Puheenaihe

Ikäihmisille tarjolla ilmaiset välipalat puoleksi vuodeksi – tutkijat selvittävät ravinnon vaikutusta toimintakykyyn

Lohjalla haetaan ikäihmisille vapaaehtoisia ulkoiluttajia. Tarvetta on myös ikäihmisten liikuntaryhmien vertaisohjaajille.

arkisto/Aalto Risto

Helsingin yliopisto etsii 70 vuotta täyttäneitä ja pääkaupunkiseudulla kotona asuvia henkilöitä mukaan tutkimukseen. Osallistujien pitää myös pystyä kävelemään 400 metriä.

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää ruokavalion vaikutusta ikäihmisten fyysiseen suorituskykyyn, ravitsemukseen ja elämänlaatuun.

Puoli vuotta kestävän tutkimuksen aikana osallistujat saavat kotiinsa välipalat veloituksetta.

– Etsimme erityisesti ikääntyneitä, joiden toimintakyky on alentunut, mutta he pärjäävät edelleen hyvin kotona. Ikääntyneiden lisäksi toivomme, että heidän omaisensa kannustaisivat tutkimusryhmään sopivia läheisiään hakemaan mukaan, ravitsemustieteen dosentti Merja Suominen toivoo.

Tutkimukseen soveltuu, jos henkilö asuu kotona, ei sairasta munuaistautia tai tyypin 1 diabetesta. Ennen tutkimuksen alkua tutkimusryhmä selvittää puhelimitse soveltuvuuden tutkimukseen.

Tutkimus edellyttää muutamia tutkimuskäyntejä, ja osallistujille korvataan niistä aiheutuvat matkakulut.

– Ilmaisten välipalojen lisäksi ikääntyneet voivat auttaa tiedeyhteisöä selvittämään, miten voimme ravitsemuksella tukea ikääntyneiden toimintakykyä, Suominen sanoo.

Tutkimuksen rahoittaa Euroopan Unionin Horizon 2020 tutkimus- ja innovaatiohanke.

 

Kiinnostuneet voivat jättää yhteystietonsa (nimi ja puhelinnumero) puhelinvastaajaan numeroon 050 440 9500 tai sähköpostitse [email protected]

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu