Puheenaihe

Jorvissa edessä rakentamisen vuodet: 225 miljoonan euron uudisrakennuksen suunnittelu etenee, lastenosasto puretaan, leikkausosasto remontoidaan

Jorvin kampuksella pyritään tulevina vuosina eroon matalista rakennuksista. Uusi vuodeosastorakennus tulee lastentautien erillisrakennuksen paikalle.

Klaus Nurmi

Jorvin sairaalan kokonaan uuden vuodeosastorakennuksen rakentamishanke etenee aikataulussa.

Nykyiset vuodeosastotornit korvaava uudisrakennus rakennetaan lastentautien matalien erillisrakennusten paikalle. Rakentamisen on tarkoitus alkaa 2020-luvun alussa.

– Olemme jo hyvässä vaiheessa ja aikataulu pitää, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) hankejohtaja Raija Malmström.

Hankeselvitys valmistui tänä syksynä ja Husin hallitus käsittelee sitä joulukuussa. Sen jälkeen käynnistyy varsinainen hankesuunnittelu.

Uusi vuodeosastorakennus maksaa 225 miljoonaa euroa ja se on tarkoitus ottaa käyttöön 2025.

Nykyiset vuodeosastotornit ovat huonokuntoisia ja siksi uutta rakennusta on kiirehditty.

– Hanke edistyy toivotulla tavalla. Jos vanhoja vuodeosastoja päästetään liiaksi rapistumaan, niissä on tehtävä väliaikaisia korjauksia ja se on taas kallista, Malmström selvittää.

 

Suuria osastoja ja yhden hengen huoneita sisältävä uudisrakennus on Husin suurin investointi Jorvin sairaalaan lähivuosina. Toiseksi suurin on leikkausosaston 44 miljoonaa euroa maksava peruskorjaus.

Seitsemän leikkaussalin lyhythoitoinen kirurgia -yksikkö (lyhki) on jo otettu käyttöön ja varsinaisten leikkaussalien eli kantaleikkausosaston saneeraus alkaa ensi keväänä.

Leikkaussalien alapuolelle sijoittuu muun muassa laboratorion ja sydänaseman tiloja.

Saneeraus valmistuu 2023 tai aiemmin, arvelee Malmström.

– Peruskorjaus piti alun perin tehdä kahdessa osassa, mutta se toteutetaankin yhdessä vaiheessa.

Lyhkin tiloja käytetään töiden ajan raskaamman kirurgian tarpeisiin.

Peruskorjauksen jälkeen Jorvissa on 20 leikkaussalia. Uusia ja moderneja, kehaisee Malmström.

 

Matalista rakennuksista Jorvin kampuksella on hankejohtajan mukaan tärkeää päästä eroon.

Peruskorjattavia tiloja alueella riittää, mutta niitä kiireellisempää on turhan matalien rakennusten poistaminen.

– Haemme parhaillaan asemakaavan muutosta, että saamme riittävästi korkeutta tuleville rakennuksille. Tavoitteena on sama räystäskorkeus Espoon sairaalan kanssa.

Tulevat rakentamiset lisäävät myös väistötilojen tarvetta. Malmström kuvaa Jorvin kampusta isoksi palapeliksi, jossa toimintoja on siirreltävä toisiin tiloihin. Toiminnan on silti pyörittävä koko ajan.

Uuden vuodeosastorakennuksen valmistuminen vie vuosia ja vuodeosastotornit jatkavat siihen asti. Sen jälkeen niitä voidaan hyödyntää väistötiloina esimerkiksi kun psykiatrian osastolle rakennetaan uudet tilat.

– Myöhemmin päätetään, puretaanko tornit vai peruskorjataanko ne.

 

Espoolle Jorvin hankkeiden eteneminen on merkittävää, muistuttaa Espoon kaupunginvaltuutettu ja Husin hallituksen jäsen Marika Niemi (kok.).

– Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteistyö voi tiivistyä.

Jorvin sijaintia Niemi pitää ihanteellisena, sillä sairaala palvelee koko läntistä Uuttamaata. Hän ja 57 muuta valtuutettua tekivätkin viime vuonna valtuustoaloitteen, että Jorvin maankäytössä on huomioitava sairaalan toimintojen laajentamismahdollisuudet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tyly loppu 40 vuoden toiminnalle: Hus kilpailutti henkilökunnan ulos Jorvin sairaalakahviosta – "Vetoomuksiimme ei reagoitu millään tavalla"30.5.2018 06.45
Jorvin synnytykset siirtyvät Espoon uuteen sairaalaan – yhä useampi äiti tai perhe saa jatkossa oman huoneen2.10.2017 12.50
Jorviin kaavaillaan uudisrakennusta – "Potilastorneja ei kannata peruskorjata"9.4.2018 19.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu