Puheenaihe

Yhdeksän koulua vailla liikuntatiloja Espoossa – syynä väistöratkaisut

Kastanja Tuominen punnersi, kun Maija Jäkkö ja Lotta Huotari pitelivät jaloista Leppävaaran lukion kakkosten liikuntatunnilla viime viikon torstaina.

Katja Riihola

Leppävaaran lukio on siirtymässä keväällä väistöön Nokian entiseen toimistotaloon Karaporttiin, vaikka on vielä epäselvää, saadaanko opiskelijoiden käyttöön lainkaan liikuntatiloja. Leppävaaran lukio on kuuluisa urheilulinjastaan.

Rehtori Ismo-Olav Kjäldmanin mukaan mahdollinen liikuntatilojen puuttuminen olisi hankalaa erityisesti lukion yleislinjalaisten kannalta.

Urheilulinjan opiskelijat ovat tottuneet matkustamaan harjoitusten perässä muun muassa Leppävaarassa ja Tapiolassa, ja lukio on luvannut joustaa urheilulinjalaisten kohdalla. Heille on saatettu esimerkiksi antaa lupa myöhästyä joiltain tunneilta harjoituksiin kulkemisten vuoksi.

– Tietenkin urheilulinjalaisten matkat vaikeutuvat vaihtoyhteyksien kannalta, Kjäldman pohtii tulevia Karaportin tiloja.

 

Jos yleislinjalaiset joutuvat jatkossa matkustamaan kauas liikuntatunneille, pidentävät siirtymät väistämättä koko koulupäivää, Kjäldman sanoo.

– Olisi isossa mittakaavassa hankalaa, jos koko talon osalta jouduttaisiin joustamaan ja räätälöimään.

Räätälöintiä vaikeuttaisi myös koulujen tuntikierto eli koulujen yhteiset alkamis- ja päättymisajat.

Kjäldmanin mukaan nyt on kuitenkin tärkeintä, että oppilaat ja henkilökunta pääsevät pois epäterveistä tiloista.

– Sitten täytyy yrittää löytää ratkaisut, jotka mahdollistavat arjen sujumisen.

Leppävaaran lukiorakennus on määrä ottaa pois käytöstä vuodenvaihteessa. Koulussa on jo pitkään kärsitty sisäilmaongelmista.

Kjäldmanin mukaan Karaportin väistötilat eivät ehdi kuitenkaan valmistua vuodenvaihteeseen mennessä, vaan edessä saattaa olla hätäväistö ennen varsinaista väistöä.

 

Kaikkiaan yhdeksässä espoolaisessa peruskoulussa ja kahdessa lukiossa sinnitellään tällä hetkellä ilman sisäliikuntatiloja.

Kehittämispäällikkö Juha Nurmi Espoon kaupungilta kertoo, että tilanne johtuu koulujen väistötilaratkaisuista, sillä siirtokelpoisiin tiloihin ei lähtökohtaisesti rakenneta liikuntasalia.

– Väistötilanteissa on omat haasteensa. Joissain tapauksissa siirtokelpoiset tilat on sijoitettu koulun ulkokentälle.

Kaikkein hankalinta liikuntatilojen puute on pienille alakoululaisille.

– Yläkoululaisille ja lukiolaisille kulkeminen on ollut jo pidempään arkipäivää. He ovat saattaneet mennä vaikkapa jäähalliin luistelemaan, vaikka olisi oma liikuntasalikin, Nurmi kertoo.

 

Ilman liikuntasalia jääneissä kouluissa pyritään hyödyntämään lähikoulujen liikuntasaleja tai muita alueen liikuntatiloja.

– Esimerkiksi Aarnivalkean koulu käyttää Tapiolan koulun ja lukion liikuntatiloja. Karhusuolta on aika ajoin käyty bussilla liikkumassa Solvallassa, Nurmi kertoo.

Koululiikuntatilat eivät ole tärkeitä yksinomaan koululaisille, koska ne ovat kuntalaisten ja urheiluseurojen käytössä tiiviisti myös iltaisin.

Toisaalta Espoossa pohditaan myös sitä, voitaisiinko jotkut koulut rakentaa liikuntasalittomiksi niin, että ne tukeutuisivat lähellä oleviin muihin liikuntatiloihin. Nurmen mukaan tällaista ratkaisua mietitään esimerkiksi Leppävaaran lukion pysyvien tilojen ja Jousenkaaren koulun kohdalla. Jousenkaaren koulu rakennetaan aivan Tapiolan urheilupuiston kylkeen.

Puuttuvat liikuntasalit

Karhusuolle liikuntatilat, Uusikumpuun myöhemmin

Liikuntatilat puuttuvat Aarnivalkean, Niipperin, Jousenkaaren, Jupperin, Karhusuon, Kivimiehen, Leppävaaran ja Veräjäpellon kouluilta sekä Viherlaakson yläkoulusta. Lukioista ilman liikuntatiloja ovat Etelä-Tapiolan ja Haukilahden lukiot.

Jousenkaaren koulu on nyt väistössä Uusikummun koulurakennuksessa, jonne on tarkoitus remontoida liikuntatilat myöhemmin.

Uuteen Kivimiehen kouluun ei ole tulossa liikuntasalia, vaan koulu hyödyntää muun muassa Otahallia ja Otaniemen lukion liikuntatiloja. Myös Haukilahden lukio hyödyntää muun muassa Otahallia.

Karhusuon koululle on valmistumassa uudisrakennus, ja sen on määrä saada liikuntasali käyttöönsä joulukuussa 2019.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Homeesta kärsineet oppilaat siirretään väistötiloihin, joissa on ollut sisäilmaongelmia – "Toivomme, että vanhempien huoli helpottaa"6.8.2019 11.25
Leppävaaran lukiossa iloitaan väistötiloista –"Toivottomuus näkyi henkilökunnassakin"19.2.2019 06.45
Jupperin koulussa päästään parakkeihin ennätysnopeasti, rehtori kiittelee Espoon tilapalveluja12.11.2018 06.45
Mutkikas kouluhanke alkaa selvitä Tapiolassa – urakkakilpailu jo käynnissä, uusi Jousenkaaren koulu nousee vanhan viereen1.10.2019 14.44
Jousenkaaren koulu rakennetaan urheilukentälle – Edessä vielä yksi uusi väistö ennen oman koulun valmistumista 8.4.2019 13.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu