Kulttuuri

Myytit saivat värikkään ilmeen Oili Mäen töissä - katso video

Professori Oili Mäki tunnetaan tekstiilitöistään, erityisesti kuvakudoksista ja ryijyistä, joissa hän suosi myyttisiä teemoja. Mäen tekemiä tekstiilejä on useissa julkisissa rakennuksissa sekä kirkoissa. Arkistokuvassa Oili Mäki tutkii kuvakudoksia ja ryijyjä Espoon ateljeessaan.

Oili Mäki -museon arkisto

Värikylläiset kuvakudokset ja ryijyt ovat tekstiilitaiteilija, professori Oili Mäen (1925–2011) tunnetuimpia töitä. Mäki suosi töissään myyttisiä teemoja. Ne saattoivat saada aiheensa esimerkiksi Kalevalasta tai Raamatusta.

Mäki suunnitteli useita kirkkotekstiilejä. Kangasmalleja hän teki kotimaisille ja muutamille ulkomaisille kangastehtaille. Taiteilija julkaisi useita runoteoksia ja muuta kirjallisuutta.

– Merkittävimpänä saavutuksena voidaan pitää Mäen kalevalaisen Maailmojen synty -kuvakudoksen sijoittamista YK:n Geneven Kansojen palatsiin vuonna 1974, kertoo hallituksen puheenjohtaja One Tirkkonen Oili Mäki -museosta.

Mäen taiteilijanura sai alkunsa lokakuussa 1961, kun hän järjesti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Strindbergin taidesalongissa. Esillä oli Mäen tekemiä ryijyjä ja kuvakudoksia. Päätöinä olivat Kansallisoopperaan sijoitettu Härkä-kuvakudos sekä Alasimet-ryijy.

– Taiteilijan suurikokoisia kuvakudoksia on myös Suomen eduskunnan ja Suomen Pankin tiloissa, Tirkkonen lisää.

Kirkkotekstiileillä oli iso osuus Mäen tuotannossa. Hänen tekemiään alttaritauluja tai muita kirkkotekstiilejä on ollut esimerkiksi Korsossa, Hangossa, Munkkivuoressa ja Munkkiniemessä.

Mäen käsialaa ovat olleet myös Karakallion kappeliin 1974 valmistuneet alttaritaulu ja vihkiryijy sekä Espoonlahden kirkon vuonna 1980 valmistuneet kirkkotekstiilit.

Espooseen Mäki muutti 1950-luvun puolivälissä. Ensimmäinen oma taidestudio ja -kutomo valmistui 1967. Runsaat kymmenen vuotta myöhemmin Mäki perusti Kalevalaisen museosäätiön. Pysyvä taidemuseo Mäen töille valmistui 1983 Laajalahteen.

 

Mäki oli viimeiseen asti elämänhaluinen.”

Taiteilijan viimeisiä toiveita oli, että hänen nimeään kantava museosäätiö järjestäisi 50-vuotisen taiteilijauran kunniaksi näyttelyn loppusyksystä.

 

–– Mäki oli viimeiseen asti elämänhaluinen. Vielä kuluneena kesänä hän sai voimaa ajatuksesta osallistua henkilökohtaisesti näyttelyn avajaisiin. Mäki kuitenkin menehtyi vaikeaan sairauteen 25. elokuuta. Hänen viimeinen maalauksensa jäi kesken.

Kolmena sunnuntaina järjestettävässä näyttelyssä on esillä kuvakudoksia, ryijyjä, maalauksia, muotoja sekä kangasmalleja.

Kun elämä antoi minulle värit – Oili Mäen 50-vuotisen taiteilijauran juhlanäyttely Oili Mäki -museossa (Äyräpääntie 14, Espoo) su 27.11., su 4.12. ja su 11.12. klo 10–14. Vapaa pääsy.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu