Puheenaihe

K-Supermarketin seinään asennettiin aurinkopaneelit Helsingissä – "Kesäaikaan aurinkovoimalan tuotanto liki kattaa ilmanvaihdon vaatiman sähkön"

Seinään kiinnitetyt aurinkopaneelit toimivat Suomen oloissa myös talvella, jolloin aurinko paistaa matalalla.

Julius Konttinen

Rakennusten julkisivuja on hyödynnetty aurinkopaneelien asennukseen toistaiseksi vähän.

Herttoniemessä sijaitsevan K-Supermarket Hertan seiniin on lokakuussa asennettu 140 aurinkopaneelia.

– Julkisivujen hyödyntäminen aurinkovoiman tuotantoon on hyvä mahdollisuus kaupoissa, toimistoissa ja julkisissa rakennuksissa. Seinäpaneelit tuottavat hyvin varsinkin kirkkaina kevättalven päivinä, jolloin aurinko ja lumen heijastus lisäävät valon säteilyä paneeleihin ja saa ne tuottamaan paremmin. Julkisivuasennusten etuna on myös se, ettei lumen kasautuminen aiheuta ongelmia, sanoo tiedotteessa K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Ilmastonmuutoksen hillintä edellyttää, että etsitään uusia tapoja tuottaa uusiutuvaa, päästötöntä energiaa. K-ryhmä kertoo investoivansa vahvasti aurinkovoimaan. Se on 32 aurinkovoimalallaan Suomen suurin aurinkovoiman tuottaja.

Hertan julkisivun paneelien teho on 43,4 kWp ja tuottoarvio 30 MWh vuodessa.

– Aurinkovoima on hyvä, uusiutuva energiamuoto kaupan sähkön lähteeksi. Aurinkovoimalamme tuotanto on suurimmillaan kesällä, jolloin myös käytämme eniten sähköä kaupan jäähdyttämisessä ja kylmälaitteissa. Kesäaikaan aurinkovoimalamme tuotannolla pystytään likimain kattamaan ilmanvaihtojärjestelmämme vaatima sähkö, Hertan kauppias Markus Ranne sanoo.

Oman aurinkovoimalansa lisäksi Hertta käyttää Keskon toimittamaa 100-prosenttisesti uusiutuvaa sähköä. Hertan aurinkovoimala on K-ryhmän 32:s.

– Olemme tehneet linjauksen, että kaikkiin merkittävimpiin rakennuttamiimme uusiin kauppoihin tulee aurinkovoimala. K-Supermarket Hertasta saatujen kokemusten pohjalta kartoitamme myös mahdollisuuksia hyödyntää julkisivun aurinkopaneeleita muissakin kaupoissamme, Kalervo kertoo.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu