Puheenaihe

Ekonomien enemmistö: suurin huoli on ilmastonmuutos

Arvotutkimus paljastaa, että ekonomistien arvot ovat pehmeämmät, mitä on ajateltu. Kuvituskuva.

Arkisto/Matilda Isohella

Ekonomien eli taloustieteilijän arvot ovat luultua pehmeämmät, ainakin jos Suomen Ekonomien tekemää arvotutkimusta katsoo. Sen mukaan ekonomit kantavat enemmän huolta ilmastonmuutoksesta kuin väestö keskimäärin. Ekonomeja yhdistää voimakas itsensä kehittämisen halu, avoimuus muutokselle sekä yhteisöllinen vastuullisuus.

Kyselyyn vastasi liiton jäseniä, muita ekonomeja ja kauppatieteiden opiskelijoita. Vastaajat jakautuivat selkeästi neljään arvoryhmään. Kovia arvoja kannatti 15 prosenttia vastaajista. He puolustavat omaa etuaan ja ajattelevat, että elämässä pärjääminen on oma valinta.

 

Loput vastaajista, eli 85 prosenttia, peräänkuulutti pehmeämpiä arvoja, joihin lukeutui ympäristö- ja tasa-arvotietoisuus sekä hyvinvointiyhteiskunnan säilyttäminen.

– Ekonomit eivät päädy edes johtoasemiin rahan ja vallan takia, vaan siksi, että haluavat kehittyä, tehdä jotain uutta ja mennä eteenpäin. He näyttävät myös olevan varsin kiinnostuneita arvoista, Insight360:n tutkimusjohtaja Jaakko Kaartinen sanoo.

Hänen mukaansa arvotyöskentelyllä on selvä tilaus, sillä tutkimuksen vastaajamäärä ylitti odotukset. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 3 990 henkilöä. Aineisto jakaantuu kattavasti sukupuolten, ikäryhmien, ammattiasemien ja koulutuksen pääaineiden välillä.

– Tulosten perusteella nykyiset jäsenemme sekä liittoon kuulumattomat ekonomit odottavat, että emme keskity vain työelämäkysymyksiin, vaan otamme julkisessa keskustelussa arvojohtajan roolin, Suomen Ekonomien toiminnanjohtaja Jari Elo toteaa.

 

Muokattu 20.9. klo 9.15. Osassa tekstiä luki 'ekonomisti', kun tässä yhteydessä oikea termi on 'ekonomi'.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

1500 euroa per neliö – ekonomisti nostaa IL:ssä esiin kriittisen hinnan asuntokaupassa: "10 vuoden päästä niitä jaetaan ilmaiseksi"16.9.2019 09.41
Asuntojen hinnoissa jopa 4–4,7 prosentin laskua isoissa kaupungeissa kesällä – näin ekonomisti kommentoi28.8.2019 09.07

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu