Puheenaihe

Suomen historian pimeä vaihe: 15–16-vuotiaat pojat laitettiin sotimaan Saksan erikoisjoukkoja vastaan – "Varsinkin Etelä-Suomessa tästä tiedetään vähän"

Rosa Liksomin tuotannon vihtiläisystävä Olli Pakalén sai signeerauksen harvinaiseen teokseen Päivölän kirjallisuuspäivillä. Everstinnaa ei tällä hetkellä ole kirjakaupoissa juuri saatavana: lähes kaikki on loppuunmyyty, ainakin toistaiseksi.

Minna Saarinen

Kirjailija Rosa Liksom vie kirjassaan Everstinna lukijat Suomen viime sotiin, vallankäyttöön yhteiskunnassa, sodassa ja perheessä.

– Se oli koko sen ajan verisin sota, se oli kauhea. Rauhansopimukseen kuului, että venäläiset ja liittoutuneet antoivat kaksi viikkoa saksalaisille aikaa viedä sotakalustonsa Jäämerelle. Saksalaiset kun olivat nuukia, he halusivat viedä jokaisen tiilenpätkän ja naulan. He olivat tuoneet niin paljon Lappiin sotakalustoa, ettei niitä olisi edes kahdessa vuodessa saatu pois. Kun he eivät saaneet, alkoi sota saksalaisia vastaan, kirjailija Rosa Liksom kertoi Päivölän kirjallisuuspäivillä Nummelassa syyskuun alussa Aamuposti-lehden mukaan.

Koska vanhemmat miehet eivät olleet palanneet rintamalta ja olivat aivan nääntyneitä, laitettiin 15–16-vuotiaat pojat taistelemaan saksalaisia erikoisjoukkoja vastaan.

– Nehän kuolivat kaikki.

Olosuhteet olivat karmeat: pojat paleltuivat pakkaseen.

– Ja tämä on sen verran traumaattinen asia että varsinkin täällä Etelä-Suomessa tiedetään yllättävän vähän asiasta.

Liksomin uusimman teoksen toinen päähenkilö, Eversti, ei halunnut taistella saksalaisia vastaan, koska oli natsi. Hän ja moni muu lähtivät pakoon Hankoon huviloille, joiden omistajat olivat varakkaita teollisuussukuja. Matkalla eversti ja everstinna menivät naimisiin.

Heitä odotti ihana huvila, jossa he elivät kaksi viikkoa. Sitten eversti kävi kaupungilla, palasi, ja pahoinpiteli vaimonsa. Siitä alkoi perhehelvetti, joka kesti 25 vuotta. Tästä ei tosin Liksomin kirjassa ole, kuin yksi sivu.

– Sillä se, mikä perhehelvetti on, ei ole tärkeää, vaan miten siitä päästä pois. Siihen aikaan, kun everstinna haki apua, ei ollut olemassa perhehelvettiä. Naisen tehtävä oli kestää. Mielisairaalan kautta hän pääsi lopulta pakenemaan.

Kirjassa on suuressa roolissa historia, Lapin luonto, ja ennen kaikkea suot. Everstinna viettää hienoimmat hetkensä läpi kirjan soilla.

– Halusin nostaa suot suureen asemaan, koska elettiin aikaa, jolloin soita arvostettiin hirveän vähän. Esimerkiksi kotikylälläni oli iso järvi, jonka ympärillä oli valtavasti soita.

– Ne kuivatettiin 80-luvulla valtavilla koneilla ja kolmemetrisillä ojilla. Se oli sen järven tuho. Nyt järvi on täynnä lilluvia, ruskeita ravinteita.

– Ja voitte kuvitella, onko metsää kasvanut. Ei ole. Tämä kaikki tehtiin täysin turhaan, ja tuhottiin kymmeniä tuhansia järviä Suomesta. Nyt voitte järvissä uidessanne miettiä, miksi ne rehevöityvät.

Kirjassa Liksom käsittelee natsismia. Hän alkoi tutkia, mikä oli aatteen lumo.

– Saksa oli 1920-luvulla eliitin kieli. Hitlerin Mein Kampf oli luettu täälläkin. Miten oli mahdollista, että Hitler nousi kymmenessä vuodessa valtakunnankansleriksi?

– Siksi, koska Göbbels oli uskomaton propagandamestari.

Vastaus ovat amerikkalaiset markkinointiopit, joita Göbbels oli soveltanut politiikkaan.

Tarvittiin kaksi vuotta, ja koko Saksan kansa oli valmis laittamaan keskitysleireille homot, mielisairaat, vammaiset, ja niin edelleen.

Tämä jutun julkaisi ensin Aamuposti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Veteraani kertoo, mitä sota oikeasti oli – ”Nykypolvet eivät voi ymmärtää”14.3.2015 11.20
"Juoksuhauta on juostu loppuun ja takki on tyhjä"– K–U: Sotaveteraani laati pysäyttävän lehti-ilmoituksen25.7.2017 11.00
Suomen kohtalonkesänä 1944 kaatunut Viljo Laakso palaa viimein kotiin – hengissä selvinnyt veli kävi Neuvostoliitossa "viisumitta ja vain konepistoolin kanssa"6.12.2018 09.05
Veteraani Ilppo Rinne, 94, selvisi "verisestä lauantaista" Lutikkavaarassa 1944 – puolet pataljoonasta pois miesvahvuudesta12.9.2017 06.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu