Puheenaihe

80 ikävuoden ikäkuilu kaventui – Viherlaakson koululaiset pääsivät haastattelemaan sodan kokeneita

Maisa Mäntykallio ja Iiris Virtanen saivat Suomen sodan historiaan uutta näkökulmaa haastattelemalla sodan kokeneita henkilöitä.

Anniina Virtanen

Milloin teidät kutsuttiin palvelukseen? Oliko vaikeaa lähteä sotimaan? Mitä tuntemuksia sodan alkaminen herätti?

Muun muassa tällaisia kysymyksiä Viherlaakson yläkoululaiset kyselivät sotaveteraaneilta, lotalta ja sotaorvolta. Jo viime keväänä aloitettu projekti päättyi nyt videoiden julkistamistilaisuuteen. Viherlaakson yläkoululaiset toteuttivat viisi 10–20 minuutin mittaista videota, jonka he ovat itse suunnitelleet, kuvanneet ja editoineet.

 

Kuvataidepainotteisella luokalla olevat yhdeksäsluokkalaiset Maisa Mäntykallio ja Iiris Virtanen olivat hyvin kiinnostuneita projektista ja ilmoittautuivat vapaaehtoisiksi haastattelijoiksi.

– Haastateltavat kertoivat asioita, joita ei historiankirjoista löytyisi. Ne olivat paljon henkilökohtaisempia tarinoita, Virtanen pohtii.

– Onhan se eri asia kuin lukea historian kirjasta Suomen sodista tai kuunnella opettajan luentoa. Siitä tulee voimakkaammin tunne, että se on oikeasti tapahtunut, Mäntykallio kertoo.

Oppilaat yhdessä suunnittelivat yhdessä kysymyksiä.

– Totta kai historianopettajalla oli joitakin kysymyksiä, jotka meidän oli ehdottomasti kysyttävä, Mäntykallio sanoo.

 

Videot julkaistaan Sotaveteraaniliiton nettisivuilla ja sitä kautta jaetaan sotaveteraanipiireille. Videot myös jaetaan historianopettajien käyttöön.

– Näitä lyhyitä spiikkejä voidaan Suomen historian opetukseen liittyen käyttää. Ainakin Uudellamaalla ja miksei laajemminkin, projektin liikkeellepanija komentaja Jukka Alavillamo kertoo.

Alavillamo ja Viherlaakson koulun rehtori Mikko Leppänen puhuivat siitä, kuinka nyt alkaa olla viimeiset hetket toteuttaa projekti, jossa veteraani ja koululainen kohtaavat.

– Monilla 2000-luvun alussa syntyneillä ei välttämättä ole omakohtaista kontaktia sodassa olleisiin oman suvun sisällä, Alavillamo toteaa.

Iiris Virtasella ja Maisa Mäntykalliolla on isovanhempia, jotka ovat olleet rintamalla tai sotalapsina.

Rehtori Leppänen mainitsee, että nuorten ja veteraanien välillä on jopa 80 vuotta ikäeroa.

– Tällainen yhteys on erittäin arvokas. Toivon, että hekin välittää kokemustaan ja sanomaa jossain kohdassa lapsilleen, että tällainen sukupolvien välinen kuilu edelleen liukenisi, Leppänen sanoo.

 

Yliluutnantti Olavi Matilainen, 97, on tottunut kertomaan jatkosodan aikaisista kokemuksistaan muille. Hän on iloinen siitä, että nykynuoret ovat kiinnostuneita Suomen sotahistoriasta ja ovat isänmaallisia.

Yksi opettavainen tarina jäi Iiris Virtasen mieleen haastatteluista. Oppilaat kysyivät Matilaiselta, mikä on sodan jälkeisessä elämässä ollut hienoin hetki.

Matilainen kertoi työprojektista Venäjällä noin 15 vuotta sodan jälkeen. Siellä hän tapasi venäläisen miehen, jonka kanssa tuli keskusteltua ystävälliseen sävyyn iltapalapöydän ääressä. Venäläinen alkoi kysellä Matilaiselta, milloin ja missä päin hän on ollut sotimassa. Paikka tarkentui Syvärin hiekkasaarelle lähelle Laatokan rantaa.

– Kerroin, että minulla oli tulenjohtopaikka joessa olevassa pikkuisessa hiekkasaaressa. Sitten tuli pieni hiljaisuus. Hän kertoi olleensa joen toisella puolella vastapäätä saarta. Minä ammuin 122 millisellä tykillä ja hän 7,62 millisellä konekiväärillä.

– Hän oli niin liikuttunut siitä tilanteesta, että kaksi vihollista tapaavat tämmöisessä pöydässä. Opetus on, että me voimme olla vihollisia, kun käsketään. Mutta kun olemme tavallisia ihmisiä, olemme ystäviä, Matilainen päättää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Espoolainen Eino Luostarinen, 93, olisi voinut ampua Adolf Hitlerin vahingossa – onko tässä sota-ajan erikoisin kokemus?14.9.2019 07.00
Espoo jakoi viimeiset veteraanimitalit – "Tuntuu mahtavalta, jää jälkipolvillekin muisto"19.6.2018 13.15
"Sota ei ollut vain sankaritarinaa" – Tässä on Suomen viimeinen sodan kokenut kenraali27.4.2017 06.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu