Kulttuuri

KaMuNi-kolmikolta toinen kirja: Novelleissa on vauhtia, huumoria ja optimismia

Roope Kankare, Sampo Mustonen ja Jalo Niinikangas uudistivat ilmaisunsa afarismeista novelleiksi. Kolmikkoa yhdistää samankaltainen huumori ja taiteellinen näkemys.

Anneli Tuominen-Halomo

"Hyvä joukkue on enemmän kuin yksilöidensä summa." Tiimiviisaus. Edellä oleva elämänviisaus on poimittu kolmen yläkoululaisen Roope Kankaren, Sampo Mustosen ja Jalo Niinikankaan aforismikokoelmasta KaMuNi 354 elämänviisautta (Enostone kustannus 2016).

Kolmen nuoren joukkue toimii niin hyvin, että nyt, kolme vuotta myöhemmin, he ovat julkaisseet toisen kirjan: Puuhamiesten maihinnousu (Enostone kustannus). Tällä välin steinerkoululaisista on varttunut Tapiolan lukion toisen vuosikurssin opiskelijoita ja aforismit ovat venyneet novelleiksi.

Pojat innostuivat kirjailijan työstä niin paljon, että toisen aforismikirjan käsikirjoitus oli jo pitkällä. Sitä ei kuitenkaan koskaan julkaistu. Kun Enostone kustannus teki sukupolvenvaihdoksen, kustantaja alkoi johdattaa heitä kirjoittamaan novelleja.

Uudessa teoksessa KaMuNismi saa uusia ulottuvuuksia, ja Mustonen, Kankare ja Niinikangas antavat kyytiä lapsuutensa suosikkihahmoille, jotka joutuvat outoihin seikkailuihin. Puuha-Petessä ja Nuuskamiekkosessa on jotain tuttua. Jalkapallolta ja jääkiekoltakaan ei voi välttyä. KaMuNit päätyvät myös seikkailemaan mauton kanssa. Niinikankaan reppukin on tärkeässä roolissa.

Huumori ja optimismi ovat KaMuNismin olennaisia piirteitä.

Kirjoittajien itsensä mukaan Puuhamiesten maihinnousu on Netflix-paperimuodossa eli teos, jolla saadaan nuoret miehet lukemaan. Kirjoittaminen ei ollut vaikeaa, koska heidän taiteellinen suuntauksensa on aika samanlainen. Kirjoitusprosessin aikana kaikki kolme olivat samassa paikassa: Yksi kirjoitti ja sitten tekstiä työstettiin yhdessä.

– Ideat eivät loppuneet, mutta välillä oli vaikea ryhtyä työhön, Sampo tunnustaa.

Jalon mielestä taiteellisuus pääsi välillä liikaakin valloilleen. Lauseista tuli tosi pitkiä, ja kustantaja halusi, että ne pilkotaan.

Kirjan valmistumiselle ei ollut tiukkaa deadlinea, joten nuoret kirjailijat saivat rauhassa kypsytellä tekstiä. Puuhamiesten maihinnousu julkaistiin Turun kirjamessuilla.

– Kirjoitusinto iski silloin kun ei pitäisi, esimerkiksi ruotsintunnilla, Roope virnistää.

– Suurin osa kirjasta tuli kirjoitettua 9-luokalla ja lukion alussa. Loppu on ollut tekstin jalostusta, Sampo selvittää.

– Kukaan ei ole perfektionisti koulun suhteen, Jalo lisää.

KaMuNi 354 elämänviisautta sai hyvää palautetta. Se ei poikien mukaan johtunut niinkään kirjan sisällöstä vaan kirjoittajien iästä ja siitä, että se ylipäätään on olemassa.

Novellien kirjoittaminen oli haastavampaa. Se oli hieno hetki, kun kirja tuli painosta.

– Olen lukenut novellikirjaa muutamilla tunneilla voidakseni näyttää, mitä luen, Roope kertoo markkinointikikastaan.

– Lukiossa reaktiot ovat erilaisia. Yläasteella kysyttiin, että oletteko oikeasti julkaisseet kirjan ja saaneet paljon rahaa. Lukiossa ymmärretään, ettei kirjoista saa hirveästi rahaa, Jalo ja Sampo miettivät.

Tuleeko kirjoja lisää?

– Ehkä, kolmikko vastaa. Ehkä ensi vuosikymmenellä. KaMuNismi on maailmankuva, joka voi tuottaa vaikka mitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kolmen nuoren vitsi kasvoi kirjaksi, jossa on yli 300 viisasta ajatusta25.9.2016 18.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu