Ruoka

Raakakakku on ravinteikas vaihtoehto joulun kermakakulle – kun huomioit pari asiaa, komeus ei lässähdä vuoasta irroitettaessa

Jouluinen raakakakakku maistuu piparilta.

Marko Kauko

Ruoka on parhaimmillaan silloin, kun se on sekä ravitsevaa että iloa ja nautintoa tuottavaa. Tähän ideaan kiteytyy se, miksi jyväskyläläiset Jasmine Ollgren, 25, ja Henna Pirinen, 24, valmistavat raakakakkuja työkseen.

Molemmilla naisilla on samantapainen tausta, johon liittyy tavoitteellista urheilua ja tiukkoja ruokavalioita sekä Pirisellä myös useita ruoka-aineallergioita. He tutustuivat raakaleivontaan muutama vuosi sitten ja ihastuivat.

– Etsin parempia vaihtoehtoja valkoiselle sokerille ja vehnäjauhoille. Raakakakut valmistetaan ravinteikkaista raaka-aineista, mutta ne ovat samalla herkullisia, Ollgren perustelee.

 

Ammatti raakakakuista syntyi viime keväänä, kun Ollgren ja kaksi hänen ystäväänsä perustivat Raw Intola -ravintolan. Se myi viime kesänä raakakakkuja, smoothieita ja salaatteja pakettiautosta Jyväskylässä ja monissa kesätapahtumissa.

Syksyn tullen auto laitettiin talviteloille, mutta raakakakkujen teko jatkui. Pirinen liittyi yritykseen mukaan tänä syksynä.

Valikoimissa on tällä hetkellä kymmenkunta erilaista raakakakkua, jota naiset tekevät myyntiin kahteen kahvilaan sekä asiakkaille tilauksesta.

– Otamme inspiraatiota satokauden kalenterista. Myös suomalaiset marjat ja villiyrtit ovat meille tärkeitä.

– Suosimme luomua ja lähellä tuotettuja raaka-aineita aina, kun se on mahdollista.

 

Raakaleivonnassa käytetään raaka-aineita ja valmistusmenetelmiä, joissa lämpötila ei nouse yli 42 asteen. Raakaleivonnaisia ei paisteta uunissa, vaan ne valmistuvat jääkaapissa tai pakastimessa.

Raakaleivonnaisissa ei ole valkoista sokeria, gluteenipitoisia viljatuotteita tai maitoa. Ne korvataan muun muassa pähkinöillä, taateleilla, marjoilla, kookosmaidolla ja -öljyllä sekä kaakaovoilla.

– Moni luulee virheellisesti, että raakakakuissa on aina pähkinöitä. Niiden sijasta kakun pohjassa voidaan käyttää esimerkiksi kaurajauhoja, kookoshiutaleita tai kaakaonibsejä eli -rouhetta, Ollgren ja Pirinen sanovat.

 

5691894-n.jpg

Syöminen ei saa olla pelkkää suorittamista, vaan herkuttelullekin on paikkansa, tuumaavat Jasmine Ollgren (vas.) ja Henna Pirinen. Kuva: Marko Kauko

 

Vaikka monet raakakakkujen raaka-aineista ovat terveellisiä, mitään kevyttuotteita raakakakut eivät ole. Raakaleivonnaisten makeus saadaan esimerkiksi taateleista, hunajasta tai kookossokerista. Rasvoina ja sidosaineena käytetään kylmäpuristettua kookosöljyä ja kaakaovoita.

Toisaalta tuhtia raakakakkua ei syödä lautasellista – pieni makupala riittää.

 

Raakaleivonnaisissa on omat niksinsä, jotka on hyvä tietää ennen leipomaan ryhtymistä.

– Ensimmäinen edellytys on, että käytössä on riittävän tehokas blenderi, Ollgren sanoo.

Kaikki blenderi- eli tehosekoitinmallit eivät kykene esimerkiksi pähkinöiden murskaamiseen.

Jos ohjeessa on kookosmaitoa, se tarkoittaa jääkaappikylmän maidon kovaa osaa, ei juoksevaa.

– Kookosöljyä tai kaakaovoita ei parane unohtaa. Ilman sidosainetta kakku lässähtää varmasti, Ollgren muistuttaa.

 

Raakakakku taipuu myös jouluun.

– Kakkuun voi laittaa esimerkiksi puolukkaa tai raakasuklaata sekä mausteina kanelia, inkivääriä tai neilikkaa, naiset ehdottavat.

Ollgren ja Pirinen antavat yhden joulukakkunsa ohjeen lukijoiden testattavaksi:

 

23 cm:n irtopohjavuokaan

 

Pohja:

  • 2 dl pekaanipähkinöitä
  • 2 dl manteleita
  • 10 tuoretta taatelia (kivet poistettuna)
  • 2 tl ceylon-kanelia
  • 1 rkl kookosöljyä
  • ripaus suolaa

 

Piparikerros:

  • 5 dl liotettuja cashewpähkinöitä
  • 1 tölkki (400 ml) täysrasvaista kookosmaitoa (kovetettu yön yli jääkaapissa)
  • 1 dl agavesiirappia tai hunajaa
  • 2 tl ceylon-kanelia
  • 1 tl jauhettua kardemummaa
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 0,5 tl jauhettua neilikkaa
  • 1 dl sulaa kookosöljyä

 

Valkosuklaakerros:

  • 5 dl liotettuja cashewpähkinöitä
  • 1 tölkki kookosmaitoa
  • 1 dl agavesiirappia tai hunajaa
  • 4 tl aitoa vaniljaa
  • ripaus suolaa
  • 1 dl sulatettua kaakaovoita

 

1. Laita cashewpähkinät kulhoon ja lisää vettä niin, että pähkinät peittyvät. Liota pähkinöitä yön yli tai vähintään 2 tuntia ennen kakun valmistamista.

2. Valmista ensin pohja. Lisää pekaanipähkinät, mantelit, kaneli ja suola monitoimikoneeseen ja jauha hienoksi muruksi. Lisää taatelit joukkoon ja sekoita, kunnes taikina on tahmeaa mutta kuitenkin murumaista. Aseta kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi ja painele pohjataikina tiiviisti vuoan pohjalle. Huomioi etenkin, että reunat ovat tiiviisti. Laita pohja pakkaseen.

3. Valmista seuraavaksi piparitäyte. Sulata kookosöljy juoksevaksi vesihauteessa. Valuta ja huuhtele liotetut cashewpähkinät ja laita ne tehosekoittimeen. Kaavi kylmästä kookosmaitopurkista vain valkoinen paksu aines tehosekoittimeen. Lisää agavesiirappi (tai hunaja) sekä mausteet ja sekoita tasaiseksi. Maistele ja lisää makeutusta tai mausteita tarvittaessa. Lisää lopuksi kookosöljy ja sekoita riittävästi.

4. Ota pohja pakkasesta ja kaada piparitäyte pohjan päälle. Laita takaisin pakkaseen.

5. Valmista valkosuklaatäyte. Sulata kaakaovoi juoksevaksi vesihauteessa. Valuta ja huuhtele liotetut cashewpähkinät ja laita ne tehosekoittimeen. Kaavi kylmästä kookosmaitopurkista valkoinen paksu aines tehosekoittimeen. Lisää agavesiirappi (tai hunaja), suola ja vanilja. Sekoita tasaiseksi ja maistele. Lopuksi lisää sula kaakaovoi ja sekoita riittävästi.

6. Ota kakku pakkasesta ja kaada valkosuklaatäyte pohjan päälle. Laita kakku takaisin pakkaseen ja anna sen jähmettyä siellä 4–6 tuntia.

7. Ota kakku pakkasesta neljä tuntia ennen tarjoilua jääkaappiin. Koristele kakku haluamallasi tavalla esimerkiksi pähkinöillä ja marjoilla. Valmis kakku säilyy jääkaapissa pari päivää, pakkasessa pidempiä aikoja.

 

Kirjoittaja: Eija Marja-aho

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mehevä ja täyteläinen kakku ansaitsee paraatipaikan juhlapäivän kahvipöydässä – testaa nämä ihanat reseptit7.12.2019 09.20
Alaston kakku ei ole enää täysin naku – näin tuunaat juhlapöydän trendikkään herkun, katso myös muhevan suklaakakun resepti15.6.2019 09.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu