Puheenaihe

VM:n laskelma: Myös keskituloinen hyötyy hieman Rinteen hallituksen vero- ja talouspolitiikasta – raja menee reilun 40 000 euron vuosituloissa

Näin hallituksen budjettiesitys kohtelee VM:n laskelmien mukaan suomalaisia ensi vuonna. Hyötyjiä ovat kahdeksaan alimpaan tulokymmenykseen kuuluvat.

Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeriön (VM) arvion mukaan myös keskituloiset suomalaiset näyttävät hyötyvän hienoisesti pääministeri Antti Rinteen (sd.) ensi vuoden budjettiesityksen vero- ja talouspolitiikasta.

9. syyskuuta päivätyn VM:n arvion mukaan eläkkeiden ja työttömyyskorvausten korotukset sekä tuloverotukseen tehtävät indeksitarkistukset lisäävät kaikkien muiden paitsi kahteen ylimpään tulodesiiliin kuuluvien tulonsaajien käteen jääviä tuloja.

Tähän hyötyjien enemmistöön kuuluu 80 prosenttia tulonsaajista. Loput 20 prosenttia kuuluvat budjetin häviäjiin.

Raja häviäjien ja hyötyjien välillä menee karkeasti arvioiden hieman yli 40 000 euron vuosituloissa. Tämän voi päätellä Tilastokeskuksen tuoreimmasta tulonjakotaulukosta.

Hallitus ja oppositio ovat viime päivinä kiistelleet siitä, miten ensi vuoden budjetti kohtelee suomalaisia.

Oppositio on pitänyt esillä Veronmaksajien keskusliiton arviota, jonka mukaan budjettiesitys kiristää palkansaajan verotusta jo tilanteessa, jossa kuukausiansio on 2 300 euroa.

Veronmaksajien mukaan tämä pitää edelleen paikkansa, sillä VM:n laskelmassa tilannetta tarkastellaan myös muiden kuin palkkatuloa saavien osalta.

Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola totesi keskiviikkona Twitterissä, että muilla tulonsaajilla verotus pääasiassa kevenee.

– VM:n laskelmissa tarkasteltu koko väestöä ja meidän laskelmissamme vain palkansaajien verotusta. Palkkaverotusta kiristää palkansaajien vakuutusmaksujen muutokset, Kirkko-Jaakkola huomautti.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta puolestaan arvioi, että VM:n laskelmissa mukana oleva tuloverotuksen indeksitarkistus on aika merkittävä palkansaajille.

– On vähän makuasia, tulkitaanko se kevennykseksi vai nykytilan säilyttämiseksi. Yleensä sitä ei pidetä varsinaisena veronkevennyksenä, Kaukoranta huomautti Twitterissä.

VM:n laskelman mukaan eniten budjettiesitys lisää kaikkein pienituloisimpien käytettävissä olevia tuloja.  Kahteen alimpaan tuloluokkaan kuuluvia auttaa etenkin eläkkeisiin ja työttömyysturvaan tehtävät korotukset. Heillä ostovoima eli käteen jäävä tulo paranee 0,6–0,8 prosenttia.

Myös keskimmäisiin tuloluokkiin kuuluvat ovat VM:n mukaan nettohyötyjiä. Näihin luokkiin kuuluvat lisäävät tulojaan 0,05–0,5 prosenttia sekä eläkkeiden korotusten mutta myös tuloverotuksen indeksitarkastusten ansiosta, VM arvioi.

Pienituloisten taloutta kurittaa VM:n mukaan eniten tupakkaveron korotus.

Polttoaine- ja sokerilimsojen verojen korotukset leikkaavat tasaisesti kaikkien tulonsaajien käteen jäävää tuloa.

 

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uusi laskelma: Verotus kiristyy ensi vuonna myös 2300 e/kk -tienaavilta – noin 68 prosenttia suomalaisista maksaa enemmän20.9.2019 10.38

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu