Makumaailma

Tässä on avokadopastan luojan uusi ravintola – "Listasta tulee pitkä ja sitä eivät heiluttele trendit"

Sampo Kantele ja Alexander Gullichsen ovat tehneet pitkän ura helsinkiläisissä ravintoloissa.

Sakari Nupponen

Juttu on kiirinyt kaupungilla jo pitkään. Ravintoloitsijat Alexander Gullichsen ja Sampo Kantele palaavat yhteen.

Legendaarinen Vironkadun Safka oli aikoinaan kova, ja niin tulee tästä Alexanderplatsistakin. Kenties vielä kovempi.

Ravintola Safka sai 1995 Suomen Gastronomien Seuran Vuoden ravintola -tittelin ja Suomen ensimmäisen Michelin Bib Gourmand -maininnan. Paikka oli aikaansa edellä: husmanskostia valkeilla liinoilla.

Tässä välin Kanteleella vierähti 11 vuotta ravintolakoulu Perhossa, josta hän on nyt toistaiseksi virkavapaalla.

Suomalaiset hullaannuttaneen avokadopastareseptin lisäksi Gullichsen on tullut tunnetuksi etelähelsinkiläisten olohuoneesta: Korkeavuorenkadun Maxillista.

Toisensa ja hengenheimolaisuutensa parivaljakko löysi jo omina opiskeluvuosinaan Perhossa.

Uusi ravintola avautuu kahden viikon päästä Eteläesplanadille vastapäätä Svenska teaternia. Helsinkiläiset tuntevat osoitteen Bensowin talona tai Bensowin Alkon talona.

– Olla Espalla, jo sijainti luo omanlaisensa fiiliksen. Kaikenlaisia ihmisiä kellon ympäri, Kantele ja Gullichsen huoahtavat rakennustyön keskellä.

Nimi Alexanderplats kertoo mannermaisuudesta. Ja määreet ”brasserie” ja ”pub” rentoudesta, mutta laadusta tinkimättä. Keittiö pidetään auki aina keskiyöhön.

– Listasta tulee pitkä. Sitä eivät heiluttele trendit. Luvassa on klassikkoannoksia, jotka eivät turhia kikkailuja kaipaa. Ruokalajien informatiivisista nimistäkin tajuaa, mitä ne ovat.

– Ei tarvitse selitellä.

– Ja miksi ihmeessä muuttaisimme koeteltuja klassikkoja?

– Olemme ylpeitä siitä, mitä teemme. Silakkaa, koska olemme Helsingissä, mutta toki myös ostereita.

Alkupaloina on tarjolla muun muassa metsäsienipiiras smetanalla tai tartar-pihvi. Pääruoat maksavat noin 20–30 euroa. Listalta voi tilata esimerkiksi vuohenjuustosalaatin, kokonaisena paahdettua kananpoikaa tai flanksteakin béarnaisekastikkeella.

Safkassa oli 1990-luvulla yksi annos ylitse muiden: pariloitu vasikanmaksa ja ruskistettu valkosipulivoi.

– Olimme suorastaan sen annoksen vankeja, ravintoloitsijat sanovat.

– Maksa tuli silloin Hakaniemen hallin Hakkaraiselta. Kala suoraan Klaus Berglundilta Inkoosta, koska tukut olivat kiinni sunnuntaisin.

Voisiko maksa palata?

– Katsotaan. Halu olisi tehdä jotain raffimpaa. Lista on pitkä, joten asiakas ei käy vain yhden annoksen takia. Tarkoitus on, että kaikkea menee tasaisesti. Vieraat sen sitten päättävät.

– Haluamme, että meidän tarjoilijamme kiinnostuvat vieraista. Samalla kannustamme heitä kuitenkin olemaan reilusti persoonallisia, kaksikko sanoo.

Alexanderplatsin keittiömestarina aloittaa ravintola Juuressa pitkän uran tehnyt Jukka Nykänen ja ravintolapäällikkönä Angelo Dinato.

Ravintolan avajaispäivä on keskiviikkona 25. syyskuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

HU kysyi, miten Helsingin ravintoloissa maksetaan tippiä – paljastui kiusallinen ilmiö7.9.2019 09.05
Tähän helsinkiläisravintolaan ei pääse jonon ohi naamavipillä tai edes isolla rahalla – IL: "Mitä vähemmän tuttuja, sen parempi"4.9.2019 18.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu