Puheenaihe

Googlen jätti-investoinnit Suomeen selvisivät: 600 miljoonaa euroa lisää Haminan datakeskukselle ja kaksi tuulivoimaprojektia

Pääministeri Antti Rinne (sd.) ja Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tapasivat perjantaina aamulla.

Laura Kotila/Prime Minister's Office

Pääministeri Antti Rinne (sd.) ja Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tapasivat perjantaina aamulla. Tapaamisen jälkeen pidettiin tiedotustilaisuus Valtioneuvoston linnassa, jossa yleisölle paljastettiin, mitä keskustelut koskivat.

Kyseessä on 18 uutta energiasopimusta, joiden myötä Googlen tuuli- ja aurinkovoiman käyttö kasvaa 40 prosentilla 5 500 megawattiin. Nämä sopimukset sisältävät investointeja Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja Chileen.

Investointeihin sisältyy uusia energialähteitä, kuten satoja tuulivoimaloita ja miljoonia aurinkopaneeleja. Kyseessä on Googlen suurimmat investoinnit uusiutuvaan energiaan.

 

Kaksi näistä tuulivoimaloista sijoittuvat Suomeen, ja ne tulevat tuottamaan 250 megawattia puhdasta sähköä. Lisäksi Google investoi 600 miljoonaa euroa lisää Haminaan suunniteltuun datakeskukseen, mikä nostaa keskuksen kokonaisinvestoinnit kahteen miljardiin euroon. Investointi tuo Haminaan paljon uusia työpaikkoja.

Rinne sai kuulla Pichailta, että tuulivoimainvestointien jälkeen päästöttömän sähkön tuotanto vastaa lähes kokonaan Suomen datakeskuksen sähkönkulutusta.

– Olen tyytyväinen siitä, että ilmasto on otettu tosissaan tässä suunnitelmassa, pääministeri Rinne sanoi tiedotustilaisuudessa.

Toinen tuulivoimaloista rakennetaan Piiparinmäelle vuosina 2019–2021 ilman valtion tukea ja se alkaa tuottaa sähköä vuonna 2020. Google sopi Ilmatar Energyn kanssa sopimuksesta. Kokonaisuudessaan tuulivoimapuisto tuottaa uutta vihreää energiaa Suomen sähköverkkoon 211 MW nimellisteholla.

 

Sundar Pichai toteaa, että Suomi on hyvä esimerkki siitä, miten internetin avulla saadaan aikaan taloudellista kasvua.

– Odotamme innolla vuosien yhteistyötä Suomen hallituksen kanssa ja yhdessä varmistamme kestävän digitaalisen talouden hyödyt, toimitusjohtaja Pichai sanoi tiedotustilaisuudessa.

Rinne luettelee, että Suomen vahvuuksiin kuuluu vakaus ja turvallisuus, korkea osaaminen, hyvin toimiva ja tehokas hallinto ja korkea luottamus yksilön ja yhteiskunnan välillä.

– Nämä ovat merkityksellisiä tekijöitä kansainvälisessä kilpailussa investoinneista. Niitä haluamme myös vahvistaa. Nämä investoinnit jälleen osaltaan osoittavat, että Suomi on erinomainen kohde investoida, Rinne toteaa.

Pääministeri Rinne kertoi, että investoinnin lisäksi hän kävi Pichain kanssa hyvän keskustelun digitalisaatiosta, digitaalisesta taloudesta, osaamisen kehittämisestä ja ilmastokysymyksistä.

 

Muokattu 20.9. klo 11:45. Lisätty tieto Ilmatar Energyn kanssa tehdystä sopimuksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mediatalo Keskisuomalainen syventää yhteistyötä Googlen kanssa14.9.2018 15.15
Google, Facebook ja muut nettijätit velvoitetaan maksamaan tekijänoikeuksista – "Kuluttajallekin iso helpotus"13.9.2018 19.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu