Puheenaihe

Taustalla Apotti ja väestön ikääntyminen: Erikoissairaanhoidon budjetti ylittyy Espoossa 15 miljoonalla

Sosiaali- ja terveystoimessa määrällisesti eniten kasvavat erikoissairaanhoidon menot. Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Erikoissairaanhoito on nielemässä tänä vuonna noin 15 miljoonaa euroa enemmän veronmaksajien rahoja kuin sille on budjetissa varattu.

Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Saara Hyrkkö (vihr.) kertoo, että kustannuksia ovat nostaneet ainakin espoolaisten ikääntyminen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmä Apotin kustannusten nousu Husin päässä.

Lautakunta on pyytänyt yksityiskohtaista selvitystä kustannusten karkaamisen syistä.

– Löytyisikö keinoja, joiden avulla pystyisimme itse esimerkiksi perusterveydenhuollon puolella enemmän vaikuttamaan (erikoissairaanhoidon) kustannuksiin, Hyrkkö perustelee.

Erikoissairaanhoitoon tullaan muun muassa perusterveydenhuollosta lähetteellä.

– Pitäisi pystyä löytämään keinoja ennaltaehkäistä sairauksia ja kiinnittää huomiota ikäihmisten terveyteen ettei lähetteitä tarvittaisi niin paljoa.

 

Menopomppauksesta johtuen erikoissairaanhoitoon esitetään ensi vuodelle 19 miljoonan euron eli 6,9 prosentin menolisäystä tämän vuoden budjettiin verrattuna.

Muut kuin erikoissairaanhoidon menot kasvavat 12,4 miljoonaa euroa vuoteen 2019 verrattuna eli 2,4 prosenttia.

Koko sosiaali- ja terveystoimen ensi vuoden meno-määräraha nousee 833,8 miljoonaan euroon, ja kaikkiaan toimialan menot nousevat 31,4 miljoonaa euroa eli 3,9 prosenttia.

 

Sosiaali- ja terveyslautakunnan talousarviosta keskiviikkona antaman lausunnon mukaan Espoossa tarvitaan nyt panostuksia erityisesti lasten terapiapalveluihin, nuorten mielenterveyspalveluihin, perhesosiaalityöhön sekä ikäihmisten terveyden edistämiseen.

– Tärkeintä on onnistua ennaltaehkäisyssä. Se on myös taloudellisesti järkevää pitkällä aikavälillä, Hyrkkö sanoo.

Lautakunta esittää myös, ettei toimeentulotukiasiakkailta enää perittäisi asiakasmaksuja.

Kaupunginjohtaja antaa esityksensä Espoon ensi vuoden talousarvioksi lokakuun lopussa ja kaupunginhallitus käsittelee sitä marraskuussa. Valtuuston päättää budjetista joulukuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Säädökset lopettavat 37 vuotta toimineen Lähimmäisavun, liki tuhat vanhusta ja vammaista Espoossa jää ilman apua –”Heitteillejättö”28.8.2019 06.45
Espoossa liki kaksinkertainen määrä liikaa juovia vanhuksia verrattuna muuhun Suomeen – "Ongelma läsnä kaikkialla vanhusten palveluissa"24.8.2019 07.00
Espoo lisää valvontakäyntejä hoivakoteihin – myös valitukset ja epäkohtien korjaaminen entistä tarkempaan syyniin8.2.2019 14.55
Espoo varautuu 90 000 kotihoidon lisäkäyntiin – vanheneva ikärakenne näkyy talousarviossa1.11.2018 17.02

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu