Kulttuuri

Ex-tangokuningas Teemu Roivainen etsii ominta ääntään ja tekee uutta musiikkia kotistudiossa Espoossa

Teemu Roivainen on myös loistava Frank Sinatra -tulkitsija. Konsertissa kuullaan mm. My Way.

Anneli Tuominen-Halomo

Golf on ex-tangokuningas Teemu Roivaisen tapa rentoutua. Ja mikä parasta, golfkenttä on vain muutaman minuutin ajomatkan päässä Roivaisen kotoa.

Neljä vuotta sitten marraskuussa Roivainen muutti Helsingin ydinkeskustasta Pohjois-Espooseen. Marraskuun harmaudessa hän ei golfkenttää edes huomannut, joten se ei ollut muuton syy. Seuraavana kesänä hän tajusi, että naapurissa on Ringside Golf.

- Golf. Mikä ihana tekosyy lähteä neljäksi tunniksi ulos, vaikka golfaajana olen vasta-alkaja, Keimolassa green gardin suorittanut Teemu Roivainen naurahtaa.

Ahkerasti keikkaileva artisti ehtii kauden aikana golfata parikymmentä kertaa.

 

Maalla, Oulun lähellä Haukiputaalla lapsuutensa ja nuoruutensa asunut Roivainen kaipasi rauhallista seutua asuinpaikaksi.

– Kun elämä on muuten yhtä vilinää, koti on rauhoittumisen paikka. Kun sain rakennettua kodin yhteyteen studion, oman musiikin työstäminen on nyt helppoa, Teemu Roivainen sanoo.

 

Hän tunnustaa olevansa yökukkuja, joten hän saattaa yöllä keikan jälkeen mennä vielä studioon laulamaan ja havahtuu sitten siihen, että on aamu.

Nykyisin Teemu Roivainen tekee – aikataulusyistä – musiikkia melkein pelkästään itselleen.

– Tänä vuonna pidin ensimmäistä kertaa elämässäni keikkataukoa maaliskuun puoliväliin asti. Rauhoitin sen säveltämiselle ja studiotyöskentelylle ja pidin myös vähän lomaa.

– Teen nyt pitkäjänteisesti omaa uutta musiikkia. Etsin itseäni muusikkona ja mietin, millainen artisti haluan olla. Haaveeni on, että viiden vuoden kuluttua esitän keikoilla enimmäkseen omia laulujani.

 

Omimman äänensä löytääkseen Teemu Roivainen on syventynyt aineistoon, jota on pöytälaatikossa valtava määrä.

– Olen käynyt läpi, mitä olen ystäväni kanssa säveltänyt siitä lähtien, kun olimme musiikkilukion ensimmäisellä vuosikurssilla ja mitä olemme äänittäneet studiossa. Vanhoista sävellyksistä löytyi ideoita tulevaan.

Ensimmäiset maistiaiset uutta musiikkia ovat luvassa ensi vuonna, sillä Teemu Roivainen haluaa työstää sitä kaikessa rauhassa. Silloin kuullaan modernimpaa Teemu Roivaista kuin heti Tangokuningas-voiton jälkeen kuultiin.

– Musiikissa näkyy enemmän oma ikäni ja se, minkälaisessa musiikkikylvyssä olen ollut.

 

– Hyvä teksti ja hyvä melodia ovat aina olleet minulle tärkeitä, samoin oikeat soittimet.

Teemu Roivainen on soittanut pianoa ihan pienestä asti, muunnellut kappaleita ja kehitellyt melodioita. Keikkapäivinä hän joutuu istumaan autossa keskimäärin neljä tuntia. Silloin on aikaa ajatella ja jos silloin tulee hyvä melodia mieleen, hänellä on tapana äänittää se heti.

– Koska olen koko ikäni luonut musiikkia, sitä ikään kuin pulppuaa. Tekstien kanssa on paljon vaikeampaa ja niiden kirjoittamista varten on katseltava ympärilleen koko ajan. Aiheiden haarukointi on myös alitajuista.

Roivaisen mielestä Suomessa on tällä hetkellä äärimmäisen kovia ammattikirjoittajia. Oman musiikin sanoitus on tehtävä huolellisesti.

– Pelkkä idea ei riitä. Jokaista sanaa on mietittävä ja pohdittava, miten lauserakenteesta saisi vieläkin mielenkiintoisemman. Lisäksi täytyy pitää mielessä, että tekstin pitää olla laulettavaa.

 

Kiireinen laulajan arki sai tänä vuonna uusia sävyjä, kun Teemu Roivaisesta tuli isä.

– On pakko myöntää, että olen herkistynyt. Kyyneleet virtaavat helpommin ja herkistyn keikoillakin. Lapsi on tuonut elämään myös uutta perspektiiviä.

Muilta osin Teemu Roivainen aikoo, kuten tähänkin asti, pitää yksityiselämänsä piilossa. Läheiset saavat itse päättää, minkä verran he näkyvät julkisuudessa.

Keikkaillessaan erilaisilla keikkapaikoilla Teemu Roivainen on huomannut, että ihmiset suhtautuvat musiikkiin eri tavoin.

 

– Konserttisali on pyhitetty musiikkia varten ja siellä ihmiset keskittyvät kuuntelemaan. Kaikki musiikin nyanssit tulevat esille ja joku saattaa tulla keikan jälkeen sanomaan, että olipa hieno sovitus. Jotkut tulevat tanssipaikallekin enemmän kuuntelemaan musiikkia kuin tanssimaan ja siellä joku voi tulla kiittämään hyvästä konsertista.

– Kirkossa ihmiset kuuntelevat tekstiä tosi tarkkaan. Silloin kommenttina voi olla, että olipa hieno teksti.

 

Syksyn keikkojen jälkeen Teemu Roivainen aikoo varata kalenteristaan joulusta helmikuun loppuun aikaa tehdä uutta levyä.

– Se on paljon tehokkaampi tapa työskennellä kuin se, että viikossa on pari vapaapäivää ja yritän silloin keskittyä musiikin tekemiseen. Vapaapäivinä pitää kuitenkin ehtiä maksamaan laskut, pyykkämään ja siivomaan, Roivainen sanoo.

Aiempina vuosina Teemu Roivainen liitettiin tiiviisti laulaja-lauluntekijä Saara Aaltoon. Erosta huolimatta he ovat erittäin hyvät ystävät ja viestit kulkevat melkein päivittäin. Haastattelupäivänäkin Saara oli tulossa Teemun studiolle äänittämään.

– Saaran kanssa on helppo pohdiskella musiikkiin liittyviä juttuja. Kyselemme neuvoja puolin ja toisin.

 

Hopeinen kuu à la Teemu Roivainen -konsertti kuullaan Espoon kulttuurikeskuksessa Tapiolassa keskiviikkona 25. syyskuuta kello 19.

Konsertissa kuullaan tulkintoja Olavi Virran ja Frank Sinatran suosituimmista levytyksistä, toisena solistina on Henrik Perelló ja säestäjänä tamperelainen 10 soittajan HT Combo.

Teemu Roivainen valittiin tangokuninkaaksi Seinäjoen Tangomarkkinoilla vuonna 2014.

Ensimmäinen oma sooloalbumi on nimeltään Sydämesi tyhjä huone (2015).

Samana vuonna Roivainen julkaisi Saara Aallon kanssa duettolevyn nimeltä Tonight. Pohjolan joulu -albumi ilmestyi 2016 ja Vanha liekki -albumi 2017.

 

Loppusyksystä Rovainen tekee yhteistyössä Lastenklinikoiden kummien kanssa Smokkimiehet kiertueen, jossa solisteina mukana Mikael Konttinen ja Lauri Mikkola. Vuosi huipentuu joulukiertueeseen Diandran kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu