Puheenaihe

Kuvat: Kasvihuone muuttui ekokodiksi Kirkkonummella – "Talossamme kaikki on mietitty ekologisten arvojen pohjalta"

Mårten ja Kati Bondestam asuvat Kirkkonummen Luomassa vanhasta kasvihuoneesta saneeratussa, uniikissa ekotalossa.

Sini Pennanen

Teksti: Riikka Hollo

Kuvat: Sini Pennanen

Eläkkeellä oleva arkkitehti Mårten Bondestam asuu vaimonsa Katin kanssa Kirkkonummen Luomassa, vanhasta kasvihuoneesta saneeratussa, uniikissa ekotalossa.

Mårten ja Kati Bondestam ottavat meidät iloisina vastaan aurinkoisena syyspäivänä. Aurinko on asukkaille muutakin kuin päivän ilahduttaja, sillä koko kasvihuoneesta asuintaloksi saneerattu koti lämpenee aurinkoenergialla. Sähkölasku on pienimmillään 28 euroa kuukaudessa.

– Muutimme taloon yhdeksän vuotta sitten viereisestä talosta, jossa poikamme asuu nyt. Myös tyttärellemme on rakennettu oma talo samaan pihapiiriin. 1,5 hehtaarin tontilla riittää tilaa, Mårten Bondestam sanoo.

 

Kasvihuoneen saneeraus kesti yhdeksän kuukautta. Bondestam päivitti saneerausaikana Facebookiin talonsa vaiheita ja halusi samalla jakaa tietoa ympäristöystävällisemmästä, edullisesta asumismuodosta.

– Olen lapsesta asti arvostanut luontoa. Sota-aikana sienestin ja kalastin 5-vuotiaana Porkkalan metsissä ja merenrannoilla.

– Talossamme on kaikki mietitetty ekologisten arvojen pohjalta. Ilmalämpöpumppu ja 12 aurinkopaneelia pitävät talomme ja käyttövetemme lämpimänä, Bondestam summaa.

Pariskunnan talossa on 50 asuinneliötä ja kylmä ateljee, jossa Bondestam rakentaa leijoja. Leijaharrastus on vienyt häntä maailmalle ja onpa hän kirjoittanut aiheesta myös kirjan.

Viimeksi hän rakensi leijan Steinerkoulun 100-vuotisjuhliin.

– Leijoja ja kirjoja on molempia noin 2 000 eli ne vievät jonkin verran tilaa. Parvella on kirjojen valtakunta ja ateljee on pyhitetty leijoille, Bondestam hymyilee.

 

Bondestamien pihalla on valtava kasvimaa, jossa kasvaa enimmäkseen kukkia ja hyötykasveja, kuten punajuuria, piparjuurta ja parikymmentä maustekasvia. Oman maan antimista syntyykin Katin keittiössä maistuvia aterioita. Oman kaivon vesi on Mårtenin mukaan ensiluokkaista – ja pesee mennen tullen tavallisen vesijohtoveden.

– Olemme omavaraisia myös veden suhteen. Meillä on talossa Separett-kuivakäymälä ja keräämme virtsan lannoitteeksi kasvimaalle. Virtsa kerätään säiliöön, jossa se sekoitetaan veteen ja siitä kasvimaalle.

Talossa on käytetty kierrätysmateriaaleja niin paljon kuin mahdollista. Esimerkiksi kantavat rakenteet talon keskellä on tehty junan vanhoista vesiputkista.

– Kun purimme kasvihuoneen rakenteita, hyödynsimme kaiken mahdollisen saneerauksessa. Löysimme rakenteista muun muassa täysin kuivaa pihkapuuta, jonka pystyi käyttämään uudelleen. Kierrätys on tärkeää myös rakentamisessa, ja sitä pitäisi hyödyntää paljon enemmän, Mårten sanoo.

 

Bondestamien ekotaloprojektista voi lukea lisää osoitteessa https://myymarten.com/myhouse.html.

Etsimme koteja

Länsiväylässä ilmestyy viikonloppuisin juttusarja, jossa kurkistetaan Espoossa, Kauniaisissa tai Kirkkonummella asuvien ihmisten koteihin.

Koti voi olla vaikkapa omin käsin rakennettu omakotitalo luonnon keskellä tai pieni kerrostaloyksiö, omistusasunto tai vuokrakoti, siihen voi liittyä mielenkiintoinen yksityiskohta tai se voi olla sisustuksellisesti mielenkiintoinen.

Keväällä, kesällä ja syksyllä kurkistamme mielellämme myös lukijoiden pihoille ja parvekkeille.

Jos innostuit ajatuksesta, lähetä rohkeasti sähköpostia osoitteeseen [email protected] ja kerro, mikä juuri sinun kodistasi tekee persoonallisen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Espoolainen lapsiperhe muutti uudesta pakettitalosta vanhaan kyläkauppaan – "Tehtävämme on pitää huolta, että talo säilyy tällä mäellä"8.9.2019 07.30
Keskellä Espoota sijaitsevan omakotitalon iso piha on kuin pala maaseutua: Omenapuita, marjapensaita ja puilla lämpiävä pihasauna1.9.2019 08.40
Espoossa sijaitsevassa talossa on juhlinut Spedekin – 70-luvun edustuskodissa on alkuperäiset kaakelit, baaritiski ja uima-allas18.8.2019 07.00
Kerrostalokodin parveke on sisustettu kasvien ehdoilla1.7.2019 20.15
Kahden aikuisen koti Suurpellossa täyttyy väreistä ja taiteesta – "Kaikilla kotimme esineillä on tarina"4.8.2019 09.15
Pohjanmaalla asuva Leena suuntaa kaupunkilomalle Matinkylään – "Pidän 70-luvun pienkerrostalon tunnelmasta"22.4.2019 08.00
Tapiola uudistuu, mutta Suvikummussa on säilynyt alkuperäinen henki – Arkkitehtejä näkyy edelleen valokuvaamassa aluetta14.4.2019 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu