Urheilu

Yllätyspestin saanut Huuhkaja-vahti loistaa Serie A:ssa – ”Kerrottiin, että menen Italiaan ja sitten menin Italiaan”

Jesse Joronen

Loviisa Linjama

Suomen jalkapallomaajoukkueen kakkosmaalivahti Jesse Joronen on tänä syksynä tehnyt läpimurtonsa Italian Serie A:ssa. Hän siirtyi italialaiseen Brescian joukkueeseen tanskalaisesta FC Köbenhavnista ja nappasikin Bresciasta heti ykkösmaalivahdin paikan.

Joronen kertoi ottaneensa kovan seurasiirtonsa vastaan ihan rauhallisesti.

– En itse kiinnittänyt kauheasti huomiota. Kerrottiin, että menen Italiaan ja sitten menin Italiaan. Se meni aika nopeasti. Ei mulla ollut mitään kiirettä lähteä Kööpenhaminasta, mutta kun kerrottiin, että tommoinen mahdollisuus tulee, niin totta kai siihen tartuttiin. Ei sitä oltu erityisemmin suunniteltu, hän sanoi Suomen maajoukkueen lehdistötilaisuudessa. 

Tanskan liigassa Joronen torjui sarjan kärkiseurassa. Bresciassa maalivahdille töitä tulee enemmän. Onhan Brescian sijoitus Serie A:ssa tällä hetkellä 16:s. 

Jorosen mukaan Kööpenhaminassa maalivahdin rooli oli silti jopa hankalampi.

– Kööpenhaminassa meillä oli viime kaudella niin hyvä joukkue, että oli tosi vähän tilanteita. Pelejä, joissa ei tullut tyyliin yhtään laukausta maalia kohti, joka on maalivahdille tosi hankalaa. Hieno juttu tietysti, että meidän joukkue oli niin hyvä, mutta tietyllä tavalla se on myös vaikeeta. 

Joronen ehti pelata Kööpenhaminassa vain yhden kauden siirryttyään seuraan kesällä 2018 AC Horsensista. Hän ei osannut odottaa, että siirto tulisi kovempaan sarjaan jo yhden kauden jälkeen.

– Me tehtiin viiden vuoden sopimus. Oletin, että olen Kööpenhaminassa viisi vuotta.

Useista lähteistä on tihkunut tietoa, että FC Köbenhavn olisi saanut Jorosesta Brescialta sievoisen rahasumman. Joronen painottaa, ettei kommentoi raha-asioita.

– Mä en ole kommentoinut sitä aikaisemmissa haastatteluissa, enkä kommentoi nytkään. Se ei ole mulle millään tavalla relevantti asia. Tiedän, että siitä varmasti saisi hyvän kommentin lehteen. Varmasti halusivat mut kovasti, mutta se on Kööpenhaminan ja Brescian välinen asia. Jos he haluavat sitä kommentoida, niin sitten kommentoivat.

Joroselle Brescia on selkeä askel eteenpäin ja hän on selvinnyt haasteesta toistaiseksi jopa yli odotusten. 

– Koen nuoruuden loukkaantumisten jälkeen, että niihin mahdollisuuksiin, joita tulee, niihin pitää tarttua. Nyt koen olevani sellaisessa henkisessä tilassa, että pystyn haastamaan itseni ja kokeilemaan rajojani. Serie A ja Brescia oli se paikka, josta tämä kokeileminen ja haastaminen oli mahdollista. Se urheilussa minua kiinnostaa, kuinka hyväksi urheilussa voi tulla ja kuinka hyviä vastustajia vastaan pystyy pelaamaan ja voittamaan. Se on itselleni urheilussa tärkein asia, hän taustoittaa ajatuksiaan nykytilanteestaan.

Italiassa Joronen viihtyy hyvin. 

– Tekeminen on ollut kivaa. Olen tykännyt ympäristöstä ja joukkueesta. Se on itselleni tosi hienoa. Kausi on vasta alussa, niin on vaikea sanoa, mitä toivoisi. Jokaista peliä mennään kentälle voittamaan, hän kertoo.

Haastattelussa Joronen ilmoitti italiaksi puhuvansa italiaa erittäin hyvin. Suomenkielellä hän totesi vakavammin, että italiankieli sujuu riittävän hyvin kommunikoinnissa kentällä, mutta kentän ulkopuolella italiaksi keskusteleminen on toistaiseksi vielä haastavampaa. 

–Joudun tekemään koko ajan töitä sen eteen, mutta kahden sanan vastauksia pystyn antamaan jätkille aika hyvin. Jalkapallon ulkopuolella kielen kanssa on aika paljon tekemistä. Mutta kyllä se sieltä tulee. 

Suomi kohtaa ensi lauantaina EM-karsintaottelussa Zenicassa Bosnia-Hertsegovinan ja ensi tiistaina Turussa Armenian. Joronen toiminee otteluissa varamaalivahdin roolissa. Lukas Hradeckyn ykkösmaalivahdin paikkaa hän tuskin vielä nappaa. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Urheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu