Puheenaihe

Kouluja piinaavan karun villityksen seuraukset jäävät usein maksettavaksi yhteisestä pussista, vaikka tekijä tiedetään – "Todellinen riesa"

Riihikallion koulun kymmenet ilmastointiputkien hatut revittiin äskettäin paikoiltaan.

Sauvo Jylhä

Ilkivalta koulujen ja päiväkotien pihoilla ei ota loppuakseen kameravalvonnasta huolimatta.

– Aukioloaikojen ulkopuolella kaadetaan aitoja, revitään istutuksia maasta, työnnetään roskaa ovien lukkoihin ja poltetaan sytkärillä leikkivälineitä, luettelee kiinteistöhoidon päällikkö Atso Vesa Tuusulasta.

Päiväkotien ja koulujen pihoilta löytyy myös rikottuja pulloja ja kaadettuja roska-astioita.

Keravalla vahinkoa tehtiin viime kesänä muun muassa Heikkilän päiväkodissa ja neuvolassa sekä Sompion koulussa.

– Tavallista on julkisivujen spreyaaminen ja töhriminen sekä ikkunoiden kivittäminen, turvallisuuspäällikkö Jussi Komokallio sanoo.

 

Yleistyvä ilmiö on julkisten rakennusten katoille kiipeäminen, mihin liittyy aina turvallisuusriski.

Järvenpäässä koulujen ja päiväkotien katoilla on avattu kattoluukkuja, jolloin sadevesi on päässyt kattorakenteisiin ja eristeisiin.

– Ongelma on melko yleinen. Emme halua yksilöidä mitään yksittäistä kohdetta, Mestaritoiminnan kiinteistömestari Tero Passi sanoo.

Tuusulassa nuorisoa on liikkunut varsinkin Vaunukankaan koulun ja päiväkodin sekä Riihikallion koulu katoilla. Pari viikkoa sitten Riihikallion koulun katolla irrotettiin 40 ilmastointiputken hattua paikoiltaan.

Myös ilmastointilaitteiden johdot ja kytkimet ovat kiinnostaneet ilkivallantekijöitä. Katolla oleva paksu ilmastointiputkikin on kolhuilla hyppimisen jäljiltä.

– Jokin aika sitten katolle oli raahattu polkupyörä, jolla ajeltiin ympäriinsä, rehtori Harri Saramola mainitsee.

Riihikallion koulussa kiipeilijät onnistuvat nousemaan katolle, vaikka paloportaat on lukittu ja muut mahdolliset kulkureitit estetty.

– Katolle kiipeily on todellinen riesa. Katoilla pomppimiseen liittyy ilkivallan lisäksi huomattava turvallisuusriski, Saramola sanoo.

 

Tallenteista huolimatta tekijöistä tulee harvoin maksumiehiä.

– Korvauksia määrätään myös alaikäisenä tehdyistä teoista, jotka voivat aiheuttaa harmia nuoren elämälle vuosiksi eteenpäin, Jussi Komokallio tähdentää.

Tuusulassa on viime aikoina keskusteltu julkisten paikkojen kuten liityntäpysäköintipaikkojen ja Fjällbon puiston valvonnasta.

– Julkisten paikkojen valvonnassa tulee ottaa huomioon myös kansalaisten oikeusturva ja tietosuoja. Liiallinen valvonta saattaa aiheuttaa myös turvattomuuden tunnetta, Tuusulan kunnan turvallisuuspäällikkö Erkki Vähämäki huomauttaa.

Juttu julkaisiin ensimmäisenä Keski-Uusimaa-lehdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu