Kulttuuri

Luomisvimma synnytti unohdettuja aarteita

Akseli Gallen-Kallela suunnitteli Iris-huoneen sisustuksen Pariisin maailmannäyttelyyn vuodeksi1900. Iris-jakkara ei koskaan päätynyt näyttelyyn. Jakkara löytyi 1960-luvulla loppuun kuluneena ja kahtia haljenneena. Aivi Gallen-Kallela restauroi tuolloin jakkaran.

kuvio.com

Design Forumissa ehtii vielä tutustua Modern Historic 1900 -huonekalukokoelmaan. Mukana on signeerattuja huonekaluja, joita ei ole koskaan aikaisemmin valmistettu tuotantoon ja suurinta osaa ei ole esitelty julkisuudessa.

Monet esitellyistä tuotoksista on autuaasti unohdettu.”
Kalusteet ovat peräisin varsin vaikuttavalta joukolta, jossa on vahva Espoon ja Kauniaisten edustus. Mukana ovat Akseli Gallen-Kallela, Jean Sibelius, Aulis Blomstedt, Oiva Kallio, Kimmo Kaivanto, Timo Sarpaneva, Kimmo Pyykkö, Yrjö Kukkapuro, Eero Aarnio ja Björn Weckström.

– Johtoajatuksenani on ollut, että muilla aloilla kunnostautuneet taiteilijat ovat purkaneet luomisvimmaansa johonkin yllättävään, esimerkiksi huonekaluihin, valaisee kokoelman laatinut tuottaja, espoolainen designkauppias Antti J. Kallio.

Valituista kalusteista osa on tehty täysin alkuperäisiä vastaaviksi, osaan on tehty valmistusvaiheessa pieniä teknisiä parannuksia niin, että muoto ja yleisvaikutelma säilyvät.

– Monet esitellyistä tuotoksista on autuaasti unohdettu. Voi olla, että huonekalu on ollut edellä aikaansa, Kallio pohtii.

Vaikka kokoelmaan valituista kalusteista on tehty näyttely, Kallio korostaa kalusteiden merkitystä käyttöesineinä. Kalusteita valmistetaan tilauksesta.

– Kalusteet ovat hyvin tehtyjä ja kulutusta kestäviä. Samalla ne ovat itsenäisiä taideteoksia. Jokaisessa on harvinaista särmää, pidäteltyä voimaa ja omanarvontuntoa.

Kokoelmaa taustoitetaan myös uutuuskirjalla Suomalaisten mestareiden huonekalut – taustoja, tarinoita ja tunnelmia (Paasilinna 2011). Tekijöinä ovat Kallio ja Kari-Otso Nevaluoma.

Kirja tarjoaa mielenkiintoisen seikkailun unohdettujen muotoiluaarteiden parissa. Professori Aarnion assistenttina toimiva Kallio aloitti urakkansa sukeltamalla Aarnion Veikkolan-kodin arkistoihin. Kallio tutki lehtiä, taiteilijoiden elämäkertoja ja arkistoja.

– Olisi tuntunut täydelliseltä, jos olisin löytänyt presidentti Urho Kaleva Kekkosen suunnitteleman lypsyjakkaran.

Sellaista ei tullut vastaan, mutta paljon muuta. Paikkansa kokoelmassa ovat saaneet esimerkiksi Gallen-Kallelan Iris-jakkara, Sibeliuksen Ainola-kulmahylly ja Blomstedtin Kvartti-nojatuoli.

Sekä kirja että huonekalukokoelma tulevat olemaan esillä muotoiluvuoden 2012 alussa muun muassa Pariisissa.

Kokoelmaa esitellään Helsingissä keskeisellä paikalla myös designvuoden 2012 ajan. Paikka julkistetaan joulukuussa.

Modern Historic 1900 -näyttely Design Forumissa (Erottajankatu 7, Hki) 27.11. asti. Vapaa pääsy.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu