Puheenaihe

Espoon valtuusto kävi vuosittaisen ja tutuksi tulleen verokeskustelun – myös 10 sekunnin puheenvuoro pidettiin

Espoon kokoomus pitää tiukasti kiinni nykyisestä veroprosentista. Edessä keskellä valtuustoryhmän puheenjohtaja Henrik Vuornos.

Paavo Rantalainen

Espoon kaupunki pitää kaikki veronsa ennallaan ensi vuonna. Valtuusto löi lukkoon maanantai-iltana veroprosentiksi tasan 18. Myös kiinteistöverot pysyvät ennallaan.

Kaupungin tuloveroprosentista käytiin yli kahden tunnin keskustelu ja äänestettiin kolme kertaa. Lopputulos oli odotettu.

Valtuustossa vihreät ja Sdp esittivät veronkorotusta 0,25 prosenttiyksiköllä 18,25:een.

Vasemmistoliitto olisi nostanut veroprosenttia vielä enemmän eli 18,75:een.

Ennen päätöstä käytiin pitkä väittely kaupungin taloudesta, joka menee huonompaan suuntaan. Äänessä olivat eritoten veronkiristystä kannattaneet valtuutetut.

– Valtuuston kaksi tärkeintä tehtävää on turvata palvelut ja pitää kaupungin talous kunnossa. Nyt me teemme juuri päinvastoin. Joudumme tekemään säästöjä ja leikkaamaan palveluista ja samalla velkaannumme lisää, perusteli Jyrki Kasvi (vihr.) veronkorotusta.

Prosenttiyksikön neljäsosan nosto olisi tuonut Espoon kassaan ensi vuonna runsaat 18 miljoonaa euroa.

Vasemmistoliiton Kari Uotila ehdotti veroprosentiksi 18,75, joka olisi tuonut Espoolle lisätuloja runsaat 50 miljoonaa euroa.

– Joku pitää 50:tä miljoonaa pienenä summana. Voi kysyä, onko parempi velkaantua vuodessa 150 miljoonaa kuin alle 100 miljoonaa, Uotila totesi.

Sdp:n Markku Sistonen (sd.) myönsi, ettei Espoon taloutta saada pelkästään veronkorotuksella kuntoon.

– Maksan mielelläni veroja, kun tiedän mihin rahat menevät. Uskon monen espoolaisen ajattelevan samoin, kun he saavat hyvät ja toimivat palvelut, Sistonen sanoi.

Veronkorotusesitykset kaatuivat etupäässä kokoomuksen ja Rkp:n vastustukseen kuten usein ennenkin.

Kokoomuksen Kai Mykkänen muistutti, että veronkorotus ei pitkälle auta, se siirtäisi vain välttämättömiä rakenteellisia uudistuksia eteenpäin.

– Tässä on sellainen kompastuskivi, että suurin osa olisi varmaan valmis korottamaan veroja, jos sillä turvataan palvelut ja vähennetään velkaantumista. Näin se ei kuitenkaan ole, veronkorotus pitäisi tehdä joka vuosi, Mykkänen sanoi.

Pitkän keskustelun lomassa pidettiin myös yksi historiallisen lyhyt puheenvuoro, ehkä noin 10 sekuntia.

– Espoo nveroprosentti on 18,00. Vetoan valtuustoon, että emme tekisi tästä sen suurempaa numeroa, Mikko Laakso (kok.) kävi puhujapöntössä toteamassa.    

Valtuustossa oli esillä myös esitys veronalennuksesta kuten vuosi sittenkin.

Sinisten Jukka Kilpi esitti, että Espoon veroprosentti laskettaisiin 17,75:een. Veronalennus ei saanut juurikaan kannatusta.

Veroprosentista suoritettiin kolme äänestystä. Lopullisessa äänestyksessä kaupunginhallituksen esitys nykyisestä veroprosentista voitti äänin 67-6.

Käytännössä valtuuston tahtoa kuvasti edellinen äänestys, jossa Kilven ja vihreiden esitykset olivat vastakkain. Äänestystulos oli 41-31.

Espoon valtuusto hyväksyy ensi vuoden talousarvion vasta 5.12. Moni valtuutettu erityisesti vihreistä ja vasemmalta laidalta arvosteli jälleen Espoon tapaa päättää ensin veroista ja vasta myöhemmin koko budjetista.

Useissa kaupungeissa kaikki seuraavan vuoden talousarvioasiat päätetään samalla kertaa kuten Helsingissä.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä esittelee ensi vuoden budjettiehdotuksensa ensi viikon torstaina 30.10.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Demarit ja vihreät haluaisivat Espoolle veronkorotuksen – valtuustolla on edessään veroväittely14.10.2019 16.57
Espoo raotti hieman ensi vuoden budjettikirjaa – entiset veroprosentit, tuloissa suurta epävarmuutta10.10.2019 15.12

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu