Puheenaihe

Sukupolvi vaihtui Tallinnan-laivoilla, mutta viinaralli vain kasvoi – "Nyt matkustavat eri ihmiset kuin kymmenen vuotta sitten"

Puhelinvarkaat pyrkivät nopeasti ulos Suomesta. Helsingistä miehet pääsivätkin jäämättä kiinni, mutta käry kävi Tallinnan päässä.

Jussi Vehkasalo/ESM:n arkisto

Matkustaminen Helsingin ja Tallinnan välillä on lisääntynyt 42 prosenttia kymmenessä vuodessa. Määrä on noussut reilusta kuudesta miljoonasta noin yhdeksään miljoonaan matkustajaan.

Samaan aikaan suomalaisten osuus matkustajista on romahtanut. Tilastokeskuksen mukaan Viroon matkustettiin viime vuonna viidennes vähemmän kuin edellisvuonna.

Tallinnan ja Helsingin välillä operoivan Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen kuvailee muutosta dramaattiseksi.

– Nyt matkustavat eri ihmiset kuin kymmenen vuotta sitten. Viron-matkailun sukupolvi on vaihtunut. Matkailun aloittaneet nykyiset 70–80-vuotiaat ovat ikääntyneet, eivätkä enää ylipäätänsä matkusta.

Laivayhtiön tutkimuksen mukaan matkailua ovat karsineet eniten perheet, joissa on pikkulapsia, ja yli viisikymppiset. Etenkin eläkeläisten väheneminen näkyy laivoilla.

– Monet eläkeläiset kävivät Virossa ennen kerran viikossa. Heistä tuli niin tuttuja, että joku esimerkiksi toi perunoita ja leivonnaisia henkilökunnalle, Keronen muistelee.

Uusien eläkeläisten matkustusintoa Viroon on vähentänyt tuotteiden ja palveluiden kallistuminen maassa. Kerosen mukaan hinnat ovat nousseet Virossa neljää, viittä prosenttia vuodessa.

Myös meno laivoilla on muuttunut. Kaljarallista on Kerosen mukaan siirrytty arkisempaan matkustamiseen.

– Matkustan väliä kerran, kaksi viikossa. Välillä tuntuu, että saisi olla villimpääkin, Keronen kärjistää.

Matkailujargonilla kuvattuna Viro muuttuu normaaliksi ”matkustajadestinaatioksi”: sinne ei mennä vain halpojen hintojen vaan kohteiden ja tapahtumien vuoksi.

– Matkustetaan Pärnuun tai Viron kautta Itä- ja Keski-Eurooppaan. Eritoten nuoret ja opiskelijat ovat löytäneet Viron, esimerkiksi tapahtumat ja konsertit kiinnostavat.

Myös työmatkaliikenne Tallinnan ja Helsingin välillä on lisääntynyt.

– Kaksoiskaupunki Talsinki on ihan arkea monelle suomalaiselle ja virolaiselle, Keronen toteaa.

Kun suomalaiset ovat vähentäneet Tallinnan-matkailuaan, laivoihin astuu yhä enemmän ulkomaalaisia.

Kun Eckerö Linen matkustajista vain reilut kymmenen prosenttia oli kymmenen vuotta sitten muita kuin suomalaisia, nyt heidän osuutensa on jo lähes puolet. Matkustajista virolaisia oli viime vuonna 29 prosenttia ja muita kansallisuuksia 19 prosenttia.

– Saman muutoksen näkee Helsingin katukuvassa. Kaupunki on kansainvälistynyt.

Kansainvälistyminen on havaittu myös muilla varustamoilla.

– Viking Linen matkustajaprofiilissa on nähtävissä muutoksia. Suomalaisten päiväristeilijöiden määrä on hieman laskenut, kun samaan aikaan suomalaisten, virolaisten ja kansainvälisten asiakkaiden reittimatkustus on lisääntynyt, yhtiön markkinointijohtaja Kaj Takolander totesi viime vuoden tilinpäätöstä kommentoidessaan.

Myös Tallink-Siljalla Viron ja Suomen välisillä reiteillä matkustajamäärät ovat kokonaisuutena kasvaneet.

– Helsinki–Tallinna-reitillä matkustaa edelleen eniten suomalaisia ja toiseksi eniten virolaisia. Seuraavaksi eniten on kiinalaisia, latvialaisia, venäläisiä, liettualaisia ja japanilaisia, viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo.

Tilasto

Viinaralli Virosta kasvoi viidenneksen

Alkoholijuomia tuotiin Virosta heinäkuussa 4,7 miljoonaa litraa eli 1,4 miljoonaa litraa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Absoluuttiseksi alkoholiksi muutettuna tuonti oli 364 000 litraa eli 19 prosenttia enemmän kuin heinäkuussa 2018.

Kun vuosi sitten Virossa vierailleista suomalaisista 68 prosenttia toi alkoholijuomia, tämän vuoden heinäkuussa alkoholia tuovien osuus nousi 76 prosenttiin.

Olutta toi 38 prosenttia matkustajista (29 % heinäkuussa 2018), siideriä 25 (17), long drink -juomia 29 (20), likööriä 19 (10) ja viiniä 46 prosenttia (37) matkustajista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu