Puheenaihe

Vaalirahoituksen rajaa aiotaan laskea 1 500 eurosta alaspäin – USU: "Rahavirtojen valvominen on aivan mahdotonta"

Vaalirahoitusrajaa halutaan laskea nykyisestä alaspäin. Rajavirtojen tarkkaa valvomista pidetään kuitenkin mahdottomana. 

Esko Artell / arkisto

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) haluaa muuttaa vaalirahoituslain nykyistä avoimemmaksi. Syksyn aikana asetetaan lain uudistamiseksi parlamentaarinen työryhmä.

– Mielestäni on pohdittava, miten vaalirahoituslain tarkoitus eli avoimuuden lisääminen voidaan nykyistä paremmin toteuttaa myös käytännössä, Henriksson sanoo Uutissuomalaiselle.

Kevään eduskunta- ja eurovaalien jälkeen keskusteltiin jälleen siitä, kuinka helposti lain pykäliä voidaan kiertää. Nyt suuri osa vaalirahoittajista jää anonyymeiksi.

Nykyinen lainsäädäntö on ollut voimassa kymmenen vuotta. Lain arkkitehti, vaalirahoituksen uudistamista selvittäneen toimikunnan puheenjohtaja Lauri Tarasti kertoo Uutissuomalaiselle olevansa lakiin erittäin tyytyväinen.

– Olen tietysti asiassa subjektiivinen, mutta mielestäni systeemi on toiminut hyvin. Se on ollut vaalirahoituskohun jälkeen kymmenen vuotta rauhallisessa jamassa, Tarasti sanoo.

Hänen mielestään anonyymin tuen rajaa voisi tarkistaa alaspäin nykyisestä 1 500 eurosta. 

– Aina kuitenkin löytyy keino käyttää esimerkiksi bulvaania. Rahavirtojen täydellinen estäminen ja valvominen on aivan mahdotonta.

Mikä olisi sopiva summa nimettömänä annetulle vaalirahoitukselle?

Alle 50 euroa
50% (7 ääntä)
Alle 200 euroa
21% (3 ääntä)
Alle 500 euroa
14% (2 ääntä)
Alle 1500 euroa
14% (2 ääntä)
Alle 1000 euroa
0% (0 ääntä)
Ääniä yhteensä: 14

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu