Kulttuuri

Virpi Pekkalalla on aina joulu – jokainen taiteilijan piirtämä joulutonttu ja enkeli on erilainen persoona

Virpi Pekkala on kehittänyt oman tekniikan, jolla hän tekee joulutontut.

Anneli Tuominen-Halomo

Joulusauna, joululaulut ja lumiukko ovat aiheina espoolaisen Virpi Pekkalan piirtämissä tämän vuoden joulupostimerkeissä. Niiden lisäksi hän on piirtänyt tälle vuodelle 19 erilaista joulukorttia. Se on enemmän kuin koskaan aiemmin Pekkalan 40-vuotisen uran aikana.

– Olen tonttuillut koko vuoden, Virpi Pekkala nauraa.

5674086-n.jpg

Joulusauna on olennainen osa jouluperinteitä ja siksi tonttujen joulusauna on oivallinen aihe postimerkkiin. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo

 

Tampereen Vapriikissa sijaitsevassa Postimuseossa on meneillään Virpi Pekkalan joulu -pienoisnäyttely. Näyttelyä varten Pekkala on rakentanut nukkeja joulupostimerkeissä ja -korteissa seikkailevista hahmoista.

– Esimerkiksi vuoden 2003 joulupostimerkissä on piparipeltiä kantava tonttutyttö. Näyttelyyn se sai seurakseen pipareita leipovan tontun ja toisen, joka kompuroi piparitarjottimen kanssa.

 

Vuoden 2019 joulupostimerkit Virpi Pekkala piirsi jo viime vuonna.

– Toiveena oli, että korttien aiheena olisi jotain aineetonta jouluun liittyvää, koska kaikilla ei ole varaa joululahjoihin, Virpi Pekkala sanoo.

– Aloin miettiä, mitkä jouluun liittyvät asiat ovat ihmisille tärkeitä. Siitä päädyin joulusaunaan, joululauluihin ja lumiukkoon.

Lumiukko-merkissä taivaalla loimottavat revontulet ja kaksi pupua istuu ihailemassa – ei revontulia, vaan lumiukon komeaa porkkananenää. Merkkiä voi hyvin käyttää vielä joulun jälkeenkin.

5674096-n.jpg

Ah, piparien tuoksu kuuluu jouluun. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo

 

Joulukortit puolestaan syntyivät keväällä. Pekkalan piirtämiä postikortteja on vuosien mittaan syntynyt yli kaksi tuhatta.

– Niitä vaan tulee. Kun piirrän, keksin myös tarinaa, Virpi Pekkala sanoo.

– Saan ideoita, kun selaan lehtiä tai tarkkailen ihmisiä ja heidän tapaansa toimia. Voin napata aiheen myös muoti-ilmiöstä, kuten jouluovesta, hän tarkentaa.

Virpi Pekkalan joulukuvasto sisältääkin perinteisiä joulun aiheita. Tontut ovat hänelle kaikkein rakkaimpia hahmoja. Hän on piirtänyt tonttuja uransa alusta asti eikä sen muoto ole juurikaan muuttunut.

Iloisenpunaiset, nauravaiset joulutontut nostattavat hymyn huulille. Enkelit, jotka ovat usein suojelusenkelin hahmossa, lämmittävät myös mieltä.

Joulupukkia ei Virpi Pekkalan piirtämissä joulukorteissa ole juuri koskaan. Se johtuu siitä, että joulupukin pitäisi aina olla saman näköinen, mutta kaikki joulutontut voi piirtää eri näköisiksi persooniksi.

Jokaisella Pekkalan piirtämällä joulukortilla on oma nimi. Nimeen liittyy usein kuvaava sanaleikki tai pieni pila.

Yksi tämän vuoden korteista on nimeltään Sohvaperunoita. Siinä televisiota katsovat tontut ovat simahtaneet sohvalle.

5675092-n.jpg

Tämä tonttutyttö on yhdessä tämänvuotisessa joulukortissa. Kantapään kutominen on vaikeaa. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo

 

 

Marraskuussa korttitaiteilijalla on varmaan aikaa pitää lomaa? Ei suinkaan. Virpi Pekkala on pitkin syksyä rakentanut enkeli- ja tonttunukkeja. Taiteilija on kehittänyt hahmojen valmistamiseen oman tekniikan, ja niihin tarvitaan das-massaa, rautalangasta muovailtava runko ja kangasta.

Ideat syntyvät ja jalostuvat tehdessä. Jokainen nukke on eri kokoinen ja eri näköinen, mutta juuri sen näköinen, kuin Pekkala on kortteihin piirtänyt.

– Nytkin minulla on monta nukkea kuivumassa. Aion antaa niitä joululahjoiksi. Minulle tulee vieroitusoireita, jos en tee tonttuja, taiteilija nauraa.

Toisinaan Virpi Pekkala hyödyntää myös valmista materiaalia. Joulukoristeiden alennusmyynnistä löytyi pieni viulu ja sello, joita tontut nyt soittavat.

5674093-n.jpg

Hoosianna! Kuva: Anneli Tuominen-Halomo

 

 

Virpi Pekkala on kuvittanut myös lastenkirjoja, joulukalentereita, paperikasseja, lautasliinoja, pakettikortteja, tauluja, pöytäkoristeita ja paljon muuta. Myös vuoden 2003 joulupostimerkit ovat Pekkalan käsialaa.

Kortteja ja tonttuja

Jouluinen näyttely Kampissa

Virpi Pekkalan joulukortteja ja nukkeja on nähtävillä 27. joulukuuta asti Kampin Palvelukeskuksessa, Salomoninkatu 21 B.

Aulantilan vitriiniin on koottu Virpi Pekkalan joulukortteja ja noin 30 niihin liittyvää nukkea, muun muassa Hoosiannaa laulavat enkelit.

Virpi Pekkalan joulu -pienoisnäyttely on esillä Tampereen Vapriikissa jatkuu 12. tammikuuta 2020 saakka. Vapriikki sijaitsee osoitteessa Alaverstaanraitti 5.

Virpi Pekkala on piirtämässä Tapiolan Akateemisessa kirjakaupassa 7. joulukuuta kello 12–14.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Joulukortin Päivä tuo Sellon kirjastoon Espoo-korttien näyttelyn ja myyntitapahtuman26.11.2019 13.47
Sopu Posti-riidassa syntyi lopultakin – lakko päättyy välittömästi27.11.2019 10.18
Posti lupaa: Joulupostin kortit ja paketit ehtivät perille ajoissa ennen joulua27.11.2019 11.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu