Kulttuuri

Espoolaisella Jonas Forthilla on yli 400 tiikkiesinettä – Designmuseossa voi tutustua yksityiskeräilijöiden kokoelmiin

Espoolainen Jonas Forth on keskittynyt keräämään tiikistä valmistettuja esineitä, kokoelmaan niitä kuuluu jo satoja.

Minni Soverila

Tiikistä valmistettiin paljon erilaisia esineitä ja huonekaluja erityisesti 1950- ja 60-luvuilla. Arviolta 400–500 tiikkiesinettä omistavan espoolaisen Jonas Forthin mukaan tiikin käyttöä tuona aikana edistivät Kaakkois-Aasiassa käydyt sodat.

– Tiikki kasvaa trooppisilla alueilla ja sotien vuoksi siellä raivattiin ja parturoitiin metsiä. Tiikkiä päätyi paljon myös tänne Pohjoismaihin asti. 1970-luvun alussa sodat loppuivat ja tiikin hinta nousi, Forth kertoo.

Hän aloitti tiikkiesineiden keräämisen parisenkymmentä vuotta sitten.

– Ostin kirpparilta ensin yhden tiikkiesineen, se taisi olla kulho, sitten toisen ja pian kolmannen.

Nuorempana hän oli keräillyt sarjakuvalehtiä, joita kertyi yli 10 000 kappaletta. Sittemmin keräilykohteena olivat myös tuolit.

– Eniten kokoelmassani on tiikkikulhoja, niitä tekivät Suomessa esimerkiksi Veljekset Backman ja Eino Mattila, Forth jatkaa.

Jonas Forthia kiehtoo tiikkiesineissä se, että tiikki itsessään on todella hieno puulaji, joka on luonnostaan hieman öljyinen. Puun syyt näkyvät tiikissä hyvin.

– Suomalaiset muotoilijat yhdistivät tiikkiä muihin materiaaleihin: Kaj Franck yhdisti lasikulhoja tiikkiseen alustaan, samoin teki Saara Hopea. Yki Nummi yhdisti tiikkiä akryyliin esimerkiksi tarjottimissa ja kulhoissa.

Forthin kokoelman tiikkiesineitä on esillä Designmuseon Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyssä, kuten on monien muidenkin keräilijöiden designesinekokoelmia.

Erikoisimpia Forthin omistamia tiikkiesineitä ovat tiikkinen pikkukenguru sekä kaksi tiikkipulkkaa.

– Tiikkipulkat ostin Saksan eBaysta, toinen on huonokuntoisempi. Pulkat ovat Veljekset Backmanin valmistamia, niitä myytiin Luisto-nimellä. Veikkaan, että näitä tiikkipulkkia on enää kaksi jäljellä ja molemmat ovat minulla, Forth naurahtaa.

Pulkka ei ole umpitiikkiä, tiikkiosien välissä on vaaleata puuta. Forth sai kaksi pulkkaa 50 eurolla, toinen pulkka on nähtävillä Designmuseossa, samoin kuin Richard Müllerin muotoilema pikkukenguru.

– Tiikkiesinekokoelmani kokonaisarvoa en osaa sanoa. Minulle kokoelmani rakkain esine, varsinainen ”Graalin malja” on Tapio Wirkkalan Askolle suunnittelema pieni tiikkinen kuppi. Parinkymmenen vuoden aikana niitä on tullut vastaan vain kaksi, arvioisin omani arvoksi noin 300 euroa.

Tiikkiesineitä ei enää tehdä paljon. Forth etsii lisää tiikkiesineitä kokoelmaansa kirpputoreilta ja netistä. Ulkomailla hän käy myös paikallisilla kirpputoreilla.

Designmuseon näyttelyssä on esillä sekä arvokkaita designesinekokelmia että käyttöesineitä. Nuorin keräilijä näyttelyssä on 27-vuotias Iivari Viilomaa, jonka kirpputorilöydöt ovat herättäneet huomiota sosiaalisessa mediassa. Viilomaan keräilykohteena ovat erityisesti Kaj Franckin ja Saara Hopean värilasi 1950-luvulta.

Esillä on muun muassa kauppaneuvos Kyösti Kakkosen ja Chaim ”Poju” Zabludowiczin ja hänen vaimonsa Anitan kokoelmat, joissa on esillä suomalaista huippumuotoilua.

Esillä on myös useiden muiden keräilijöiden kokoelmia, joissa on muun muassa Oiva Toikan lasia, Arabian Fennia-sarjaa ja Yrjö Kukkapuron tuoleja.

Näyttely

Yksityis-keräilijöiden herkkupaloja

Designmuseon Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyssä nähdään yksityiskeräilijöiden designkokoelmia, jotka eivät normaalisti ole nähtävillä.

Näyttelymateriaali koostuu pääosin modernista suomalaisesta muotoilusta.

Museo on avoinna tiistaisin kello 11–20, keskiviikosta sunnuntaihin kello 11–18. Maanantaisin museo on suljettu.

Vuodenvaihteessa aukioloajoissa on poikkeuksia: 29.12. museo on avoinna kello 11–18 ja 31.12. kello 11–15.

Näyttely on esillä 15. maaliskuuta 2020 asti.

Museon pääsymaksu 12/ 10/ 6/ 0 euroa.

Designmuseo sijaitsee Helsingin Kaartinkaupungissa, Korkeavuorenkatu 23.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu