Puheenaihe

Uusi laskelma: Verotus kiristyy ensi vuonna myös 2300 e/kk -tienaavilta – noin 68 prosenttia suomalaisista maksaa enemmän

Kyselyssä 25 prosenttia vastaajista piti puoluejohtajista tehtävässään onnistuneimpana perussuomalaisten Jussi Halla-ahoa. Kokoomuksen Petteri Orpo ja SDP:n Antti Rinne jäivät alle kymmeneen prosenttiin.

Päivi Tuovinen

Verotus on kiristymässä ensi vuonna jopa kahdella kolmasosaa palkansaajista.

Veronmaksajien keskusliiton laskelman mukaan verotus kiristyy jo, kun kuukausiansio on 2 300 euroa. Tässä ryhmässä palkkapussista haukataan noin 30 euroa enemmän vuodessa kuin tänä vuonna.

Merkittävämmin verottaja iskee 3450 euroa kuussa tienaaviin. Heidän tilipussistaan viedään ensi vuonna noin 160 euroa enemmän kuin tänä vuonna.

Hyvätuloiset 5 750 euroa tienaavat maksavat ensi vuonna lisää veroja 360 euroa vuodessa.

Jos tulos nousevat 9200 euroon kuussa, on verorasituksen lisäys 580 euroa vuodessa.

Verotuksen kiristyminen nousi esille eduskunnan täysistunnossa sekä Ylen A-studiossa torstaina, kun oppositiojohtajat Jussi Halla-aho (ps.) ja Petteri Orpo (kok.) arvostelivat pääministeri Antti Rinteen (sd.) talouspolitiikkaa.

Rinne puolustautui väittämällä, että verotus kiristyy ensi vuonna ainoastaan korkeimmissa tuloryhmissä ja suomalaisten enemmistön ostovoima kasvaa.

Veronmaksajien keskusliiton laskelmien perusteella Rinteen väite ei pidä paikkansa, sillä 2 300 euroa tienaavat luokitellaan Suomessa keskituloisiin. He ovat itse asiassa varsin lähellä pienituloisia, joiksi luetaan noin 2070 euroa tai sitä vähemmän tienaavat.

Tilastokeskuksen tuoreimman tulonjakotaulukon mukaan alle 2 300 euroa tienaavia tulonsaajia on noin 32 prosenttia eli vajaa kolmannes tulonsaajista.

Tämä tarkoittaa, että verotus on kiristymässä ensi vuonna jopa 68 prosentilla tulonsaajista.

Veronkiristysten syynä on työeläkevakuutusmaksujen ja sairausvakuutusmaksujen nouseminen. Rinteen hallitus on perinyt ne Juha Sipilän (kesk.) hallitukselta, eikä hallitus ole siis itse ollut niistä päättämässä.

Arvostelijoiden mukaan hallituksen olisi pitänyt kuitenkin kompensoida nämä kiristykset, jotta suomalaisten ostovoima ei leikkautuisi.

Hallitus pitänyt viestinnässään tiukasti kiinni siitä, että "keski- ja pienituloisten verotusta kevennetään". Rahaa hallitus on varannut tähän yhteensä 200 miljoonaa euroa.

Veronmaksajien keskusliiton lukujen valossa tämä kevennys ei kuitenkaan riitä kompensoimaan verotuksen kiristymistä edes suurella osalla keskituloisista palkansaajista.

– Palkansaajan verotus kiristyy ensi vuonna sosiaalivakuutusmaksujen nousun takia. Antti Rinne taisi Ylen A-studiossa puhua vain hallituksen budjettipäätösten vaikutuksista? Kaikki verot ovat maksajalle samanarvoisia, kun ne ovat nettopalkasta pois, muistutti Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen Twitterissä.

Hallituksen omilla päätöksillä ostovoimaa leikataan ensi vuonna eniten polttoaineverojen kiristämisellä.

Hallituksen avuksi ostovoimatalkoissa tuli elokuussa Työllisyysrahasto, joka ilmoitti, että palkansaajien työttömyysvakuutusmaksua leikataan 0,25 prosenttiyksikköä. Ilman tätä kevennystä verotus olisi kiristynyt enemmän.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tässä ovat budjetin voittajat ja häviäjät – Yksinhuoltaja ja eläkeläinen saa, keskituloinen maksaa19.9.2019 09.10
Budjetti tuo Suomeen lisää poliiseja – turvapaikka- ja oleskelulupien käsittelyyn 13 miljoonan euron lisäraha17.9.2019 20.39
Budjetti puitiin kasaan – "Riihi oli tosiaan verrattain selkeä"17.9.2019 19.44

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu