Kulttuuri

"Strömbergit ovat aina rakastaneet jääkiekkoa" – Onnen manifesti nostaa esiin nuorten paineet

Mikael Strömberg ja Jonna Nyman esittävät Onnen manifestissa kaikki roolit. Esitys on kaksikielinen.

: Thomas Rävkvist

Espoolainen lasten ja nuorten kiertueteatteri Taimine puhuu uusimmassa näytelmässään Onnen manifesti nuorten äänellä hyvin ajankohtaisesta aiheesta, nuorten kokemasta menestyspaineesta.

Miltä tuntuu, kun läheiset määrittelevät, mitä kannattaa tavoitella ja mitä menestys tarkoittaa? Pappi, opettaja, juristi ja lääkäri ovat suvun mielestä "hyviä ammatteja". Vaatimusten ristipaineessa nuortenkin elämä on kovaa suorittamista.

Onnen manifesti rakentuu kahden nuoren, jääkiekkoa harrastavan Hannes Strömbergin ja hänen luokkakaverinsa Emmin elämäntilanteen pohjalle. Emmi pänttää muun muassa historiaa, koska hänen pitää olla kympin tyttö.

Hannesta ajaa eteenpäin hänen isänsä, entinen huippujääkiekkoilija, joka vaatii myös pojaltaan menestystä. Pojan pitää päästä MM-kisoihin pelaamaan. Isä jaksaa tyrkyttää Hannekselle terveellisiä välipaloja ja patistaa tätä harjoittelemaan ja kilpailemaan.

Hannes ja Emmi alkavat jutella ja he huomaavat, että heillä on jotain yhteistä. Molemmat ovat väsyneet siihen, että aina pitää menestyä loistavasti ja olla täydellinen. He päättävät protestoida ja heidän manifestinsa alkaa levitä somessa.

Onnen manifestin lavasteet ovat yksinkertaiset. Kohtaukset liitetään toisiinsa studiojuonnoilla, jotka tuovat vauhdikkuudessaan mieleen jääkiekkoselostuksen.

Näyttelijät Mikael Strömberg ja Jonna Nyman esittävät näytelmän kaikki roolit. Se onnistuu näppärästi pipoa vaihtamalla.

Esitys uppoaa nuoriin. He seuraavat intensiivisesti koko 40 minuuttisen ajan, ja kännykät pysyvät kiinni.

– Lyhyt ja ytimekäs, yksi nuori kiteyttää katsojien tunteet poistuessaan salista.

Ohjaaja on Oskar Silén, käsikirjoittaja Madicken Malm ja käännös Jyrki Kiiskinen. Esityksen on dramatisoinut Annina Enckell, musiikki Oskar Silén ja koreografia Riina Huhtanen. Visuaalinen kokonaisuus on Lars Idmanin. Draamapedagogisesta materiaalista vastaa Ida-Lina Nyholm.

Onnen manifesti on suunnattu 7–9 -luokkalaisille ja lukiolaisille. Esitys kiertää pääkaupunkiseudulla ja pitkin Suomea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu