Puheenaihe

Aikuisen naisen koti on 45 neliön citymummola Leppävaarassa – "Tässä minulla on kaikki mitä tarvitsen"

Minulla on tässä kodissa kaikki mitä tarvitsen, Stina Åberg kiittelee.

Sini Pennanen

Teksti: Riikka Hollo

Stina Åberg on asunut lähes koko ikänsä Leppävaarassa.

Hän syntyi Åbergin huvilassa (nyk. Åbergin lastentalo) vuonna 1951. Talo tuli tytölle hyvin tutuksi, sillä sen omisti Stinan isoisä.

– Myös isäni ja äitini ovat tavanneet aikoinaan Leppävaarassa. Olen asunut täällä monessa paikassa, viimeisimpänä Armas Launiksen kadulla jopa 30 vuotta, kolmen poikani kanssa. Vuosina 1968 ja 1970 asuin hetkisen Helsingissä, mutta palasin Espooseen, Stina Åberg kertoo.

 

Kun Åbergin jo aikuiset pojat muuttivat omilleen, tuli uuden elämänvaiheen aika. Oli aika löytää pienempi aikuisen naisen asunto.

– Minulla oli asunnon osalta muutamia kriteerejä: asunnon tuli olla aivan uusi, sen tuli sijaita hyvien liikenneyhteyksien varrella, sillä työpaikkani oli Helsingin keskustassa ja katuosoitteen tuli olla lyhyt ja napakka. Kaikki muut toiveet toteutuivat muuttaessani vuonna 2005 nykyiseen kotiini, mutta osoitteeni on edelleen pitkä, Åberg nauraa.

 

Valoisa ja kompakti 45,5 neliön koti sijaitsee aivan kauppakeskus Sellon kupeessa. Åberg ihastui kotiinsa ensi näkemältä.

– Kun astuin sisään tyhjään asuntoon, tunsin heti olevani kotona. Tässä kodissa minulla on kaikki mitä tarvitsen. Ainoa ”turhake” on parveke, jota en käytä juuri lainkaan. Nautin sen sijaan taloyhtiömme upeasta pihasta ja pyöräilen paljon, hän juttelee.

Toimivat neliöt ja suuret ikkunat tekevätkin kodista todellisen tilaihmeen. Åberg karsi ennen muuttoa kaiken turhan tavaran. Tälläkin hetkellä kodin jokainen esine on harkittu ja niillä on oma tarinansa.

– Olen konmarittanut jo kauan ennen kuin siitä tuli muotia. On vapauttavaa, kun saa karsittua turhaa tavaraa elämästään ja säilyttää vain olennaisen. Tykkään käydä kirpputoreilla, mutta sieltäkin ostan vain tarpeeseen. Pidän vanhoista huonekaluista, mutta olen yhdistellyt niitä sopivasti uudempiin. Mitään varsinaista sisustusideologiaa minulla ei ole.

 

Kaksi lastenlasta vierailevat ”citymummolassa” aika ajoin. Asunto on osoittautunut toimivaksi myös yökyläilijöiden näkökulmasta. Avoin tila on helposti muunneltavissa erilaisiin tarpeisiin ja ruokapöydän ääreen mahtuu jatkopalan kanssa kaikki yhdeksän lähimmäistä.

– Leppävaaraan on tullut paljon taloja 15 vuoden aikana ja alueen palvelut lisääntyvät jatkuvasti. Sello, uimahalli, elokuvateatteri ja Sellosali ovat kaikki lähellä – ja käytän palveluja aktiivisesti. Kihlattuni asuu Iivisniemessä, ja sinnekin matkaan helposti polkupyörällä. Pyöräilin paljon töihin Helsingin keskustaan myös työelämässä ollessani. Nyt eläkkeellä fillaroinnista on tullut vielä enemmän harrastus ja hyppään pyörän selkään aina kun mahdollista, Åberg summaa.

Hän istuu usein keinutuolissaan ja nauttii kodin rauhasta.

– Omannäköinen koti on minulle kaikki kaikessa ja nautin joka hetkestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Koti kuin karkki – lapsiperhe remontoi 90-luvun puutalon Kauniaisissa27.10.2019 08.00
Kuvat: Kasvihuone muuttui ekokodiksi Kirkkonummella – "Talossamme kaikki on mietitty ekologisten arvojen pohjalta"13.10.2019 08.00
Espoolainen lapsiperhe muutti uudesta pakettitalosta vanhaan kyläkauppaan – "Tehtävämme on pitää huolta, että talo säilyy tällä mäellä"8.9.2019 07.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu