Kulttuuri

Lintsin Vekkulaan pääsee kierrokselle leffanäytöksessä Kino Tapiolassa

Vekkulan porrashaaste on jäänyt lähtemättömästi monen kävijän mieleen.

Mika Koivusalo

Vekkula elää yhä lukuisten Linnanmäellä käyneiden muistoissa ja espoolaisen Mika Koivusalon tekemässä dokumenttielokuvassa Vekkula The Movie. Nyt Mika Koivusalo järjestää maanantaina 11. marraskuuta kello 19 juhlanäytöksen elokuvasta Kino Tapiolassa (Mäntyviita 2). Vekkulan purkamisesta tulee kuluneeksi kaksi vuotta.

 

Kino Tapiolan Vekkula The Movie -näytös kestää noin 50 minuuttia ja sen alkukuvana nähdään Vuoristoradan kierros, jossa katsoja voi todella kokea olevansa junan kyydissä, ja Kotkot-junan kierros. Kotkot-juna kiersi Vekkulan talon ympäri.

Höysteenä on vielä teatterin aulaan koottu nostalginen kuvakavalkadi Vekkulasta. Kaikki kuvat ovat Mika Koivusalon ottamia.

Vekkula rakennettiin vuonna 1961 ja purettiin noin kaksi vuotta sitten. Koivusalon mukaan Vekkula oli Linnanmäen kolmanneksi vanhin laite, Vuoristoradan ja Karusellin jälkeen. Tilalle rakennettiin Taiga-vuoristorata.

 

Dokumentissa 11 henkilöä kertoo muistojaan Vekkulasta. Samalla elokuva tulee kertoneeksi muustakin Linnanmäen historiasta.

Mukana muistelemassa ovat Sari Aalto, Onerva Kantonen, Jaakko Kortekangas, Petri Laitinen, Pia Lönnqvist, Matteus Pentti, Anssi ja Kai Pietilä, Mika Tommola, Mato Valtonen sekä Hilkka-Liisa Vuori. Kertoja on Teppo Lampela.

Vekkula The Movie on kokonaan Mika Koivusalon tuotantoa ja sitä on esitetty yksittäisissä näytöksissä pääkaupunkiseudulla, Ilokuvafestivaalilla Mäntyharjulla ja Pohjanmaalla.

 

Näytökseen on vapaa pääsy, vapaaehtoinen pääsymaksu käteisellä.

Koivusalo on itse on avaamassa näytöksen. Hän kiiruhtaa paikalle Ylistarosta. Siellä Matin-Tupa -elokuvateatterissa järjestetään 8.–10. marraskuuta Filmiä ja valoa -elokuvafestivaali.

Yksi festivaalin elokuvista on Ylistarolaisia talvisodassa ja kotirintamalla. Se perustuu 1990-luvulla tehtyihin haastatteluihin, jotka on tallennettu VHS-nauhoille. Mika Koivusalo on leikannut elokuvan tästä aineistosta. Elokuvan tekijä ja ohjaaja Anssi Luoma, joka on koko Filmiä ja valoa -festivaalin moottori. Hänet on myös palkittu Sodankylä-palkinnolla muutama vuosi sitten.

– Se, että olen tehnyt omia elokuvia, on Matin-Tuvan ansiota. Ensimmäisen elokuvani tein traagisesti menehtyneestä urkuri Markku Ketolasta, kun tiesin, että minulla on paikka jossa dokumentin voi esittää, Mika Koivusalo kertoo.

Juttua on muokattu 8.11. kello 8.55 lisäämällä tieto Anssi Luoman roolista Ylistaron elokuvaelämässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vekkula elää muistoissa – Mika Koivusalo taltioi Vekkulan vaiheita elokuvaksi5.6.2018 08.20
Sekaisin karusellista – Mika Koivusalo teki dokumentin Linnanmäen vanhimmasta laitteesta10.6.2016 09.09
Omaperäinen elokuva – Linjan 195 kyytiin pääsee vielä kerran Kino Tapiolassa9.1.2018 19.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu