Kulttuuri

Kirjoittajat pääsevät ääneen runoklubilla – Omppu Open Mic on moniääninen tapahtuma

Runoilija Harri Hertell on saanut suomalaiset innostumaan lavarunoudesta. Hän luki runojaan Omppu Open Mic -tapahtumassa joulukuussa.

Anneli Tuominen-Halomo

Jostain todella kiukuttavasta asiasta tai ihan arkisestakin asiasta voi kirjoittaa runoja. Ompppu Open Mic -lavarunoustapahtuma kannustaa harrastajakirjoittajia esiin ja lukemaan yleisölle omia tekstejään Ison Omenan kirjaston lavalle.

– Omppu Open Mic on paikka itseilmaisulle. Olemme kuulleet kipeitä, karuja ja humoristisiakin tarinoita. Runossa voi ja saa sanoa, tilaisuuden juontaja Elina Pulli sanoo.

– Vaikka runoklubi on Espoon kirjailijoiden organisoima, Omppu Open Miciin voi todellakin kuka tahansa tulla runoineen.

Matinkylässä runojensa esittäjät ovat olleet 20–85 -vuotiaita. Osa heistä on julkaissut muutaman teoksen ja osa on kirjoittanut vasta vähän.

Tilaisuuden avaa kutsuttu lämmittelijä ja hänen jälkeensä ääneen pääsevät runoilijat itse. Esitysaikaa on viisi minuuttia kullakin.

Joulukuun Omppu Open Mic -tapahtumassa lämmittelijänä oli Helsinki Poetry Connectionin perustaja ja Suomen lavarunouden uranuurtaja Harri Hertell. Hänen runonsa käsittelevät usein perheteemaa, isättömyyden kokemusta ja sen miettimistä, miten mies voi puhua tunteistaan.

– Isyyttä on käsitelty runoudessa hämmästyttävän vähän. Minä kirjoitan ihan oikeista asioista, siitä, miltä tuntuu kun perheessä on ruuhkavuodet, Hertell sanoo.

Lavarunouden suosio on Harri Hertellin mielestä monen asian summa. Ensinnäkin ihmisillä on kova tarve ilmaista itseään.

– Lavarunoustapahtumaan ihmiset voivat tulla sellaisena kuin ovat. Siellä on aina kannustavat ja hyväksyvät puitteet.

Hertell itse on kirjoittanut koko ajan ja vakavissaan 15-vuotiaasta alkaen.

– Ensin minulla oli tarve purkaa omia tuntojani. Nyt mietin myös sitä, mistä olisi tärkeää kirjoittaa ja mistä on tarvetta kirjoittaa.

Harrastajakirjoittajia Hertell kannustaa lähtemään rohkeasti mukaan vaikka ihan samana päivänä kirjoitetulla tekstillä.

Lavarunous on Helsingissä etenkin nuorten aikuisten juttu, ja Hertell ilahtui huomatessan, että Matinkylässä esiintyjien ikäskaala oli laaja. Aihepiireistä yhteiskunnallisuus ja omakohtaisuus ovat nyt pinnalla.

Suuret kustantajat julkaisevat nykyään hyvin vähän runokirjoja, mutta omakustanteina niitä julkaistaan useita satoja vuodessa.

– Uskon, että runoudesta tulee yhä enemmän koko kansan laji. Myös muut julkaisuformaatit kuin kirjat yleistyvät.

Omppu Open Mic -lavarunousillat jatkuvat kevätkaudella joka kuukauden toinen torstai kello 17.30–19.

9. tammikuuta lämppärinä on Ilkka Tahvanainen, joka Turun kirjamessujen yhteydessä sai Jenni Haukion suojeleman Runo-Kaarina 2019 -kilpailun pääpalkinnon teoksestaan Putkista ja virtauksista.

Muut kerrat ovat 13. helmikuuta ja 12.maaliskuuta.

Huhtikuussa lavarunoklubi pidetään pääsiäisviikosta johtuen jo keskiviikkona 8. huhtikuuta Helsingissä, Teatterimuseossa (Kaapelitehtaalla). Esiintyjät saavat lainata esiintymisasunsa teatterimuseon pukuvaratsosta ja lukea runojaan itse luomassaan hahmossa.

Kevään viimeinen tapahtuma on 14. toukokuuta jälleen Isossa Omenassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu