Puheenaihe

EU haluaa suitsia suomalaisten velanottoa – lainat pitäisi suhteuttaa vuosituloihin

Suomi yhtyy vastineessaan EU-valvojan huoleen kotitalouksien velkaantumisesta.

Riitta Ketola

EU on huolissaan suomalaisten velkaantumisesta. Euroopan järjestelmäriskikomitea suosittelee Suomelle uusia keinoja rajoittaa kotitalouksien velkataakkaa.

EU-valvojana toimivan komitean mukaan Suomen tulisi rajoittaa kotitalouden lainojen enimmäismäärää suhteessa tuloihin. Suomessa on jo käytössä lainakatto, jonka mukaan asuntolainan määrä saa olla enintään 85 prosenttia vakuuksien käyvästä arvosta lainaa myönnettäessä. EU:lle tämä ei riitä.

Järjestelmäriskikomitea suosittelee, että jatkossa lainakaton vakuudeksi hyväksyttäisiin ainoastaan lainaa turvaavaa kiinteistö. Lisäksi lainan takaisinmaksun enimmäisaikaa tulisi voida rajoittaa.

Komitea suosittelee Suomelle myös kokonaan uutta välinettä kotitalouksien velkaantumisen suitsimiseksi. Uusi väline olisi enimmäisvelkasuhde, joka määrittelisi, kuinka paljon kotitaloudella saisi olla lainaa suhteessa vuosituloihin.

Uusi väline edellyttäisi muutoksia suomalaiseen lainsäädäntöön.

Komitea suosittelee, että Finanssivalvonta kuitenkin soveltaisi uutta keinoa ei-sitovasti jo nyt uusissa asuntolainoissa, jos lainanottajan ei arvioida pystyvän hoitamaan lainaa epäsuotuisissa olosuhteissa.

Suomalaisten kotitalouksien velkaantuminen on jatkanut kasvuaan osittain taloyhtiöiden lainamäärien kasvusta johtuen.

Järjestelmäriskikomitea on suosituksessaan huomioinut sen, että Suomi on jo aiemmin ryhtynyt toimiin velallisten haavoittuvuuksien vähentämiseksi. Suomi on esimerkiksi kiristänyt lainakattoa, ottanut käyttöön järjestelmäriskipuskurin ja purkanut asteittain asuntolainojen korkovähennysoikeutta.

Suomi yhtyy vastineessaan EU-valvojan huoleen suomalaisten kotitalouksien velkaantumisesta. Suomi muistuttaa valtiovarainministeriön jo aiemmin käynnistäneen selvityksen kotitalouksien velkaantumisen rajoittamisesta.

Valtiovarainministeriö julkistaa työryhmän raportin 1.10.2019.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu