Puheenaihe

Espoon koulujen pikasäästöt edelleen auki – päätös vasta loppusyksystä

Espoon kouluja uhkaavista pikasäästöistä päätetään vasta loppusyksystä.

Arkisto/Marke Rissanen

Oletettua heikommat verotulot ja toisaalta kaupungin menojen kasvu eivät vielä ainakaan tässä vaiheessa aiheuta Espoon palveluissa pikasäästöjä loppuvuonna.

Kaupungin taloudessa on kesän mentyä havahduttu huolestuttaviin lukuihin.

Kaupungin verotulot uhkaavat jäädä tänä vuonna lähes 60 miljoonaa euroa alle sen, mitä alun perin on odotettu.

Toimintamenot ovat nousemassa noin 6 prosenttia korkeammiksi kuin viime vuoden menot, joten Espoon talous on kääntynyt tänä vuonna vahvasti epätasapainoon.

 

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja kaupungin johtoryhmä viestitti elokuussa toimialoille, että loppuvuonna pitäisi löytyä miljoonien säästökohteita.

Sivistystoimelle säästötavoite oli yli 4 miljoonaa euroa.

Espoon kouluissa ehdittiin säikähtää ja ihmetellä, mistä säästöjä saadaan yhtäkkiä aikaiseksi, kun koulutyö on hyvässä vauhdissa kesälomien jälkeen.

Huhuja liikkui jo, että esimerkiksi leirikouluja perutaan säästösyistä.

 

Espoon sivistystoimenjohtaja Harri Rinta-aho rauhoittelee ja toteaa, että kouluissa voidaan toimia ennalta sovittujen määrärahojen mukaan, sillä mistään säästövelvoitteista ei ole vielä päätetty.

− Tokikaan kaupungilla ei ole mitään löysää rahaa, joten tarkkana pitää olla. Tiedän, että rehtorit osaavat kyllä pitää tarkasti talou-desta kiinni.

Rinta-aho korostaa, että kaupungin palveluihin kajoavista säästöistä päättäminen on aina poliittisten päättäjien tehtävä, eikä sellaisia päätöksiä ole tehty.

 

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta tyrmäsi kouluihin kohdistuvat säästöt kokouksessaan toissa viikolla (LV 31.8.–1.9.)

Espoon kaupunginhallitus päätti viime maanantaina, että mahdolliset palvelutasoihin vaikuttavat määrärahamuutokset tuodaan päätettäväksi, kun heinä-syyskuun osavuosikatsaus on käytössä.

Tuolloin eletään jo loka-marraskuuta, joten tämän vuoden taloudenpitoon ei ehditä paljon vaikuttamaan.

Kaupunginhallitus kehottikin toimialoja kiinnittämään huomiota säästöjä mietittäessä pitkävaikutteisiin asioihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Opetuksen pikasäästöille tyrmäys Espoossa – ”Meillä on jo riittävästi haasteita”31.8.2019 08.00
Espoon talousnäkyvät synkkenevät: Vihreät ja vasemmistopuolueet jälleen valmiita haastamaan kokoomuksen veroprosentista – "Täytyy olla valmiutta nostaa"25.8.2019 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu