat yleisöä syyskuun loppupuolen ja koko lokakuun. Marraskuussa nähdään muutama esitys Kummituskekkereistä ja myös Tatu ja Patu supersankareina -esitys palaa muutamaksi viikoksi näyttämölle. Joulukuun esitys on tietysti Lumikuningatar.

 

Teatteri Hevosenkenkä haluaa toiminnallaan tehdä tutuksi satujen maailmaa ja kannustaa lapsia lukemaan ja keksimään tarinoita. Viikko sitten avattiin Teatteri Hevosenkengän Satukanava. Se toimii teatterin kotisivulta hevosenkenka.fi, Facebook-sivulta ja Youtubesta.

– Sain idean, kun näin Eero Ahren lukevan satuja lapsille Tusculumissa. Hänkin innostui asiasta heti, Teatteri Hevosenkengän johtaja Kirsi Siren kertoo.

Klassikoiden ja kansansatujen lisäki Juhannusmäen Sadunkertoja lukee myös lasten itsensä kirjoittamia satuja. Niitä otetaan mielellään luettavaksi lisääkin. Sadut voi lähettää osoitteella [email protected]ä.fi.

 

Uudet sadut tulevat kanavalle aina sunnuntaisin. Satujen taltionnista vastaa Thomas Bäckmann. Kaikki perustuu lukijaan ja tarinan voimaan. Lavasteita ja efektejä ei ole.

Jo perinteiseksi muodostunutta Satupäivää vietetään Sadun nimipäivänä 18. lokakuuta. Päivän teemana on tänä vuonna taikuus ja magia. Teatteri Hevosenkengän Tusculumissa askarrellaan satupäivänä Harry Potterin ja noitien hengessä ja luetaan tietysti satuja.

Ensi vuonna Teatteri Hevosenkenkä täyttää 45 vuotta. Juhlavuoden ensimmäisenä ensi-iltana nähdään Aladdinin taikalamppu.

Lapsille ja aikuisille

Teatteri Hevosenkengän kotinäyttämö toimii Espoossa osoitteessa Juhannusmäki 2.

Viiru ja Pesonen saa ensi-iltansa 14. syyskuuta. Se nähdään myöhemmin syksyllä myös Sellosalissa ja Annantalossa.

Kevätkaudella Viirua ja Pesosta aletaan esittää myös ruotsiksi.

Syyskuussa teatteri Hevosenkenkä vierailee Japanissa tutuissa esiintymispaikoissa Yokosukassa, Kawasakissa ja Ebinassa. Japanissa esitetään Kaunotar ja Hirviö.

Tusculum Hevosenkengässä on avoimet ovet 21. syyskuuta kello 12–16. Silloin pääsee tutustumaan Tusculumin syksyn ohjelmistoon.

Tusculumissa järjestetään muun muassa taideterapiaa, taidetyöpajoja sekä aikuisten satu- ja runohetkiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Kuin toinen kotinäyttämö" – Teatteri Hevosenkenkä vei Kani Untuvakerän Japaniin3.12.2018 13.35
Tusculum on unelmien täyttymys – Teatteri Hevosenkengän laajennus palvelee sekä aikuisia että lapsia21.10.2018 08.15
Espoo saa uuden lastenkulttuurikeskuksen – Teatteri Hevosenkengän toiminta laajenee1.7.2018 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu