Kulttuuri

Historian havinaa viululla ja kanteleella – kolme erilaista konserttia ateljeetalossa Soukassa

Arja Kastinen on työskennellyt valtion 5-vuotinen taiteilija-apurahan turvin vuoden 2018 alusta alkaen. Hän tuntee karjalaisen kanteletradition.

Anneli Tuominen-Halomo

Kauko Räsäsen ateljeetalosäätiö järjestää kolme hienoa ja hyvin erilaista varainkeruukonserttia Soukassa Kauko Räsäsen entisessä ateljeessa Oppilaantie 2:ssa.

Konserttisarjan aloittaa lauantaina 7. joulukuuta Trio V. Runttu Petit Poéme -konsertillaan. Trion muodostavat Elisa Rusi-Matero (viulu), Matleena Vehmaa (alttoviulu) ja Kristiina Junttu (piano). Kello 18 alkavan konsertin ohjelmassa on Šostakovitšin, Hermend-Bonnalin ja Bruchin säveltämää kamarimusiikkia.

Torstaina 12. joulukuuta kello 19 on vuorossa shamaaniviulisti Tuomas Rounakari. Hän on viulisti, säveltäjä ja etnomusikologi, joka on perehtynyt syvällisesti arktisten kansojen rituaalisen musiikin maailmaan. Hän on erikoistunut myös karjalaisiin itkuvirsiin.

Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen mukaan Rounakari on tutkinut suomalais-ugrilaisten ja arktisten alueiden kansojen rituaalista musiikkia yli 20 vuoden ajan. Hän on tehnyt sekä tutkimuksellista kenttätyötä että taiteellista yhteistyötä hantien parissa Siperiassa.

Vuodesta 2012 lähtien Rounakari on ollut folk-metal yhtye Korpiklaanin viulisti.

Arja Kastisen musiikki pohjautuu vuosisatoja vanhaan kanteleensoittoperinteeseen. Hän esiintyy kanteleineen ateljeekodissa perjantaina 13. joulukuuta kello 19.

Osa esityksessä käytetyistä soittimista on tarkkoja tai muunneltuja kopioita 5–5 -kielisistä museokanteleista.

– Konserttien yhteydessä on mahdollisuus tutustua taiteilijataloon ja sen historiaan, pihan "patsaspuistoon" ja talon pieneen, ainutlaatuiseen museoon, jossa on esillä maalausten lisäksi kaikki kuvanveistäjä Kauko Räsäsen suunnittelemat mitalit, Kauko Räsäsen tytär ja Ateljeetalosäätiön hallitukseen kuuluva Leena Arnould kertoo.

Ateljeetalossa on esillä myös Upi Anttilan teoksia ja Leena Arnouldin maalauksia.

Koska ateljeehen mahtuu vain 30–35 vierasta per konsertti, liput kannattaa varata osoitteesta [email protected] Liput maksavat 25 euroa.

Pääsymaksuun sisältyy kahvitarjoilu pienten herkkujen kera.

Kuvanveistäjä Kauko Räsänen ja hänen ensimmäinen vaimonsa Anna Räsänen aloittivat ateljeetalon rakentamisen vuonna 1961. Kauko Räsänen laajensi sitä useaan otteeseen. Talossa on työskentely- ja asuintiloja, joita vuokrataan edullisesti taiteilijoille.

Ateljeetalo on nyt sen ikäinen, että se on peruskorjauksen tarpeessa. Konserteilla rahoitetaan välttämättömiä korjauksia.

Konserttien järjestämistä tukee Espoon kaupunki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu