Puheenaihe

Hallitus laskee yli 5 800 e/kk tienaavien ulkomaalaisten lähdeverotusta – Suomi menettää 5 miljoonan euron verotulot

Lähdevero tekee ulkomailta tulevan työntekijän silmin verotuksen helpoksi, kun käytössä on yksi veroprosentti. Kuvituskuva.

Arkistokuva

Uusi hallitusohjelma linjaa, että avainhenkilöiden palkkaa koskeva lähdevero alenee 35 prosentista 32 prosenttiin. Lisäksi laki säädetään pysyväksi, kun se on aiemmin ollut määräaikainen. Vuonna 1996 ensi kertaa voimaan tullutta lakia on tähän saakka uusittu kuusi kertaa.

Muutos tarkoittaa sitä, että Suomeen muuttavan ulkomaalaisen hyvätuloisen työntekijän palkasta jää nyt entistä enemmän käteen.

– Lain tarkoituksena on ollut koko sen voimassaolon ajan kannustaa ulkomaisia erityisasiantuntijoita tulemaan Suomeen, kertoo erityisasiantuntija Pertti Nieminen valtiovarainministeriön henkilöverotusyksiköstä.

Verohallinnossa perustellaan lähdeveroa myös sillä, että ulkomailta tulevalle lähdeveron käyttö on yksinkertainen. Avainhenkilön lähdevero on lopullinen vero, jonka vuoksi siitä ei voida tehdä enää vähennyksiä.

 

Viime vuosina avainhenkilöiden lähdeverotusta on sovellettu vuosittain noin 550 henkilöön.

– Lähdeveroprosentin alentamisen myötä on arvioitu, että avainhenkilöverotuksen piirissä olevien määrä voisi kasvaa jonkin verran eli noin vajaaseen 600 henkilöön, Nieminen kertoo.

Niemisen mukaan avainhenkilöverotuksen arvioidaan vähentävän verotuloja noin viidellä miljoonalla eurolla vuosittain verrattuna tilanteeseen, jossa ei olisi mitään erityistä avainhenkilöverotusta.

Työntekijän lähdeverotus on voimassa enintään 48 kuukauden ajan Suomessa työskentelyn aloittamisesta. Koska avainhenkilön lähdevero on lopullinen vero, siitä ei voida tehdä vähennyksiä.

 

Avainhenkilölain esitöissä lähdeverotusta perustellaan siten, että ulkomaalaisen yritysjohtajan työskentely Suomessa edistää myös ulkomaisten sijoitusten saamista Suomeen. On siis kansantalouden kannalta haitallista, jos korkea ansiotuloverotus vaikuttaa kielteisesti yritysten sijoituspäätöksiin.

Kun ottaa huomioon Suomen kansainvälisesti korkeahkon ansiotulojen verotuksen, avainhenkilöiden saaminen Suomeen on todettu vaikeaksi. Suomen korkea palkkaverotus voi vähentää muun muassa huippututkijoiden kiinnostusta työskentelyyn suomalaisessa yliopistossa tai tutkimuslaitoksessa.

– Kun työskentely Suomessa kestää yli kuusi kuukautta, henkilöstä tulee Suomessa yleisesti verovelvollinen ja hän maksaa veroa Suomessa niin täältä kuin muualta saamastaan tulosta, ylitarkastaja Elina Väinölä Verohallinnon ohjaus- ja kehittämisyksiköstä kertoo.

Verosopimukset voivat joissain tilanteissa kuitenkin rajoittaa Suomen verotusoikeutta.

 

Avainhenkilön lähdeverotuksen piiriin pääsemiselle on omat ehtonsa. Lähdeveroa saava ei voi olla Suomen kansalainen, ja hänen on täytynyt asua ulkomailla vähintään viisi vuotta. Lähdeveron keplottelu itselleen vaatisi siis sen, että muuttaisi viideksi vuodeksi ulkomaille ja luopuisi Suomen kansalaisuudesta, jonka jälkeen palaisi Suomeen töihin.

– Lisäksi hänelle tästä työstä maksettava rahapalkka on oltava vähintään 5 800 euroa kuukaudessa koko työskentelyn ajan. Työntekijän toimialalla ei ole merkitystä, jos erityisasiantuntemusta ja muita edellytyksiä koskevat edellytykset lain soveltamiselle täyttyvät, Nieminen selventää.

 

Vuoden 2019 tuloveroasteikon mukaan progressiivinen verotus on avainhenkilön lähdeverotusta edullisempi vaihtoehto silloin, kun palkkatulot ovat alle 120 000 euroa.

– Progressiivisessa verotuksessa verotuskunnalla ja verotuksessa tehtävillä vähennyksillä on merkitystä, joten jokaisen avainhenkilön kohdalla kannattaa vertailla eri verotusmenettelyjä, Elina Väinölä sanoo.

Hallituksen esitys

Arviot lähdeverosta

Lähdeveroprosentin alentaminen alentaa lähdeveron tuottoa, mutta toisaalta sen seurauksena lähdeveron piiriin arvioidaan tulevan hieman lisää henkilöitä, mikä puolestaan kasvattaisi veron tuottoa.

Lähdeveron tuotoksi vuonna 2020 arvioidaan noin 29,5 miljoonaa euroa.

Valtion ansiotuloveroa arvioidaan jäävän saamatta noin 16,5 miljoonaa euroa, kunnallisveroa noin 16 miljoonaa euroa ja sairausvakuutusmaksua vajaat kaksi miljoonaa euroa.

Koska koko lähdevero kertyy valtiolle, valtion verotulojen arvioidaan kokonaisuudessaan kasvavan noin 13 miljoonaa euroa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu