Puheenaihe

Lännen Media: Suomen Yrittäjät ehdottaa minimipalkkojen kirjaamista lakiin – STTK tyrmää: "Silloin palkat ovat poliittisten suhdanteiden varassa"

Kuvituskuva.

JOHANNAERJONSALO

Suomen Yrittäjät vaatii sen selvittämistä, olisiko eri ammateista maksettavat minimipalkat syytä kirjata lakiin, kertoo Lännen Media.

Kyseessä on yleinen käytäntö useissa EU-maissa. Suomessa eri alojen vähimmäispalkat määritellään sen sijaan pääasiassa työehto- ja virkasopimuksissa. Työehtosopimuksista ja palkoista sovitaan työmarkkinaosapuolten eli työnantajajärjestöjen ja työntekijäjärjestön kesken.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kertoo Lännen Medialle, että syytä olisi myös selvittää, voisiko minimipalkka vaihdella eri aloilla.

– Tietenkin tämä voisi työehtosopimusten painoarvoa aavistuksen vähentää, mutta silti niihin jäisi paljon asioita sovittavaksi. Minimipalkka olisi kuitenkin sellainen asia, jonka alitse työpaikoilla ei voi sopia, Pentikäinen arvioi.

Työntekijöiden keskusjärjestö STTK tyrmää ehdotuksen yrityksenä purkaa yleissitovuutta.

STTK:n edunvalvonnan johtaja Katarina Murto kertoo Lännen medialle, että nykyinen sopimusjärjestelmä on toimiva.

– Suomen Yrittäjien esityksen taustalla lienee tavoite purkaa yleissitovuutta ja halu heikentää nykyistä käytäntöä. En myöskään pidä hyvänä, että minipalkoista säädetään laissa, koska silloin palkat ovat poliittisten suhdanteiden varassa, Murto sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu