Kulttuuri

Näyttelijät opettelivat näytelmää varten viittomakieltä – Espoon kaupunginteatterin uutuus Sanaton rakkaus vie vaikeiden kysymysten äärelle

Santeri Kinnunen opetteli rooliaan varten viittomakieltä. Bridge-pöydässä on myös Pertti Sveholm.

Anneli Tuominen-Halomo

Espoon kaupunginteatterin syksyn mielenkiintoinen kantaesitys Sanaton rakkaus vie universaalien teemojen, rakkauden ja identiteettikysymysten äärelle.

– Kyllä, on hohdokkaampaa ohjata kantaesitys kuin tehdä uusi versio jo aiemmin näyttämöllä nähdystä. Tämä on myös paineistetumpaa, mutta palkitsevaa. Mukana on ilo uuden tekemisestä, ohjaaja Johanna Freundlich sanoo, kun Sanattoman rakkauden Suomen ensi-iltaan on vielä muutama viikko aikaa.

 

Sanaton rakkaus -näytelmä kertoo kuuron naisen ja kuulevan miehen rakkaudesta ja niistä ristiriidoista, joihin tällainen suhde joutuu. Kyse on eräänlaisesta Romeo ja Julia -tarinasta.

Näytelmä on kaksikielinen, sillä siinä puhutaan sekä suomea että viittomakieltä. Myös työprosessi on ollut kaksikielinen. Viittomakielen tulkit ovat olleet apuna koko ajan.

– Olen joutunut uudistamaan omia työtapojani ja miettimään tarkkaan, mistä haluan kommunikoida, koska välissä on käännös, Johanna Freundlich tunnustaa.

Sanattoman rakkauden tuominen Espoon kaupunginteatterin näyttämölle on vaatinut tavallista enemmän taustatyötä.

 

5544366-n.jpg

Sanattomassa rakkaudessa naispääosaa näyttelevän kanadalaisnäyttelijän Dawn Jani Birley äidinkieli on viittomakieli. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo

 

Kuurojen maailma ja viittomakieli alkoivat kiinnostaa Johanna Freundlichia jo lapsena, koska samassa tapiolalaisessa päiväkodissa oli lapsia, jotka olivat kuuroja tai huonokuuloisia. Ympyrä sulkeutuu, kun pitkäaikainen haave juuri Sanattoman rakkauden ohjaamisesta alkoi konkretisoitua keskusteluissa Espoon kaupunginteatterin kanssa.

Ohjaaja on tutustunut kuurojen maailmaan käymällä seminaareissa ja tapahtumissa. Lisäksi hän on ottanut viittomakielen tunteja, mutta hän suhtautuu osaamiseensa vaatimattomasti.

– Joistakin tilanteista olen selvinnyt ilman tulkkia tai olen pystynyt kertomaan jostain asiasta videoviestillä, Freundlich sanoo.

Miespääosan esittäjällä Santeri Kinnusella on ollut oman roolinsa omaksumisessa kaksinkertainen työ, koska hän on puheroolinsa ohella opetellut viittomakielen. Naispääosassa nähdään kanadalaissyntyinen Dawn Jani Birley. Hän on kuuro ja viittomakieli on hänen äidinkielensä.

 

5544354-n.jpg

Ohjaaja Johanna Freundlich on itsekin opetellut viittomakieltä, mutta harjoituksissa viittomakielen tulkki on ollut apuna koko ajan. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo

 

 

Näytelmän ensi-ilta on Espoon kaupunginteatterin Revontulihallissa Tapiolassa  19. syyskuuta. Esitykset jatkuvat 16. marraskuuta asti.

Mark Medoffin englanninkielinen käsikirjoitus, Children of a Lesser God, on vuodelta 1979. Teos tunnetaan myös elokuvaversiona vuodelta 1986. Näytelmän teema on edelleen hyvin ajankohtainen. Johanna Freundlichin mukaan se muistuttaa ihmsiä siitä, että meitä on moneen junaan.

– Tutustuin ensin nimen omaan näytelmätekstiin ja vasta sitten elokuvaan. Ohjaajana tiedän heti, mikä on sellainen teksti, johon haluan tarttua.

Johanna Freundlichin mielestä Espoon kaupunginteatterissa on hienoa työskennellä, koska työryhmä kootaan aina produktion ehdoilla.

– Tällaisen näytelmän roolitusta ei voi tehdä kiireessä. Mukana ovat muun muassa lavastaja Janne Siltavuori, jonka kanssa olen tehnyt yhteistyötä Ryhmäteatterissa ja valosuunnittelija Tarja Ervasti, joka tuli tutuksi Savonlinnan oopperajuhlien yhteydessä.

Harjoitteluprosesssi on Freundlichin mukaan ollut silmiä avaava, mutta sujuva, ja ryhmässä on ollut hieno yhteishenki.

Katsojien ei tarvitse osata viittomakieltä yhtään. Näytelmässä on kohtauksia, jotka tekstitetään kuuleville katsojille.

5544371-n.jpg

Viittomakielen lisäksi näyttelijät ovat joutuneet perehtymään bridgen pelaamiseen. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu