Puheenaihe

Espoossa voi pian päästä yksityislääkäriin palvelusetelillä – kokeilu alkaisi Suvelasta ja Tuomarilasta

Espoon sosiaali- ja terveyslautakunta päättää terveysasemapalvelusetelin käyttöönotosta Espoon keskuksen alueella kokouksessaan keskiviikkona. Kuvituskuva.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Suvelan ja Tuomarilan asukkaat hakeutuvat toukokuusta alkaen lääkärille yksityisiin terveyspalveluyrityksiin kaupungin myöntämillä palveluseteleillä, jos Espoon sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy terveysasemapalveluihin esitetyn muutoksen kokouksessaan keskiviikkona.

Lautakunnalle esitetään, että Espoon keskuksessa kokeillaan toimintamallia, joka tuo kaupungin oman terveysaseman rinnalle lisää yksityisiä vaihtoehtoja.

Tällä hetkellä alueen terveysasemapalveluista vastaa Mehiläisen pyörittämä Espoontorin Oma Lääkärisi -terveysasema. Sen sopimus kaupungin kanssa päättyy huhtikuun lopussa.

 

Palveluseteli otettaisiin käyttöön toukokuun alusta alkaen viideksi vuodeksi, ja setelin omavastuuosuus vastaisi suuruudeltaan kaupungin omien terveysasemien asiakasmaksuja.

Palvelusetelillä voisi valita meneekö kaupungin omalle terveysasemalle vai johonkin kaupungin määrittelemistä yksityisistä terveyspalveluyrityksistä.

Valinnanvapaus koskisi peruspalveluja, kuten yleislääkärin, sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan vastaanottoja sekä lakisääteisiä terveystarkastuksia ja lausuntoja.

Espoon kaupungin on määrä valita käytettävissä olevat yksityiset terveyspalveluyritykset Espoon keskuksen alueelta.

Myös muille espoolaisille tulisi kuitenkin oikeus valita palveluseteli.

Julkiset erikoislääkäripalvelut tarjottaisiin jatkossakin kaupungin ja Husin toimipisteissä.

 

Palveluseteliin siirtymistä perustellaan sillä, että sen myötä asukkaat voisivat sosioekonomisesta taustastaan riippumatta tehdä valinnan julkisen ja yksityisen palveluntuottajan välillä.

Palveluseteli on jo käytössä Espoon kaupungissa kahdeksassa palvelussa, muun muassa hoiva-asumisessa, kotihoidossa sekä kotisiivouksessa.

Espoon vanhusneuvosto on huolestunut muun muassa vanhuksen palvelukokonaisuuden mahdollisesta pilkkoutumisesta palveluseteleiden käyttöön siirtymisen myötä. Vanhusneuvoston mukaan riskinä on, ettei tieto kulje ja vanhukselle määrätään päällekkäisiä tai yhteisvaikutukseltaan haitallisia lääkkeitä.

 

Espoossa on tällä hetkellä yhdeksän kaupungin omaa terveysasemaa ja kaksi ulkoistettua terveysasemaa.

Toinen ulkoistetuista terveysasemista on Oma Lääkärisi Espoontori, jonka nykyinen sopimus kaupungin kanssa päättyy vappuna 2020. Tämän vuoksi Espoon keskukseen mietitään nyt ratkaisuja.

Espoon keskuksessa toimii myös kaupungin oma Samarian terveysasema.

Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnan on määrä päättää Espoon keskuksen terveysasemapalvelujen jatkosta kokouksessaan keskiviikkona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Espoo aikoo avata kaikki terveysasemansa kaikille – kiirellisessä asiassa voi jatkossa kävellä mille tahansa asemalle16.1.2019 06.45
Espoo suunnittelee terveysasemalle lauantain aukioloa, osa henkilökunnasta epäröi – "Menetät ehjän viikonlopun etkä saa edes kunnon korvausta"21.3.2019 06.45
Espoo haluaa pidentää terveysasemien aukioloa – Ison Omenan ilta-ajoilla vielä vähän kysyntää7.3.2019 06.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu