Kulttuuri

Eletty elämä heijastuu Pirkko Mäkelä-Haapalinnan taiteeseen

Erilaisten ja eri kokoisten teosten tekeminen on osa Pirkko Mäkelä-Haapalinnan persoonaa.

Anneli Tuominen-Halomo

Elämän hauraus ja kauneus on teema, joka on viime aikoina ohjannut kuvataiteilija Pirkko Mäkelä-Haapalinnan työskentelyä. Sama teema on heijastunut sekä maalauksiin että installaatioihin.

Taiteilija on tehnyt suurimman osan nyt Galleria Aarnissa Kauppakeskus Sellossa meneillään olevan Vita Fragile -näyttelyn yli 30 teoksesta tänä vuonna.

– Minulla oli tammikuussa näyttely Lapin yliopiston galleriassa ja kun sain näyttelyajan Galleria Aarniin, saman teeman työstämisen jatkaminen tuntui luonnolliselta, Mäkelä-Haapalinna kertoo.

 

Kokemukset elämän hauraudesta johtuu surusta, jota taiteilija on kokenut omassa elämässään. Hän on menettänyt melko lyhyen ajan sisällä sekä isänsä että äitinsä.

– Toimin äidin omaishoitajana ja saattohoitajana ja se heijastuu taiteeseeni.

– Ne ovat ydinkokemuksia, joista olen äärimmäisen kiitollinen. Ne tulevat vaikuttamaan minuun lopun elämääni ja siihen, miten teen taidetta.

Ihmisenä olemisen syvyys ja olemisen rajallisuus kiinnostavat Pirkko Mäkelä-Haapalinnaa. Hän haluaa puhutella ihmisiä ja viedä heidät taiteellaan näiden kysymysten äärelle.

Kun suru oli akuuteimmillaan, taiteilija pystyi kuvaamaan sitä pelkästään abstraktisti. Vähitellen ilmaisu muuttui symbolisemmaksi.

– Suru ei ole synkkyyttä, vaan kodittomaksi jäänyttä rakkautta.

 

5684379-n.jpg

Erilaisten ja eri kokoisten teosten tekeminen on osa Pirkko Mäkelä-Haapalinnan persoonaa. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo

 

 

Galleria Aarnin näyttelyssä on maalausten lisäksi Pirkko Mäkelä-Haapalinnan käsitetaidetta, muun muassa kynttilä, jota on poltettu molemmista päistä. Teoksen nimi on Ruuhkavuodet.

– Installaatioiden ideat syntyvät öisin. Saatan herätä aamuyöllä ja bing – idea on siinä.

Eletty elämä on Mäkelä-Haapalinnan tärkein inspiraation lähde.

– Maalaan ymmärtääkseni. On asioita, joita en ymmärrä, mutta kun ne tulevat ulos maalaten, alan ymmärtää.

– Minua ajaa eteenpäin myös huoli huomisesta. Huoli toimeentulosta tai huoli ympäristön tilasta.

 

5684380-n.jpg

Elämän kauneus ja hauraus ovat ohjanneet Pirkko Mäkelä-Haapalinnan työskentelyä. Katsoja näkee ja kokee teokset eri tavoin. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo

 

 

Pirkko Mäkelä-Haapalinna on paluumuuttaja, joka asuu ja työskentelee Kemijärvellä. Hän osallistuu ahkerasti näyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla, etenkin Ranskassa ja USAssa.

– Elämä siellä on aika eristäytynyttä. Toisaalta se on hyväkin, koska kaipaan rauhaa ja yksinäisyyttä. Rovaniemellä on taiteilijayhteisö, mutta sinnekin on matkaa 100 kilometriä.

 

Ulkomailla Pirkko Mäkelä-Haapalinnan pastellimaalaukset ovat saaneet useita kansainvälisiä palkintoja. Viimeisin niistä on kolmas palkinto 7. kansainvälisessä pastellibiennaalissa, Nowy Sączissa, Puolassa viime vuonna.

Viime vuodelta on myös kolmas palkinto kansainvälisessä Pastel d´Opale pastellibiennaalissa Ranskassa. Tänä vuonna hän voitti ensimmäisen palkinnon abstrakti-sarjassa kansainvälisessä Pastel 100 20th Annual Competitionissa USAssa.

 

– Syksyllä 2020 osallistun ryhmänäyttelyyn Normandiassa, jonne on kutsuttu 40 taiteilijaa. Näyttely järjestetään kulttuurikeskukseksi muutetussa entisessä luostarissa.

Pirkko Mäkelä-Haapalinna on Taidemaalariliiton kokelasjäsen ja Lapin taiteilijaseuran hallituksessa sekä Pastel Society of American jäsen.

Suomen kulttuurirahaston Lapin rahasto myönsi hänelle yksivuotisen työskentelyapurahan vuonna 2016. Tänä syksynä hänet valittiin toteuttamaan Rovaniemen kaupungin tilaustyö Aaltorannan palvelukotiin.

 

Vita Fragile -näyttely jatkuu 21. joulukuuta asti. Galleria Aarni toimii kauppakeskus Sellon kolmannessa kerroksessa (Leppävaarankatu 3-9), Tokmannin naapurissa. Galleria on avoinna tiistaista perjantaihin kello 12–20 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12–16. Vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pirkko Mäkelä-Haapalinna aistii ajan erilaisen kulun11.1.2017 14.33
Leppävaaraan muuttanut Galleria Aarni täydentää kauppakeskus Sellon palveluita10.8.2019 07.00
Lisää tilaa taiteelle – Galleria Aarni ja Taidelainaamo muuttavat kesällä Selloon9.4.2019 19.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu